Hyppää pääsisältöön

Kaksi lukua Helsingin historiaa

Helsingin Vanhakaupunki. Etualalla Hämeentie, oikealla Kuninkaankartanonsaari. 1932.
Helsingin Vanhakaupunki. Etualalla Hämeentie, oikealla Kuninkaankartanonsaari. 1932. Helsingin Vanhakaupunki. Etualalla Hämeentie, oikealla Kuninkaankartanonsaari. 1932. Kuva: Brander Signe/Helsingin kaupunginmuseo helsingin vanhakaupunki

Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle Koskelan keskiaikaisen kylän paikalle vuonna 1550. Tarkoituksena oli kilpailla Suomenlahden toisella puolella sijaitsevan saksalaisten hallitseman Tallinnan kanssa.

Asukkaat kaupunkiin saatiin, kun Porvoon, Tammisaaren, Rauman ja Ulvilan kaupunkien porvarit määrättiin pakolla muuttamaan uuteen kaupunkiin. Kasvu oli kuitenkin hidasta: edes kuninkaan mahtikäsky ei noin vain muuttanut ikivanhoja kauppaperinteitä.

Lisäksi Ruotsi valloitti Pohjois-Viron ja Tallinnan vuonna 1561, mikä vähensi Helsingin kiinnostavuutta, koska Ruotsin ei tarvinnut enää kilpailla Tallinnan kanssa. Helsingillä oli kuitenkin edelleen sotilaallista merkitystä. Se toimi laivaston talvehtimispaikkana ja sotaväen lastauspaikkana.

Helsingin sijainti karikkoisen Vanhankaupunginlahden pohjukassa ei kuitenkaan ollut hyvä, koska suurten purjelaivojen oli hankala rantautua sinne. Siksi oli järkevää siirtää kaupunki lähemmäksi avomerta. Vuonna 1640 Pietari Brahen johdolla uudeksi paikaksi valittiin Vironniemi nykyisen Kruununhaan ja Senaatintorin kieppeillä. 90-vuotta asutettu vanha kaupunki jätettiin tyhjilleen.

Helsingin kartta vuodelta 1645 näyttää sekä vanhan Helsingin Vantaa-joen suulla, että uuden Helsingin nykyisellä paikallaan.
Helsingin kartta vuodelta 1645 näyttää sekä vanhan Helsingin Vantaa-joen suulla, että uuden Helsingin nykyisellä paikallaan. Helsingin kartta vuodelta 1645 näyttää sekä vanhan Helsingin Vantaa-joen suulla, että uuden Helsingin nykyisellä paikallaan. vironniemi

Helsingin historiaa radiossa

Kaksi lukua Helsingin historiaa -radiosarja liikkuu historioitsijoiden Seppo Aallon ja Laura Kolben kanssa Helsingin syntysijoilla ja selvittää miten vaatimattomasta pikkukaupungista Vantaanjoen suulla tuli varteenotettava eurooppalainen pääkaupunki.

Osa 1: Kustaa Vaasa perustaa Helsingin Vantaanjoen suulle

Sarjan ensimmäinen osa kiertää Vanhankaupungin maisemissa Helsingin perustamisen muistomerkillä, hahmottaa 1550-luvun maisemaa Kellomäeltä katsottuna, vierailee Helsingin vanhimman kirkon perustuksilla ja kävelee Helsingin vanhinta katua pitkin. Vanhankaupungin kierroksella ovat toimittaja Seppo Heikkinen ja Helsingin yliopiston Suomen ja Skandinavian historian dosentti Seppo Aalto, joka on kirjoittanut Sotakaupunki nimisen kirjan Helsingin Vanhankaupungin historiasta.

Helsingin perustamisen muistomerkki Vanhassakaupungissa.
Helsingin perustamisen muistomerkki Vanhassakaupungissa Helsingin perustamisen muistomerkki Vanhassakaupungissa. Kuva: Yle/Seppo Heikkinen kustaa vaasa
Helsingin ensimmäisen kirkon rauniot Vanhassakaupungissa
Helsingin ensimmäisen kirkon perusta ja Hans van Sandenin hauta Vanhassakaupungissa Helsingin ensimmäisen kirkon rauniot Vanhassakaupungissa Kuva: Yle/Seppo Heikkinen helsingin vanhakaupunki
Tällä paikalla aikanaan Helsinki sijaitsi
Tällä paikalla aikanaan Helsingin keskusta aikanaan sijaitsi Tällä paikalla aikanaan Helsinki sijaitsi Kuva: Yle/Seppo Heikkinen helsingin vanhakaupunki

Osa 2: Kaupunki siirtyy Vironniemelle

Sarjan toinen osa siirtyy 1800-luvulle ja Helsingin Senaatintorille, jossa se hahmottaa miltä paikalla näytti vuonna 1812, kun Helsigistä tuli pääkaupunki. Seuraavaksi piipahdetaan Helsingin kantakaupungin vanhimmassa talossa jonka jälkeen kiivetään Tuomiokirkon portaille ja kuvaillaan millaiset valtavat rakennustyöt torin kieppeillä käynnistyivät. Helsingin kaupungin historiaa vuodesta 1812 nykypäivään johdattelee Senaatintorilla Euroopan historian professori Laura Kolbe.

helsingin tuomiokirkko,
Aleksanteri II:n patsas Senaatintorilla helsingin tuomiokirkko, Kuva: Yle/Seppo Heikkinen helsingin tuomiokirkko
Sederholmin talo Senaatintorilla
Sederholmin talo vuodelta 1757. Se on vanhin talo Helsingin kantakaupungissa Sederholmin talo Senaatintorilla Kuva: Yle/Seppo Heikkinen sederholmin talo
Näkymä Tuomiokirkon portilta Senaatintorille
Näkymä Tuomiokirkon portilta Senaatintorille Valtioneuvoston linnaan Näkymä Tuomiokirkon portilta Senaatintorille Kuva: Yle/Seppo Heikkinen senaatintori

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Historia

Uusimmat sisällöt - Historia

 • Oletko ottanut aurinkoa vuodesta toiseen väärin? — testaa ohjeet vuodelta 1936

  Lue ohjeet oikeaoppisen valotussuunnitelman tekoon.

  Auringotta kukat menettävät värinsä ja lehdet käyvät valjuiksi. Samoin käy ihmisten ja eläinten. Ruumis on kuitenkin totutettava vähin erin aurinkoon sopivan valotussuunnitelman mukaisesti. Ennen valotuksen aloittamista suosittelemme kepeää liikuskelua hermoston tyynnyttämiseksi ja sydämentoiminnan vahvistamiseksi. Auringonsäteiden esiin puristamat teiren pisamat voitte häivyttää vetysupeoksidilla ja elohopealiuoksella.

 • Mies! Testaa oletko #vaimonkesyttäjä

  Vaimoissa piilevä kahviraivo voi lamaannuttaa naineen miehen

  Liian monissa vaimoissa piilevä kahviraivo ja säännöllinen vastaansanominen lamaannuttavat naineiden miesten voiman. Testatkaa, kuinka hyvin osaatte kesyttää vaimonne! Testi perustuu eittämättä 1800-luvun lopun luotettavimpaan käsikirjaan: "Kuinka hyvä aviomies voi parantaa pahan vaimonsa" (1898).

 • Suomalaissiirtolaisten vaiettu historia - junapummeina ja kerjäläisinä 30-luvun Amerikassa

  Pohjalainen Hanski selvisi lama-ajan yli "bommailemalla"

  C- kasetilta löytyi uskomaton selviytymistarina: Kun 17-vuotias pohjalainen Hanski astui Amerikanlaivaan vuonna 1929, hän luuli rikastuvansa Kanadan kaivoksilla. New Yorkin pörssiromahdus muutti kuitenkin kaiken. Töitä ei ollutkaan, asuntoon ei ollut varaa, ja säästötkin hupenivat hetkessä. Alkoi huikea seikkailu junapummina.

 • Kortonkien gummisetä

  Miten kondomeista tuli Suomessa valtavirtaa.

  Suomen kondomineuvos Leif Grotell on yksi ehkäisyvälinealan konkareista. Hänen aikaansaannoksiaan ovat Suomen tunnetuimmat kondomibrändit Black Jack, Suki-Suki, Kukka ja mehiläinen, Magic ja Nam Nam. Kondomeihin liittyneen häveliäisyyden vuoksi Grotellin oma äiti ei ensimmäiseen 10 vuoteen kehdannut kertoa, mitä tuotteita poika myy työkseen.

 • Havis Amanda - paljas ja paljastava

  Havis Amanda nostatti Suomen ensimmäisen taidekiistan.

