Hyppää pääsisältöön

Jo vartti moottorisahan melua on korville liikaa

moottorisaha
moottorisaha Kuva: Yle, Tero Kyllönen moottorisaha

Kuulosuojaimien käytön tärkeyden ymmärtää jokainen. Jos kuitenkin pikaisesti pari männynrankaa tekee puiksi, leikkaa etupihan nurmikon tai täräyttää hyllykölle passelit reiät iskuporakoneella, ei kuulo ehdi kärsimään. Väärin luultu.

Melu on pesiytynyt usein moottorisahaa paljon pienempiinkin laitteisiin.

– Käytämme kaikenlaisia koneita ja laitteita jo ihan aamulla. Miehet ajavat parran ja partakoneen melu on herkästi 70-80 desibeliä. Hiustenkuivaajan melutaso voi nousta yli 90 desibelin, huomauttaa melututkija Jaana Jokitulppo, ja kertaa melurajan olevan 85 desibeliä.

Keittiö on kodin meluisin paikka. Tehosekoittimet ovat keittiökoneista pahimpia, samoin sähkövatkaimet ja muut mikserit. Autotallissa paukkuu vasara ja surisee pora.

Ei kannata leikkiä sen oman kuulon kanssa, vaan ehdottomasti suosittelen, että käyttää suojaimia.

– Voi olla kotinikkareita, jotka tekevät kaikkia pieniä puu- ja metallitöitä siellä omassa autotallissa ja korjaavat kaikenlaista. Kyllä näissä hyvin usein syntyy paljonkin melua, tietää Jokitulppo, ja muistuttaa kuulon suojelemisen tärkeydestä.

Moottorisahavarusteisiin kuuluu ehdottomasti kypärä ja kuppisuojaimet. Ne puetaan tunnollisesti päälle, kun edessä on koko päivän urakka. Mutta nopeissa hommissa suojaus monesti unohtuu, vaikka saha jylisee sataa desibeliä.

– Logaritmilaskuoppien mukaan ei saisi olla kuin 15 minuuttia ilman kuulonsuojausta. Mutta minun suositus on, että ei ehdottomasti sitäkään. Ei kannata leikkiä sen oman kuulon kanssa, vaan ehdottomasti suosittelen, että käyttää suojaimia.

Ja se todellakin kannattaa. Sillä kun kuulo kerran alenee, se ei enää siitä parane.

kypärä ja kuppisuojaimet
Suojaimista on hytöyä vain silloin, kun ne muistetaan pitää tiukasti päässä. kypärä ja kuppisuojaimet Kuva: Yle, Tero Kyllönen kypärä ja kuppisuojaimet

Yleisötapahtumien melu voi yllättää

Vaaranpaikkoja kuulolle löytyy myös kodin ulkopuolelta – yllättävän meluisia paikkoja ovat esimerkiksi liikuntasalit ja monet yleisötapahtumat.

– Ihan kaikki konsertit, messut ja urheilutapahtumat. Urheilutapahtumista voisi sanoa, että niissä musiikin lisäksi yleisö pitää aika kovaa ääntä. On monenlaisia kannustusvälineitä, rumpuja, pillejä ja räikkiä, joita pyöritetään ja niistä lähtee kova melu.

Lista jatkuu moottoriurheilulla. Myös metsästäjien tulee olla tarkkana.

Yksi voimakas laukaus, mutta se on sitäkin kovempi, ja silloin pitää ehdottomasti kuulonsuojaimia käyttää.

– Ammuntamelu on impulssimaista, eli se melutapahtuma on lyhyt. Yksi voimakas laukaus, mutta se on sitäkin kovempi, ja silloin pitää ehdottomasti kuulonsuojaimia käyttää.

– Tärkeintä on muistaa, että jos on melussa, niin voiko poistua sieltä? Eli yksinkertaisesti en altistu lainkaan. Mutta sitten jos ei voi lähteä tilasta tai paikasta missä sitä melua on, niin sitten miettii, että voinko mennä kauemmaksi sieltä melun lähteestä?

Aina melulta ei voi välttyä, ja siksi mukana kannattaa pitää kertakäyttötulppia. Pienten tulppien ohella monet mieltyvät sangallisiin tai narullisiin suojaimiin. Ja perinteiset kuppisuojaimet ovat parhaat vaikkapa ruohoa leikatessa.

– Ruohonleikkurin melutaso on niin kova, että ehdottomasti pitää käyttää kuulosuojaimia ja kuppimalliset ovat ehkä kätevimmät. Ne on helppo laittaa päälle ja pois.


Jaana Jokitulppo (FT) on diplomi-insinööri ja akustiikkasuunnittelija. Hänen mielenkiintonsa kohteena on erityisesti vapaa-ajan melun tutkiminen. Jokitulppo nähdään Akuutin asiantuntijana kuulolähetyksessä maanantaina 28.9.2015 klo 18.30.

Lisää aiheesta:

Lapsen kuulo koetuksella arjessa

Musiikki uhkaa kuuloa salakavalasti

Melu on työturvallisuusriski

Lisää ohjelmasta

hitsari
hitsari Kuva: Yle, Akuutti hitsari
Antti Ropponen
Antti Ropponen Kuva: Yle, Tero Kyllönen Antti Ropponen,akuutti
puhelin, kuulokkeet ja liikenne
puhelin, kuulokkeet ja liikenne Kuva: Yle, Tero Kyllönen kuulokkeet ja liikenne
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä