Hyppää pääsisältöön

Kaksi lukua Helsingin historiaa

Helsingin Vanhakaupunki. Etualalla Hämeentie, oikealla Kuninkaankartanonsaari. 1932.
Helsingin Vanhakaupunki. Etualalla Hämeentie, oikealla Kuninkaankartanonsaari. 1932. Helsingin Vanhakaupunki. Etualalla Hämeentie, oikealla Kuninkaankartanonsaari. 1932. Kuva: Brander Signe/Helsingin kaupunginmuseo helsingin vanhakaupunki

Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle Koskelan keskiaikaisen kylän paikalle vuonna 1550. Tarkoituksena oli kilpailla Suomenlahden toisella puolella sijaitsevan saksalaisten hallitseman Tallinnan kanssa.

Asukkaat kaupunkiin saatiin, kun Porvoon, Tammisaaren, Rauman ja Ulvilan kaupunkien porvarit määrättiin pakolla muuttamaan uuteen kaupunkiin. Kasvu oli kuitenkin hidasta: edes kuninkaan mahtikäsky ei noin vain muuttanut ikivanhoja kauppaperinteitä.

Lisäksi Ruotsi valloitti Pohjois-Viron ja Tallinnan vuonna 1561, mikä vähensi Helsingin kiinnostavuutta, koska Ruotsin ei tarvinnut enää kilpailla Tallinnan kanssa. Helsingillä oli kuitenkin edelleen sotilaallista merkitystä. Se toimi laivaston talvehtimispaikkana ja sotaväen lastauspaikkana.

Helsingin sijainti karikkoisen Vanhankaupunginlahden pohjukassa ei kuitenkaan ollut hyvä, koska suurten purjelaivojen oli hankala rantautua sinne. Siksi oli järkevää siirtää kaupunki lähemmäksi avomerta. Vuonna 1640 Pietari Brahen johdolla uudeksi paikaksi valittiin Vironniemi nykyisen Kruununhaan ja Senaatintorin kieppeillä. 90-vuotta asutettu vanha kaupunki jätettiin tyhjilleen.

Helsingin kartta vuodelta 1645 näyttää sekä vanhan Helsingin Vantaa-joen suulla, että uuden Helsingin nykyisellä paikallaan.
Helsingin kartta vuodelta 1645 näyttää vanhan Helsingin Vantaa-joen suulla ja uuden Helsingin nykyisellä paikallaan. Helsingin kartta vuodelta 1645 näyttää sekä vanhan Helsingin Vantaa-joen suulla, että uuden Helsingin nykyisellä paikallaan. vironniemi

Helsingin historiaa Areenassa

Kaksi lukua Helsingin historiaa -radiosarja liikkuu historioitsijoiden Seppo Aallon ja Laura Kolben kanssa Helsingin syntysijoilla ja selvittää miten vaatimattomasta pikkukaupungista Vantaanjoen suulla tuli varteenotettava eurooppalainen pääkaupunki.

Osa 1: Kustaa Vaasa perustaa Helsingin Vantaanjoen suulle

Sarjan ensimmäinen osa kiertää Vanhankaupungin maisemissa Helsingin perustamisen muistomerkillä, hahmottaa 1550-luvun maisemaa Kellomäeltä katsottuna, vierailee Helsingin vanhimman kirkon perustuksilla ja kävelee Helsingin vanhinta katua pitkin. Vanhankaupungin kierroksella ovat toimittaja Seppo Heikkinen ja Helsingin yliopiston Suomen ja Skandinavian historian dosentti Seppo Aalto, joka on kirjoittanut Sotakaupunki nimisen kirjan Helsingin Vanhankaupungin historiasta.

Helsingin perustamisen muistomerkki Vanhassakaupungissa.
Helsingin perustamisen muistomerkki Vanhassakaupungissa Helsingin perustamisen muistomerkki Vanhassakaupungissa. Kuva: Yle/Seppo Heikkinen kustaa vaasa
Helsingin ensimmäisen kirkon rauniot Vanhassakaupungissa
Helsingin ensimmäisen kirkon perusta ja Hans van Sandenin hauta Vanhassakaupungissa Helsingin ensimmäisen kirkon rauniot Vanhassakaupungissa Kuva: Yle/Seppo Heikkinen helsingin vanhakaupunki
Tällä paikalla aikanaan Helsinki sijaitsi
Tällä paikalla Helsingin keskusta aikanaan sijaitsi Tällä paikalla aikanaan Helsinki sijaitsi Kuva: Yle/Seppo Heikkinen helsingin vanhakaupunki

Osa 2: Kaupunki siirtyy Vironniemelle

Sarjan toinen osa siirtyy 1800-luvulle ja Helsingin Senaatintorille, jossa se hahmottaa miltä paikalla näytti vuonna 1812, kun Helsigistä tuli pääkaupunki. Seuraavaksi piipahdetaan Helsingin kantakaupungin vanhimmassa talossa jonka jälkeen kiivetään Tuomiokirkon portaille ja kuvaillaan millaiset valtavat rakennustyöt torin kieppeillä käynnistyivät. Helsingin kaupungin historiaa vuodesta 1812 nykypäivään johdattelee Senaatintorilla Euroopan historian professori Laura Kolbe.

helsingin tuomiokirkko,
Aleksanteri II:n patsas Senaatintorilla helsingin tuomiokirkko, Kuva: Yle/Seppo Heikkinen helsingin tuomiokirkko
Sederholmin talo Senaatintorilla
Sederholmin talo vuodelta 1757. Se on vanhin talo Helsingin kantakaupungissa Sederholmin talo Senaatintorilla Kuva: Yle/Seppo Heikkinen sederholmin talo
Näkymä Tuomiokirkon portilta Senaatintorille
Näkymä Tuomiokirkon portilta Senaatintorille Valtioneuvoston linnaan Näkymä Tuomiokirkon portilta Senaatintorille Kuva: Yle/Seppo Heikkinen senaatintori

Edit 29.5.2018: Lisätty aiheeseen liittyviä linkkejä.

Lisää ohjelmasta

 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.