Hyppää pääsisältöön

Apteekit ovat kehittäneet huikeat tulot sivubisneksillä

Apteekkien yhteydessä toimii yhä useammin erillisiä osakeyhtiöitä. Niiden kautta apteekkien tiloissa myydään kosmetiikkaa, luontaistuotteita ja erilaisia terveyspalveluja. Apteekista saa lääketiskin vierestä jopa smoothieita.

Osakeyhtiöiden määrä on vuosikymmenessä moninkertaistunut. Nyt niitä on jo noin 160, kun pääapteekkeja Suomessa löytyy noin 600. Osakeyhtiö löytyy lähes kaikilta suurimmilta apteekeilta. MOT:n selvityksen mukaan niistä on tullut monille apteekeille suoranainen rahasampo.

Valtio säätelee apteekkeja erittäin tiukasti mutta osakeyhtiöihin viranomaisten valvonta ei ulotu.

Lääkealan turvallisuuskeskus Fimean johtaja Eija Pelkosen mielestä valvomattomuus on epäkohta, johon pitäisi puuttua. ”Tämä tulee saada läpinäkyväksi”, Pelkonen sanoo. Viranomaisten on vaikea puuttua apteekkien mahdollisiin epäkohtiin jos osa liiketoiminnasta on hämärän peitossa.

Myös verottaja on puuttunut apteekkien ja osakeyhtiöiden välisiin rahavirtoihin. Verottajan selvitti 116 tapausta, joista se antoi huomautettavaa 80 tapauksista. Osakeyhtiöiden kuluja oli siirretty apteekkien kuluiksi, jolloin apteekkien verotus keveni.

MOT: Apteekkien uusi rahasampo
TV1 klo 20

Kommentit