Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Arkkitehtuuri pääkuva

Puukerrostalo ja periferinen arkkitehtuuri voittivat Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon

Puukuokka
Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnosta puuttuu vielä paloja. Puukuokka on puutalokortteli Kuokkalassa, josta tässä valmiina on ensimmäinen kolmesta asuintalosta. Puukuokka Kuva: Mikko Auerniitty anssi lassila

Puutalo voitti. Diktaattori Kaija Saariaho valitsi Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon voittajaksi asuinkerrostalo Puukuokan. Sen on suunnittelut Jyväskylän Kuokkalaan arkkitehtitoimisto OOPEAA, Office for Peripheral Architecture, Seinäjoelta, jota johtaa Anssi Lassila.

Arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema Puukuokan asuinalue
Puukuokan tummempi puoli. Arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema Puukuokan asuinalue Kuva: Mikko Auerniitty puukuokka

Vierailu puukerrostalon asunnossa puhutteli säveltäjä Kaija Saariahon kaikkia aisteja. Hän nosti valintaperusteluissa esiin kodin akustiikan, avaruuden, intiimiyden. Diktaattoria miellyttivät myös kerrostalon porraskäytävän suurista ikkunoista avautuvat metsänäkymät. Kuokkala on asuinalue Jyväskylän keskustan ulkopuolella.

- Puukuokassa yhdistyvät asiat, joita arvostan sekä arkkitehtuurissa että elämässä. Puukuokka on uskalias ja kunnianhimoinen työ, johon sisältyvät uuden rakennusteknologian tutkiminen, ihmisläheisyys sekä pyrkimys ekologisiin ratkaisuihin ja ihmisen elämänlaadun parantamiseen, Kaija Saariaho perusteli valintaansa.

Arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema Puukuokan asuinalue
Arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema Puukuokan asuinalue Kuva: Mikko Auerniitty puukuokka
Arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema Puukuokan asuinalue
Arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema Puukuokan asuinalue Kuva: Mikko Auerniitty puukuokka
Puukuokka Jyväskylä
Puukuokka Jyväskylä Kuva: Mikko Auerniitty puukuokka

Puukuokan lisäksi esiraati oli valinnut Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaiksi kulttuurikeskus Kangasala-talon Kangasalalta, Merenkulkijanrannan asuinkerrostalot Helsingistä, OP Ryhmän toimitilat Helsingistä ja Opinmäen koulun Espoosta. Puu voitti nyt betonin. Finalisteista arkkitehtitoimisto Heikkinen - Komosen suunnitteleman Kangasala-talon julkisivu on ruosteen ruskettamaa betonia, Esa Ruskeapää Architectsin Opinmäki on sisältä rouhean betoninen, OP Ryhmän toimitiloissa arkkitehtitoimisto JKMM haki sisustuksessa harmoniaa betonin ja puupintojen välille.

Architect Anssi Lassila working on the Chinese section in Shenzhen, China 2014.
Arkkitehti Anssi Lassila. Architect Anssi Lassila working on the Chinese section in Shenzhen, China 2014. Kuva: Tuomo Tammenpää anssi lassila

Yle Uutiset kävi kysymässä asukkailta, millaista palkitussa talossa on elää. Löydät artikkelin täältä.
Arkkitehtuurin Finlandia-palkinto Puukuokalle – kohtuuhintainen uuden tekniikan puukerrostalo voitti

Arkkitehti Anssi Lassila kommentoi Puukuokkaa Rakenna minut - radiosarjassa viime joulukuussa. Näin hän vastasi kysymykseen: mikä on arkkitehdin näkökulmasta kiinnostavaa puukerrostalon suunnittelussa?

- Minua kiinnostaa ison mittakaavan asioiden ratkaiseminen. Jos me tehdään yksi kappeli tai yksi laadukas pientalo niin se on merkityksellistä pienessä mittakaavassa. Mutta jos löytyy ratkaisu, jolla tuotetaan satojatuhansia asuntoja ja saavutetaan hyviä ratkaisuja alueellisesti tai rakenteellisesti, niin onhan se nyt merkityksellistä sekin.

