Hyppää pääsisältöön

Informaatiodieetillä reippaaksi?

Informaatiodieetti
Informaatiodieetti docventures

Kun kuulet tutun pimpom-äänen ja värähtelyn pöytää vasten, juoksetko sinistä valoa loistavan rakkaasi luokse? Muutamassa minuutissa olet jo lukenut saamasi informaation ja vastannut siihen tai jälleen kerran juossut turhaan. Mitä olitkaan tekemässä ennen sitä?

Internetin välityksellä tietoa on mahdollista saada mistä tahansa aiheesta, mihin aikaan tahansa ja miten paljon tahansa. Usein puhutaankin tietotulvasta.

Valitse sopivin somedieetti

Valitse näistä vaihtoehdoista tai kehitä oma!

  • Tieto-Atkins: Vähennä radikaalisti isoimman somekanavasi käyttöä kunnes pääset infoketoosiin.
  • 5:)2: Vietä kaksi päivää viikossa lukemalla ainoastaan pakkausselosteita.
  • Pale:-o: Hylkää some ja käytä vain tv:tä, radiota, vhs-kasetteja ja faksia. Myös irc-galleria.net -sivusto on sallittu.
  • Informaationvartijat: Saat käyttää päivässä 10 informaatiopistettä. 1 piste tarkoittaa yhtä artikkelia, uutista, kissavideota, tutkimusta, kommenttipalstan avautumista yms.
  • Raakatietodieetti: Pyri kuluttamaan ainoastaan alkuperäisistä lähteistä peräisin olevaa tietoa. Hyviä raakatiedon lähteitä ovat esimerkiksi tutkimukset, väitöskirjat, tietokirjat sekä Avara luonto –ohjelma.

Low information diet (joka kääntyisi suomeksi ehkä informaatio- tai tietodieetiksi) on laihdutuskuuri tietotulvaa vastaan.

Sen mukaan ihmisten tulisi kohdella informaatiota samalla tavalla kuin ruokaa. Kuten roskaruoka voi johtaa liikalihavuuteen, turha tieto voi johtaa välinpitämättömyyteen. Kun puhumme liikalihavuudesta, emme ajattele ruuan itsestään tippuvan ihmisten vatsoihin. Yhtä lailla liiallinen informaatio ei virtaa itsestään ihmisten aivoihin. Kuormittumisongelma syntyy tiedon vastaanottajassa, tieto itsessään ei aiheuta ongelmaa.

Informaatiodieetti alkaa arvioimalla, mitä kannattaa kuluttaa ja miten paljon.

Informaatiodieetistä on kirjoittanut mm. amerikkalainen teknikko ja ohjelmoija Clay Johnson, joka puhuu tiedon liiallisesta kuluttamisesta. Hänen mukaansa se voi johtaa psykologisiin, fysiologisiin ja sosiaalisiin ongelmiin, joihin lukeutuvat mm. ajantajun katoaminen, lihavuus ja diabetes sekä epävarmuus tiedon totuudesta.

Informaatiodieetti alkaa arvioimalla, mitä kannattaa kuluttaa ja miten paljon. Sen mukaan esimerkiksi uutisista tulisi napata ainoastaan itseä koskevat ja kiinnostavat asiat. Tietoa tulisi kuluttaa juuri sen verran kuin siitä on hyötyä itselle.

Informaatiodieettiä kokeilleista henkilöistä yksi alkoi katsoa sähköpostejaan vain kerran päivässä. Esimerkiksi kirjoittaja Amy Clover lopetti uutisten seuraamisen kokonaan ja Flannel Guy Roi –blogin kirjoittaja ei seuraa enää politiikkaa. Amerikkalainen self-help–kirjailija Tim Ferriss, joka kirjoittaa aiheesta myös blogissaan, puolestaan kertoo kuulevansa suurimman osan uutisista tarjoilijoilta ja jopa palkanneensa ihmisiä etsimään hänelle treffiseuraa netistä.

Tietodieettiä kokeilleet ihmiset kertovat olevansa iloisempia, rennompia ja tuotteliaampia sekä viettävänsä enemmän aikaa perheensä kanssa ja kuntoilevansa enemmän.

5 vinkkiä tietotulvan vähentämiseen

1. Säädä puhelimen näyttö kirkkaimmilleen, kun olet vapaalla tai juhlissa. Puhelimen vilkuilusta tulee epämiellyttävän näkyvää, kirkkaus aiheuttaa päänsärkyä ja lopulta et halua katsoa puhelintasi.
2. Aseta itsellesi aika kerran päivässä, jolloin katsot sähköpostit. Ilmoita aika työkavereillesi ja pomollesi ja pitäydy siinä. Kerro, että sinut tavoittaa puhelimitse kiireisissä asioissa.
3. Ennen tietokoneen tai ipadin avaamista, päätä etukäteen, mitä aiot sillä tehdä. Äläkä tee muuta.
4. Lue, katso tai kuuntele uutiset kerran päivässä.
5. Valitse kerrallaan yksi tietolähde, joka saa huomiosi. Kun työskentelet tietokoneella, sulje puhelin tai päätä aika, jolloin katsot puhelintasi seuraavaksi.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures