Hyppää pääsisältöön

Bach-romantikko Häkkinen löysi sopivan kumppanin

Cembaloguru Aapo Häkkinen on levyttänyt lisää Bachia loistavalle Aeolus-levymerkille. Bachin viulusonaatteihin hän on löytänyt duokumppanikseen pitkän linjan wieniläisviulistin nimeltä Erich Höbarth. Äkkiseltään miehet vaikuttaisivat edustavan eri sukupolvia ja eri tulkintaperinteitä, mutta tuplalevyn mittaan paljastuu verraton sielunkumppanuus.

Häkkinen & Höbarth / Bach
Häkkinen & Höbarth / Bach uudet levyt

Höbarth oli paikalla kun periodi-innostus syntyi - hän toimi Nikolaus Harnoncourtin konserttimestarina vuodesta 1979. Hänen pitkä uransa ja soittotyylinsä painottuu silti klassis-romanttiseen wieniläisperinteeseen, mikä kuuluu tälläkin levyllä. Höbarth soittaa Bachia romanttisella viululla, täyteläisellä soinnilla, tunteikkaalla vibratolla ja pitkillä linjoilla. Mutta vielä enemmän hän soittaa Bachia hyvällä maulla. Pitkä ura on karsinut Höbarthin soitosta kaiken pullistelun ja itsekorostuksen. Jäljelle on jäänyt luonnollinen, sielukas, hyvällä äänellä esitetty musiikki.

Juuri samaan on Aapo Häkkinen pyrkinyt jo aiemmilla levyillään. Poikkeuksellisen muhevaäänisellä cembalollaan hän muotoilee barokkia niin romanttisesti kuin hyvän maun rajoissa on mahdollista - jos romanttisuudella tarkoitetaan ilmaisun laveutta ja tunteikkuutta. Häkkinen ja Höbarth sopivatkin loistavasti yhteen.

Heidän Bachinsa soi tumman täyteläisesti. Fraasit kaartelevat laajoina, ilman affektiivista tempoilua. Nopeita osia ei kiirehditä läpi, vaan niistä rakennetaan monumentteja. Yhtenäinen, leppoisa rubato antaa jyhkeydelle eloa.

Oma suosikkilevytykseni Bachin viulusonaateista on edelleen Viktoria Mullovan ja Ottavio Dantonen tulkinta, jossa kuulas ja tarkasti piirtyvä, ajaton viulu kohtaa eloisan barokkicembalon. Höbarthin ja Häkkisen jyhkeämpi ja filharmonisempi versio tekee lähes yhtä suuren vaikutuksen mutta eri keinoin. Vaakani kallistuu edelleen Mullovan ja Dantonen suuntaan, mutta lähinnä siksi, että heidän levytyksessään continuota höystetään uruilla, gamballa ja luutulla, kun Bach antaa siihen mahdollisuuden. Häkkisen cembaloa on riemu kuunnella, mutta vaihtelu virkistäisi tuplalevyä.

J.S. Bach: Sonaatit viululle ja cembalolle BWV1014-1019, 1021-1023. - Erich Höbarth, viulu, ja Aapo Häkkinen, cembalo. (Aeolus, AE-10236)

Kuuntele Uudet levyt 25.9.2015, toimittajana Kare Eskola.

 • Rokkari Sauli Zinovjevista tuli nykysäveltäjä – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Onnittelemme syntymäpäivänä 14. joulukuuta!

  Säveltäjä Sauli Zinovjev oli skeittaaja ja rokkibändin kitaristi, kunnes pianotaiteilija György Cziffran Liszt-tulkinta muutti kerrasta hänen suhteensa musiikkiin. Tällä hetkellä Zinovjev on yksi kiinnostavimmista nuorista säveltäjänimistä, jolle sataa sävellystilauksia niin kotimaisilta kuin ulkomaisilta orkestereilta.

 • Elä kuin Peppi Pitkätossu!

  Peppi Pitkätossun vinkit hyvään elämään.

  Ota mallia Peppi Pitkätossusta! Rohkeus ja positiivinen elämänasenne ohjaavat kulkuasi. Lastenkirjojen supersankari on oiva esikuva!

 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.