Hyppää pääsisältöön

Omalääkäri vastaa

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä

Valkoiset pilkut kynsissä

”Mikä mahtaa aiheuttaa valkoiset pilkut kynsiin? Onko se jonkin puute? Välillä niitä ei ole ollenkaan ja taas toisinaan niitä ilmaantuu.”

Välillä ilmaantuvat ja taas katoavat pilkut ovat todennäköisesti pistemäistä valkokyntisyyttä, hienommin sanottuna Leukonychia punctataa. Ilmeisesti sen aiheuttaa pieni vaurio kynsipedissä, joka sitten näkyy pienenä valkoisena muutoksena kynnessä. Ilmiö on viaton, eikä johdu mistään puutoksesta.

Nilkan tekonivel

”Olen nainen vuosimallia 1968. Loukkasin/mursin nilkkani vuonna 1985. Nykyään nilkan liikkuvuus ylös/alas on lähes olematon ja virheasento on sellainen kuin kävelisi enemmän jalan ulkoreunalla. On ehdotettu tekoniveltä, mutta koska niitä tehdään niin vähän, en ole isoon toimenpiteeseen uskaltanut lähteä. Haluaisin tietää kokemuksia, mutta en ole mistään löytänyt ihmisiä kenelle olisi laitettu nilkkaan tekonivel. Kannattaako uskaltaa ja miten kehittyneitä nilkkaan laitettavat tekonivelet ovat?

Jos oire on vakava, kannattaa leikkaukseen kyllä mennä. Joskus tulokset ovat tosi hyviä, joskus toki vähän vaatimattomampia. Kuulostaa kuitenkin siltä, että tässä tarvitaan ennen kaikkea vertaistukea. Kannattaa ilman muuta olla yhteydessä paikalliseen nivelyhdistykseen. Osoitteesta nivel.fi löytyy yhteystietoja ja muun muassa keskustelufoorumi, jossa voi vaihtaa ajatuksia tällaisen leikkauksen läpikäyneiden kanssa.

Munuaisrakkulataudin ehkäiseminen

”Suvussamme kulkee voimakkaasti periytyvä polykystinen munuaistauti. Mitä voisi tehdä, ettei tauti puhkeaisi?”

Voimakkaasti periytyvä tarkoittaa varmaankin vallitsevasti periytyvää, jolloin lapsella on viidenkymmenen prosentin mahdollisuus saada sama tauti kuin sitä kantavalla vanhemmalla.
Perinnöllisyyslääketieteen edustajasta voisi olla apua vaikka lasta suunnittelevalle pariskunnalle, mutta mitään kristallipalloa ei kenelläkään taida olla. Tämä on vähän kuin lantinheittoa, jossa voi käydä joko hyvä tai huono tuuri.

Lisätietoa ja vertaistukea löytyy Munuais- ja maksaliiton sivuilta.

Verensokeri ja mieliala

”Kuulin tutulta poliisilta, että moni alkoholin värittämä rähinätapaus voitaisiin välttää, jos juhlijat muistaisivat syödä kunnolla alkoholin oton yhteydessä. Muistan lukeneeni myös tutkimuksesta, jossa kerrottiin, että verensokeri vaikuttaa pariskuntien riitoihin. Nälkä lisää ärtymyksen tunnetta jne. Onko tässä perää, voitaisiinko monelta riidalta välttyä syömällä oikein?”

Ei ole mitään syytä epäillä etteikö näin ole. Ja aggression kohde on tavallisimmin läheisin ihminen. Tätä on muuten tutkittu aika hauskalla tavalla. Tutkimuksessa koeparien piti pistää nuppineula neulatyynymieheen tai -naiseen sen mukaan, kuinka vihainen puolisolleen kulloinkin oli. Samalla mitattiin verensokeria. Ja kyllä se niin oli, että neuloja kului enemmän, kun verensokeri oli alhaalla. Evoluution kannalta tämä on toki varmaan järkevää. Aikoinaan nälkäinen metsästäjä on varmasti ollut parempi saalistaja kun kylläinen lajitoveri!