Hyppää pääsisältöön

Syksy tuo sumut laaksoihin ja järvien ylle

Sumuinen syysaamu.
Aamuauringon kajossa usva saa maiseman näyttämään maalaukselta. Sumuinen syysaamu. Kuva: Yle / Asko Hauta-aho sumu

Syksy on sumujen kulta-aikaa. Paras hetki nähdä huikea sumu on aamulla ennen auringonnousua.

Kun aurinko laskee selkeänä ja heikkotuulisena iltana, maa pääsee jäähtymään, sillä maa luovuttaa yöllä lämpöä avaruuteen. Kylmä ilma valuu laaksojen pohjiin tai itseään lämpimämmän järven päälle ja tiivistyy vesihöyryksi. Syntyy juuri syksyisin tuttu näky, säteilysumu. Sumukerros saattaa olla vain metrin paksuinen pintasumu.

Juna sumuisessa syysaamussa.
Juna sumuisessa syysaamussa. Kuva: Yle / Asko Hauta-aho sumu
Junarata syksyllä sumussa.
Junarata syksyllä sumussa. Kuva: Asko Hauta-aho / Yle rautatie,junarata
Sumuinen syysaamu.
Sumuinen syysaamu. Kuva: Yle / Asko Hauta-aho sumu
Sumuinen syysaamu.
Sumuinen syysaamu. Kuva: Yle / Asko Hauta-aho sumu

Sumu hälvenee, kun aamuaurinko alkaa taas lämmittää ilmaa. Paras aika nähdä komea sumu onkin silloin, kun aurinko jo sarastaa, mutta ei vielä ole noussut. Valo riittää jo sumun näkemiseen, mutta aurinko ei vielä kuivata sumua pois.

Joutsen sumussaJoutsen sumussa.
Kuva: Yle / Asko Hauta-aho

Sumuja voidaan havaita runsaasti myös maalis–toukokuussa, mutta syksyllä niitä syntyy hyvin usein. Jos selkeitä, heikkotuulisiä öitä riittää, ainakin Etelä-Suomessa syyssumuista saadaan nauttia vielä muutaman kuukauden ajan.

Asiantuntija: meteorologi Pauli Jokinen, Ilmatieteenlaitos

Lisää sumusta