Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle Koskelan keskiaikaisen kylän paikalle vuonna 1550. Tarkoituksena oli kilpailla Suomenlahden toisella puolella sijaitsevan saksalaisten hallitseman Tallinnan kanssa.
Asukkaat kaupunkiin saatiin, kun Porvoon, Tammisaaren, Rauman ja Ulvilan kaupunkien porvarit määrättiin pakolla muuttamaan uuteen kaupunkiin. Kasvu oli kuitenkin hidasta: edes kuninkaan mahtikäsky ei noin vain muuttanut ikivanhoja kauppaperinteitä.
Lisäksi Ruotsi valloitti Pohjois-Viron ja Tallinnan vuonna 1561, mikä vähensi Helsingin kiinnostavuutta, koska Ruotsin ei tarvinnut enää kilpailla Tallinnan kanssa. Helsingillä oli kuitenkin edelleen sotilaallista merkitystä. Se toimi laivaston talvehtimispaikkana ja sotaväen lastauspaikkana.
Helsingin sijainti karikkoisen Vanhankaupunginlahden pohjukassa ei kuitenkaan ollut hyvä, koska suurten purjelaivojen oli hankala rantautua sinne. Siksi oli järkevää siirtää kaupunki lähemmäksi avomerta. Vuonna 1640 Pietari Brahen johdolla uudeksi paikaksi valittiin Vironniemi nykyisen Kruununhaan ja Senaatintorin kieppeillä. 90-vuotta asutettu vanha kaupunki jätettiin tyhjilleen.

Helsingin historiaa Areenassa
Kaksi lukua Helsingin historiaa -radiosarja liikkuu historioitsijoiden Seppo Aallon ja Laura Kolben kanssa Helsingin syntysijoilla ja selvittää miten vaatimattomasta pikkukaupungista Vantaanjoen suulla tuli varteenotettava eurooppalainen pääkaupunki.
Osa 1: Kustaa Vaasa perustaa Helsingin Vantaanjoen suulle
Sarjan ensimmäinen osa kiertää Vanhankaupungin maisemissa Helsingin perustamisen muistomerkillä, hahmottaa 1550-luvun maisemaa Kellomäeltä katsottuna, vierailee Helsingin vanhimman kirkon perustuksilla ja kävelee Helsingin vanhinta katua pitkin. Vanhankaupungin kierroksella ovat toimittaja Seppo Heikkinen ja Helsingin yliopiston Suomen ja Skandinavian historian dosentti Seppo Aalto, joka on kirjoittanut Sotakaupunki nimisen kirjan Helsingin Vanhankaupungin historiasta.

Osa 2: Kaupunki siirtyy Vironniemelle
Sarjan toinen osa siirtyy 1800-luvulle ja Helsingin Senaatintorille, jossa se hahmottaa miltä paikalla näytti vuonna 1812, kun Helsigistä tuli pääkaupunki. Seuraavaksi piipahdetaan Helsingin kantakaupungin vanhimmassa talossa jonka jälkeen kiivetään Tuomiokirkon portaille ja kuvaillaan millaiset valtavat rakennustyöt torin kieppeillä käynnistyivät. Helsingin kaupungin historiaa vuodesta 1812 nykypäivään johdattelee Senaatintorilla Euroopan historian professori Laura Kolbe.
Edit 29.5.2018: Lisätty aiheeseen liittyviä linkkejä.