Hyppää pääsisältöön

Viulunrakentaja Frédéric Chaudière on monipuolinen taiteilija

Viulunrakentaja Frédèric Chaudière pajallaan.
Viulunrakentaja Frédéric Chaudière lakkaa viulua omassa ateljeessaan. Viulunrakentaja Frédèric Chaudière pajallaan. Kuva: Sandra Saulo/YLE viulunrakentaja frédèric chaudière

Etelä-Ranskaan Montpellier´n kaupunkiin on muodostunut merkittävä viulurakennuspaikka. Viulistit maailmalla ovat panneet paikan merkille.

Huomattavin viulunrakentaja Montpellier’ssä on Frédéric Chaudière. Vaatimattoman oloinen herrasmies on paitsi merkittävä viulunrakentaja myös kirjailija, kuvanveistäjä, ohjaaja ja paljon muuta.

Turistiopas kertoo, että Montpellier'n alueella on rakennettu viuluja 1700-luvulta lähtien, mutta maailmansodat vaikuttivat niin, että viulujen valmistus melkein loppui.

Viulunrakentaja Frédéric Chaudière

 • Syntynyt 1963 kaupungissa Dieulefit, Kaakkois-Ranskassa
 • Ihastunut musiikkiin nuorena. Soittanut intohimoisesti rokkia ja rakentanut aluksi bändikavereilleen kitaroita
 • Päättänyt ryhtyä viulunrakentajaksi 19-vuotiaana
 • Voittanut vuonna 1989 ja 1992 Maurice Vieux -alttoviulurakennuskilpailun ja vuonna 2010 palkittu Kansainvälisen ranskalaisten sellistiyhdistyksen (l'Association Française du Violoncelle) palkinnolla
 • Hänen soittimiaan soittavat mm. Jean-Jacques Kantorow, Natalia Gutman, Ruggiero Ricci, Norbert Brainin, Igor Ozim, Alexander Sitkovetski, Gilles Apap, Natalia Boyarsky, Rainer Moog ja Young-Chang Cho
 • Hän toimii myös Montpellier'n musiikkiakatemian (AIMM, Académie International de Musique de Montpellier) puheenjohtajana
1980-luvulla viulunrakennus kaupungissa alkoi nousta uuteen kukoistukseen ja uusia viulurakentajia asettui silloin Montpellier'hen. Frédéric Chaudière asettui kaupunkiin vuonna 1986, hän oli silloin 23-vuotias ja siitä lähtien hän on rakentanut viuluja, alttoviuluja ja selloja tilauksesta.

”Teen noin 15 soitinta vuodessa nykyisin. Olen sitä mieltä, ettei työtahti saa olla liian tiukka, jotta jää aikaa oppia uusia asioita ja tehdä muuta mielenkiintoista elämässä.

Frédèric Chaudière valmistaa itse veitset, joilla hän työskentelee. Tämän veitsen hän on tehnyt opiskeluaikana. Jos hänen tarvitsee valmistaa uusi veitsi, hän lähtee kirpputorille ja hän etsii Sheffieldin teräksestä tehtyjä partaveitsiä. Niistä saa parhaa
Verstaan veitset valmistetaan itse. Tämän veitsen Frédéric Chaudière on tehnyt opiskeluaikanaan. Jos hän tekisi nyt uuden veitsen, hän lähtisi kirpputorille ja etsisi Sheffieldin teräksestä tehtyjä partaveitsiä, koska niistä saa parhaat terät. Frédèric Chaudière valmistaa itse veitset, joilla hän työskentelee. Tämän veitsen hän on tehnyt opiskeluaikana. Jos hänen tarvitsee valmistaa uusi veitsi, hän lähtee kirpputorille ja hän etsii Sheffieldin teräksestä tehtyjä partaveitsiä. Niistä saa parhaa Kuva: Sandra Saulo/YLE viulunrakennusveitsi
Nuorempana saatoin tehdä 20 soitinta vuodessa, mutta en pidä sitä enää järkevänä”, Frédèric Chaudière toteaa.

Cremonan viulukoulu ei kiinnosta

Kun Frédéric Chaudière kuulee minun olevan Suomesta kotoisin, hän heti muistaa, että yksi viulu valmistui juuri Suomeen.

Viulunrakentaja Frédèric Chaudière lakkaa viulua. Hän asuu lähellä Montpellieriä, maaseudulla ja valmistaa lakan siellä.
Viulua lakataan. Frédéric Chaudière asuu lähellä Montpellier'tä, maaseudulla, ja valmistaa lakan siellä. Viulunrakentaja Frédèric Chaudière lakkaa viulua. Hän asuu lähellä Montpellieriä, maaseudulla ja valmistaa lakan siellä. Kuva: Sandra Saulo/YLE viulunrakentaja frédèric chaudière
Tilaajan nimi ei kuitenkaan tule mieleen, mutta toinen suomalainen tulee: Eero Haahti, opiskelukaveri Englannista. Miehet opiskelivat yhdessä osan ensimmäistä vuotta Newarkin viulunrakennuskoululla. Viulunrakentajat tapasivat toisiaan myös silloin, kun Eero Haahti asui Ranskassa vuosina 1986-1993.

Frédéric on opiskellut paitsi Englannissa myös New Yorkissa ennen kuin hän asettui Montpellier'hen. Entäpä Cremona? Eikö siellä tehnyt mieli opiskella? ”Suhtaudun hieman kriittisesti Cremonan viulunrakennuskouluun.