Puukuokka
Puukuokka, rappu. Puukuokka Kuva: Mikko Auerniitty arkktiehtuuri

Yksi pieni kappeli, jonka Anssi Lassila on suunnitellut, on jo osa suomalaista arkkitehtuurin kaanonia. Kärsämäen paanukirkko on nähtävyys ja rakennuksena kuin puinen musta korulipas. Lassilan ja Teemu Hirvilammin yhteinen arkkitehtitoimisto suunnitteli nyt Finlandia-palkitun Puukuokan naapuriin komean Kuokkalan kirkon sekä Klaukkalan kirkon Nurmijärvelle. Lassilan nykyisen toimiston Oopeaan suunnittelema Talo Riihi on niinkin laadukas pientalo, että se oli yksi viidestä suomalaisesta kohteesta, jotka olivat ehdolla vuoden vaihteessa Mies van Der Rohe -palkinnon saajaksi.

Miksi sen pitäisi näyttää samalta kuin betonirakentamisen arkkitehtuuri?

Millaisia kysymyksiä Puukuokan suunnittelun yhteydessä pohdittiin?

- Päästäänkö parempaan sisäilman laatuun? Minkälaista arkkitehtuuria on puurakentamisen arkkitehtuuri? Miksi sen pitäisi näyttää samalta kuin betonirakentamisen arkkitehtuuri? Mitä on ison mittakaavan puurakentaminen, asuinrakentaminen? Sille ei ole olemassa mitään stereotyyppistä muotokieltä, joka on betonirakentamiselle olemassa. Miltä ne talot näyttää? Voidaanko sitä muuttaa niin, että saadaan puurakentamisesta isommassa mittakaavassa jotain kiinnostavaa aikaiseksi?

Uskotko, että puukerrostalo voi hengittää kuin pirtit aikoinaan?

- Tunnelman ja sisäilman kannalta on vielä paljon haasteita. Palomääräykset ja muut asettavat puun käytölle vielä rajoitteita, sille paljonko puuta saa näyttää.

Arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema Kärsämäen kirkko
Kärsämäen kirkko Arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema Kärsämäen kirkko Kuva: Jussi Tiainen kärsämäen kirkko
Arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema Kuokkalan kirkko
Kuokkalan kirkko Arkkitehti Anssi Lassilan suunnittelema Kuokkalan kirkko Kuva: Jussi Tiainen kuokkalan kirkko
Anssi Lassilan suunnittelema riihi
Talo Riihi Anssi Lassilan suunnittelema riihi Kuva: Jussi Tiainen anssi lassila

Arkkitehtitoimistosi nimi on OOPEAA, eli Office for Peripheral Architecture. Mitä on periferinen arkkitehtuuri?

- Idea on vanha. Perustin toimiston vuonna 2001 ja siirsin sen mielenjohteesta vuonna 2004 Seinäjoelle. Ajattelin, että kun tässä nyt ei olla metropolitan architecture niin ollaan nyt sitten periferian. Koko Suomi on yhtä periferiaa, jos tarkastellaan vähän kauempaa. Työt, joita on tullut vuosien varrella tehtyä, sijaitsevat vähän mikä missäkin. Koen, että rajaseutu - urbaanin maaseudun, kaupunkirakenteen, teollisuusrakenteen, mikä tahansa rajaseutu - on paljon mielenkiintoisempi kuin puhtaasti maaseutu tai kaupunki.

Re-Creation at the Alvar Aalto Pavilion of Finland, Venice 2014
Osa teoksesta Re-Creation, joka on ollut esillä Kiinassa Shenzhenissä ja Italiassa Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa sekä viime kesänä Esplanadilla. Re-Creation at the Alvar Aalto Pavilion of Finland, Venice 2014 Kuva: Ugo Carmeni 2014 - www.ugocarmeni.com re-creation

Lue Anssila Lassilan haastattelu kokonaan täältä:
Periferiasta kajahtaa - OOPEAA luo rajaseutujen arkkitehtuuria
Kuuntele Rakenna minut -sarjasta radiohaastattelu viime marraskuulta.

Näin diktaattori Kaija Saariaho perusteli valintaansa KulttuuriCocktailille.

Lisää puukerrostaloista yle.fissä:
Puukerrostalot herättävät edelleen epäluuloja: "Se on puutalo, se palaa"
Arkkitehti vaatii betonipoteroiden tilalle puukerrostaloja

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri