Hyppää pääsisältöön

Mozart-auvoa kappeliakustiikassa

Kun ensimmäistä kertaa laitoin soimaan Jousia-kvartetin ja José Luis Estellésin levytyksen Mozartin Stadler-kvintetosta, tuntui auvoisalta. Musiikki kellui aineettomana, lempeänä ja oman aikansa ottavana, ja minä kelluin sen mukana pois näyttöpäätteen äärestä. Tarkempi kuuntelu paljasti levystä kaikenlaista, mutta auvoisuus pysyi.

Estelles & Jousia / Mozart
Estelles & Jousia / Mozart uudet levyt

Jousia-kvartetti koostuu Suomen muttei maailman huipputason kamari- ja orkesterimuusikoista. José Luis Estellés on pätevä muttei tähtiluokan klarinetisti. Levy-yhtiö IBS:stä en ole koskaan kuullutkaan. Ja Mozartin Stadler-kvintetosta on loputtomasti klassikkolevytyksiä. Miksi juuri tämä levy meni suoraan sydämeen?

Luultavasti siksi, että palaset vain sattuivat loksahtamaan kohdalleen. Kirkkoakustiikassa tehty äänitys on oikeastaan liian kaikuisa ja painottuu liikaa klarinettiin, mutta tällä kertaa se antaa yhteissoinnille ilmavuutta ja klarinetille taivaallista kiiltoa. Estellésin soitto on oikeastaan yksiulotteista ja hänen juoksutuksensa tahmeita, mutta tällä kertaa se tuntuu pelkistetyltä ja rauhalliselta. Jousia-kvartetti on oikeastaan yhdistelmä orkesterihyveitä ja solistipyrkimyksiä, mutta tällä kertaa niille molemmille on tilaa.

Levyn kaikki yksityiskohdat siis asettuvat tukemaan levollisena kelluvaa yleissävyä, joka puolestaan tukee Mozartin Stadler-kvinteton sanomaa. Tähdet eivät ole yhtä suotuisassa asennossa levyn toisessa teoksessa, Carl Maria von Weberin klarinettikvintetossa B-duuri. Sen astetta romanttisempi draama vielä parempaa sointikontrollia kvartetilta ja vielä öljyisempiä juoksutuksia klarinetistilta.

Olennaista levyssä on silti se ihme, joka Mozartin kvintetossa tapahtuu.

W.A. Mozart: Klarinettikvintetto A-duuri "Stadler". Carl Maria von Weber: Klarinettikvintetto B-duuri. - José Luis Estellés, basettiklarinetti ja klarinetti, ja Jousia-kvartetti. (IBS Classical, IBS-52015)

Kuuntele Uudet levyt 25.9.2015, toimittajana Kare Eskola.

 • Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Somnium ensemble juhlii hartaasti

  Hyvin balansoitua resonanssia, hartaan juhlavia tunnelmia ja korkeuksiin kurottelevia soivuuksia voidaan kuulla Somnium ensemblen tuoreella julkaisulla.

 • Karhean fuusion taitaja

  Karhean fuusion taitaja

  Mario Diaz de Leon (s. 1979) on yksi Yhdysvaltojen itärannikon vilkkaan ja innovatiivisen musiikkielämän säveltäjänimistä.

 • Tuomas Turriago peilissä

  Tuomas Turriago peilissä

  Tuomas Turriago (s. 1979) jakaa aikaansa laaja-alaisesti toimien pianistina, kapellimestarina sekä säveltäjänä.

 • Leppoisa messu

  Leppoisa messu

  Timo Ruottinen (s. 1947) lienee useimmille taidemusiikin ystäville tuttu ennen kaikkea Alba-levy-yhtiön pitkäaikaisena keulahahmona.