Hyppää pääsisältöön

Levytetty kännikarnevaali

"Ahti Karjalainen - elämä, Kekkonen ja teot" on nimeltään se ooppera, jonka Heinz-Juhani Hofmann sävelsi Juha Hurmeen librettoon Kokkolan oopperan tilauksesta kesäksi 2012. Komsin siskosten tähdittämä Kokkolan ooppera lienee ainoa joukko, joka sai Hofmannin anarkistisesta sävelkaaoksesta ja Hurmeen hölynpölystä aikaiseksi vetovoimaisen esityksen. Hyvä että tämä suomalaiskansallinen kännikarnevaali on nyt saatu levylle - muuten kukaan ei uskoisi, mitä Kokkolan ja Espoon esityksistä muistellaan.

Hofmann / Ahti Karjalainen
Hofmann / Ahti Karjalainen uudet levyt

Juha Hurmeen libretto Ahti Karjalaisesta ja Urho Kekkosesta on vapaasti assosioivaa dadaa, joka löyhkää vanhalta viinalta ja muutenkin kumpuaa 70-luvun Suomen silloin vielä kollektiivisesta alitajunnasta. Hofmann on hoksannut libreton kaikki mahdollisuudet. Enimmäkseen ooppera etenee säveltasottomana mutta tarkkaan rytmitettynä adhd-modernismina, mutta seisahtuu välillä ahdistaviksi monologeiksi ja tavallaan jopa aarioiksi.

Aluksi luulin, että moinen ei mitenkään voi toimia pelkkänä levynä, ilman ihka eläviä Komsin sisaruksia ystävineen sähläämässä humalassa ympäri näyttämöä. Mutta kas - toimii se. Musiikin rytmitys on niin tarkkaa ja sekä laulajien että soitinyhtyeen ääni-ilmaisu on niin äärimmäistä, että mielikuvitus väkisinkin tempautuu hahmottelemaan lavatapahtumia. Kun oopperaa seuraa levyltä, etuna on myös se, että libreton hienouksia voi tavata vihkosesta omaan tahtiin.

Sehän tiedetään, että Anu Komsilta irtoaa mikä tahansa ääni tai teko, ja sekin tiedetään, että Piia Komsi osaa esittää nykymusiikkia koskettavasti soittaen selloa ja laulaen yhtä aikaa. Mutta baritoni Herman Wallenin koomikonlahjat ovat levyn yllätys - ja komiikkahan tarkoittaa myös tragedian ymmärrystä. Niin ikään kunnioitettava on Erkki Lasonpalon johtamien muusikoiden työpanos, Hofmannin musiikki kun vaatii paitsi musiikin, myös näyttämötoiminnan millintarkkaa rytmitystä.

En muuten ikinä haluaisi kuulla Heinz-Juhani Hofmannin musiikkia frakkiasuisten kamarimuusikoiden jäykästi taistelemana. Mutta Kokkolan oopperassa se oli juuri oikeassa paikassa.

Heinz-Juhani Hofmann: Ahti Karjalainen - elämä, Kekkonen ja teot. Libretto: Juha Hurme. Herman Wallen, baritoni, Anu Komsi, sopraano, Piia Komsi, sopraano ja sello, ja Annika Mylläri sopraano, sekä Kokkola Opera Ensemble/Erkki Lasonpalo. (Alba, ABCD 381)

Kuuntele Uudet levyt 25.9.2015, toimittajana Kare Eskola.

 • KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  KPKO:n iskevä juhlajulkaisu osoittaa orkesterin vahvuudet

  Äänitysprojektien toteuttaminen pandemiaolosuhteissa ei useimmiten ole ihan suoraviivainen prosessi. Tämän sai omakohtaisesti todeta myös 50-vuotisjuhlavuottaan viettävä Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Lykkäyksistä huolimatta saatiin ensimmäinen julkaisu uuden taiteellisen johtajan viulisti Malin Bromanin kanssa tehtyä.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.