Hyppää pääsisältöön

Lukeeko tässä tosiaan näin?

Kiinalaisia tyttöjä pyöräilemässä
Kiinalaisia tyttöjä pyöräilemässä Kuva: EPA/HOW HWEE YOUNG kirjahistoria 2015

Nobelisti Mo Yan on tuonut suomentajalleen jo kaksi palkintoa. Riina Vuokko pokkasi vuoden 2014 kirjallisuuden valtionpalkinnon Seitsemän elämääni– suomennoksesta ja Jarl Hellemann- palkinnon Viinamaasta keväällä 2015.


”…kullankeltaiseksi paistettua kokonaista kanaa, joka kurkisteli häntä silmiensä raoista…”

Mo Yan voitti vuonna 2012 kirjallisuuden Nobel-palkinnon teoksellaan Seitsemän elämääni. Viinamaa on paljon varhaisempi teos, se ilmestyi kiinaksi jo vuonna 1992, vaikka saatiin suomeksikin vasta viime vuonna. Epäilen, että Viinamaalla ei ole ollut asiaa Nobeliin. Se on liian hurja niin vakaaseen palkintoon.

Viinamaa alkaa kysymyksestä, onko Viinamaan ruokakulttuurissa jotain epäilyttävää. Onko maakunnassa kaikki ihan kohdallaan, kun lautasella on ” silmiä jotka muistuttivat kovasti tummia viinirypäleitä tai tummia viinirypäleitä, jotka muistuttivat silmiä….” ? Viinamaassa kaikki vertautuu ruokaan ja kerrotaan makuaistin kautta. Suloinen hengitys tuoksuu lihavartailta ja sopisi yhteen brandyn kanssa. Halukas nainen on kuin miedolla lämmöllä kypsytetty marinoitu karhuntassu. Mo Yan ei tarjoile kuitenkaan pelkkiä herkkuja: laihat pakarat ovat kuin tuulessa liiaksi kuivuneet siankinkut, käsi muistuttaa ohutta lampaankoipea, pitkä kaula tuo mieleen valmiiksi kynityn kanan.


”…öljyä tihkuvaa punakarppia, joka vielä lautasella haukkoi henkeään …”

- Ehkä länsimainen lukija on joskus vähän pihalla varsinkin Mo Yanin kohdalla, sanoo Riina Vuokko. - Mo Yanilla on paljon satiiria ja kritiikkiä, eikä lukija aina tiedä mihin niiden kärki kohdistuu. Mutta hyvä kirjailijan kyytiin uskaltaa kyllä hypätä ja antaa vaan mennä. Kääntäjänä en aina haluakaan tietää kaikkea, koska jos rupean liikaa miettimään niin silloin ehkä pureksin lukijalle valmiiksi sellaista mikä ei ole tarkoituskaan ymmärtää yksiselitteisesti. Kiinankielisessä alkutekstissäkin tulee äkkikäännöksia ja mennään ihan toiseen suuntaan kuin on kuvitellut.


”…kantoi pöytään suuren metallivadin, jonka keskellä istui kullankeltaista öljyä tihkuva ja herkulliselta tuoksuva …”

- Mo Yanin tekstiin täytyy heittäytyä ja joskus kääntäjä joutuu suorastaan jarruttelemaan ettei innostu liikaa, kertoo Riina Vuokko. - Viinamaan kohdalla en ollut ihan varautunut mitä sieltä tulee. Muistan kun luin sitä niin jouduin aina välillä pysähtymään että ymmärsinkö ihan oikein, lukiko tässä tosiaankin näin. Pitii ihan peruuttaa ja katsoa että kyllä vaan, kyllä se näin hurjaa tekstiä oli.

 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri