Hyppää pääsisältöön

Huippupianisti Jeremy Denk RSO:n solistina PianoEspoo-festivaalin avajaiskonsertissa

pianisti Jeremy Denk
pianisti Jeremy Denk Kuva: Michael Wilson jeremy denk

RSO:n ja PianoEspoo-festivaalin yhteistyökonsertissa 30.9. solistina soittaa amerikkalainen huippupianisti Jeremy Denk. Konsertin ohjelmassa on Franz Lisztin Mefisto-valssi, Bela Bartókin toinen pianokonsertto ja Sergei Rahmaninovin toinen sinfonia. Jeremy Denk näyttää taitonsa myös myöhäisillan kamarimusiikissa, jolloin kuullaan hänen koostamansa Syncopation / Ragtime Suite. Konsertin johtaa Anna-Maria Helsing ja se lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Kiinnostavimpien tämän hetken amerikkalaispianistien joukkoon lukeutuva Jeremy Denk on tunnettu häikäisevän pianisminsa ohella myös New Yorker -lehden kolumnistina, Think Denk -blogin kirjoittajana ja oopperalibretistinä. Hänet valittiin Musical America -julkaisun Vuoden instrumentalistiksi ja Avery Fisher -palkinnon saajaksi 2014.

Denk on esiintynyt mm. New Yorkin ja Los Angelesin filharmonikoiden, Clevelandin, Bostonin, Chicagon, San Franciscon ja Lontoon sinfoniaorkesterien solistina sekä pitänyt soolokonsertteja niin New Yorkissa, Philadelphiassa kuin Bostonissakin. Viime kaudella hän aloitti myös Saint Paul -kamariorkesterin taiteellisena partnerina. Hän vierailee säännöllisesti mm. Verbierin, Tanglewoodin ja Aspenin musiikkijuhlilla sekä Mostly Mozart -festivaalilla.
Runsaasti levyttänyt Denk on saavuttanut mainetta mm. Charles Ivesin ja György Ligetin teosten levytyksillä. Viulisti Joshua Bellin kanssa Denk on julkaissut palkitun albumin French Impressions. Bachin Goldberg-muunnelmien levytys 2013 päätyi saman tien listaykkökseksi Billboardissa, New Yorkerissa sekä New York Timesissa.

30.9.–25.10.2015 järjestettävän PianoEspoo-festivaalin konserteissa soivat sekä historialliset että tulevaisuuden klassikot. Uuden taiteellisen johtajan Paavali Jumppasen suunnitteleman ohjelman esiintyjinä kuullaan musiikkiopistojen nuoria pianisteja, kotimaisia mestareita sekä maailman huippuja. Säveltäjistä fokuksessa ovat Jean Sibelius ja Pierre Boulez. Festivaalin yhteydessä käydään myös ensimmäistä kertaa järjestettävä Tapiola-pianokilpailu.

30.9. klo 19
KESKIVIIKKOSARJA 3
YHTEISTYÖSSÄ PIANOESPOO-FESTIVAALIN KANSSA

Anna-Maria Helsing, kapellimestari
Jeremy Denk, piano
Franz Liszt: Mefisto-valssi nro 1
Béla Bártok: Pianokonsertto nro 2
Sergei Rahmaninov: Sinfonia nro 2
MYÖHÄISILLAN KAMARIMUSIIKKI
Jeremy Denk, piano
Syncopation / Ragtime Suite (koonnut Jeremy Denk)
Liput: 8–32,50 €