Frédèric Chaudière on myös kuvanveistäjä.
Frédéric Chaudière on myös kuvanveistäjä. Frédèric Chaudière on myös kuvanveistäjä. Kuva: Sandra Saulo/YLE veistos viulunrakentaja frédèric chaudièren pajalla
Traditio on siellä pitkä, mutta siellä rakennetut viulut tehdään myyjille eikä niinkään mittatilaustyönä soittajalle. Minusta on erittäin tärkeä, että soitin tehdään juuri soittajalle ja hänen tarpeitaan ajatellen,” hän perustelee.

St Annen viulunrakentakiltaan kuuluu Frédéric Chaudièren lisäksi neljä muuta rakentajaa: Yann Poulain, Wolfram Neureither, Nicolas Gilles ja Baptiste Juguera. Kaikki ovat olleet Frédèric Chaudièren kisällejä aikoinaan.

”Minulla on 30 vuoden aikana ollut 8-9 kisälliä tai avustajaa. Ammattiin kuuluu, että sen oppii tekemällä ja työskentelemällä. Kaikki assistentit ovat käyneet jonkin soitinrakennuskoulutuksen ennen kuin he ovat tulleet verstaaseeni ja he hakevat luotani ns. korkeakoulutusta,” Chaudière toteaa ja lisää hymyillen: ”Kaikilla meillä on tiettyjä tapoja tehdä asioita, niitä voi kutsua myös taakoiksi.

"Rakennan kaulan ja viulun rungon Balkanilla kasvavasta vaahterasta. Kansi on aina pehmeämmästä puusta, Alppien metsäkuusi on ihanteellista materiaalia kanneksi", Chaudière kertoo.
"Rakennan kaulan ja viulun rungon Balkanilla kasvavasta vaahterasta. Kansi on aina pehmeämmästä puusta, Alppien metsäkuusi on ihanteellista materiaalia kanneksi", Chaudière kertoo. "Rakennan kaulan ja viulun rungon Balkanilla kasvavasta vaahterasta. Kansi on aina pehmeämmästä puusta, Alppien metsäkuusi on ihanteellista materiaalia kanneksi", Chaudière kertoo. Kuva: Sandra Saulo/YLE viulun kaula
Opetan avustajilleni täällä sen, mitä minä osaan. Mutta reiluuden nimissä täytyy sanoa, että olen oppinut assistenteiltani todella paljon.”

Viulunrakentaja, kuvanveistäjä, kirjailija ja ohjaaja-käsikirjoittaja

Assistentit tulevat ympäri maailmaa, samoin soitinten tilaajat.”Montpellier'ssä on kaiken kaikkiaan 11 viulunrakennuspajaa. Tämän kaupungin tarpeisiin riittäisi hyvin 1-2 rakentajaa, joten tarvitsemme tilauksia maailmalta.” Montpellier on asukasluvultaan verrattavissa Espooseen.

Frédéric Chaudière ei ole pelkästään viulurakentaja. Hän on myös kuvanveistäjä, kirjailija ja ohjaaja. Hänen veistoksensa ja hänen ohjaamansa tanssi- ja musiikkiteos nimeltä Figuration on esitetty Montpellier'n kansallisoopperassa ja hänen veistoksensa ovat olleet näytillä monessa paikassa kuten Pariisissa, New Yorkissa ja Salzburgissa.

Hänen kirjansa A Strad out of the Blue julkaistiin vuonna 2013. Kirja käsittelee Gibson Stradivarius -soitinta, joka rakennettiin 1713. Viulu katosi ja se oli hukassa kunnes eräs jazzviulisti varasti sen tuhkakupikseen. Frédéric Chaudière sai kyseisen soittimen lainaan puoleksi vuodeksi, jotta hän pystyisi rakentamaan siitä tilatun kopion Amadeus-kvartetin viulistille Norbert Braininille. Brainin kertoi viulun tarinan Chaudièrelle, joka ihastui siitä, niin että alkoi tutkia asiaa syvemmin. Nykyään seikkailuviulua soittaa Joshua Bell.

Mutta palatakseni St Annen viulunrakentajakiltaan, se järjestää kuukausittain viulunrakennuskierroksia turisteille ja asiasta kiinnostuneille. Viulunrakentajien turistikierros päättyy Frédérick Chaudièren rakennuspajan alapuolella olevan keskiaikaiseen saliin, jossa kuullaan paikallisten viulurakentajien soittimia ja Montpellier'n musiikkiakatemian (AIMM) opiskelijat esiintyvät.

Itse en päässyt kuuntelemaan konserttia, mutta Chaudière vakuuttaa, että yhteistyö musiikkiakatemian kanssa on erittäin hedelmällistä, koska tällä tavalla rakentajat saavat myös koko ajan palautetta soittimistaan.
Kommentit
 • Marja Ahti fuusioi ympäristön ääniä ja elektronista äänimaailmaa

  Marja Ahti fuusioi ympäristön ääniä ja elektronista äänimaai

  Huminoita, rapinoita, pitkien äänien meditaatiota sekä tasaisesti kohisevia kuohuja kuullaan säveltäjä-äänitaiteilija Marja Ahdin (s. 1981) uudella levyllä. Ruotsissa syntyneen ja nykyisin Turussa vaikuttavan Ahdin toinen levy jatkaa siitä, mihin ensimmäinen pari vuotta sitten julkaistu jäi.

 • Vakaita Prokofjev-tulkintoja

  Vakaita Prokofjev-tulkintoja

  Kolmen orkesterin ylikapellimestarina toimiva Pietari Inkinen jakaa aikaansa Prahan sinfoniaorkesterin, Japanin filharmonikkojen sekä Deutsche Radio Philharmonien välillä. Viimeksi Inkinen taltioi Deutsche Radio Philharmonien kanssa Antonín Dvořákin musiikkia.