  Havis Amanda nousi heti paljastamisensa jälkeen koko kansakunnan puheenaiheeksi. Suuresta yleisöstä oli ennenkuulumatonta, että julkisella paikalla esiintyi neito ilman rihman kiertämää. Patsasta pidettiin "riettaana" ja "lutkamaisena". Teos nostatti Suomen ensimmäisen laajamittaisen kiistan taiteesta ja siveellisyydestä. Sunnuntai, 20.

 • Suomalaisuuden ilmentymiä eri vuosikymmenten ohjelmissa

  Vuosikymmenet mediassa

  Lähde kanssamme katsomaan ja kuulemaan, mitä Suomesta on taltioitu ja millaisena suomalaisuus on näyttäytynyt eri vuosikymmenten ohjelmissa. Vanhimmat filmit ovat yli sadan vuoden takaa, jolloin suomalaisuus sykki, mutta itsenäinen Suomi oli vielä syntymässä. Tuoreimmat ohjelmat ovat juuri valmistumassa.

 • Kuvaa #omamuseo ja osallistu kilpailuun!

  Kokoelma, esine, tila – mikä on sinun museosi?

  Haluatko perustaa oman museon? Onko sinulla jo sellainen? Kokoa omista museoesineistäsi näyttely, kuvaa se ja osallistu #omamuseo-kuvakeräykseen 22.5. mennessä!

 • Puna-armeija purki sotilastukikohtansa ja palautti Porkkalan yllättäen

  Neuvostoliitto palautti Porkkalan 60 vuotta sitten.

  Kun Neuvostoliitto 26. tammikuuta 1956 purki Suomen maaperällä olevan sotilastukikohtansa ja päätti palauttaa Porkkalan vuokra-alueen, huokaistiin Suomessa helpotuksesta. Pahimmat vaaran vuodet olivat vihdoin ohi. Porkkalan palautus oli iso uutinen myös ulkomaisissa lehdissä. Alue oli ollut puna-armeijan sotilastukikohtana vuodesta 1944 lähtien.

 • Paska traktori ja muita kansalaisten kirjeitä Kekkoselle

  Kekkonen sai kirjeitä kansalaisilta

  Urho Kekkonen sai aikanaan paljon kirjeitä tavallisilta ihmisiltä, joissa kansalaiset kääntyivät huolineen hänen puoleensa jo pääministeriaikana. Monet näistä kirjeistä kummastuttavat nykypäivänä: on vaikea uskoa kuinka henkilökohtaisilla asioilla valtion päämiestä silloin vaivattiin.

 • Meissä kaikissa asuu pieni neandertalilainen - tunnetko juuresi? Tee testi!

  Kuinka hyvin tunnet neandertaiset? Tee testi!

  Nykyihmiset ja neandertalilaiset asuivat vuosituhansia samoilla alueilla. Viimeiset neandertalilaiset katosivat n. 28 000 vuotta sitten. Rinnakkaiselon aikana nykyihmiset ja neandertalilaiset ehtivät kuitenkin risteytyä ja nykyisin eurooppalaisen ihmisen DNA:sta on 1,5-2,1 prosenttia peräisin heiltä. Meissä jokaisessa asuu siis pieni neandertalinihminen. Kuinka hyvin tunnet millaisia he olivat? Tee testi!

 • Katu-uskottavat tieteentekijät

  Lähde mukaan tieteentekijöiden mukaan nimetyille kaduille

  Toimittaja Seppo Heikkinen ei enää muista millä kadulla idea iski. Olisikohan se ollut Pietari Kalmin kadulla Kumpulassa? Siellä hän ainakin muistaa ajatelleensa, että kukahan tuo Pietari Kalm oikein olikaan. Tästä pohdinnasta lähti syntymään radiosarja tieteen merkkihenkilöiden mukaan nimetyistä kaduista.

 • Ranskalaisia Perunatorilla ja kaadettuja kioskeja - snagareiden historiaa

  Nakkikioskien historiaa ja muistijälkiä.

  Ennen hampurilaisbaareja, korttelipizzerioita ja kebabpaikkoja pikaruokaa syötiin nakkikioskeilla eli snagareilla. Perinteisellä nakkikioskilla asiakas seisoi ulkoilmassa ja annokset ojennettiin etuikkunassa olevaan luukun kautta. Lihapiirakka kahdella nakilla, porilainen ja Trip-mehut olivat nakkikioskien vakiotavaraa. Mutta millainen on nakkikioskien historia? Ja millaisia muistoja niihin liittyy?

 • Kenen haluaisit voittavan 1956 presidentinvaaleissa - äänestä nyt!

  Presidentinvaalit 1956 vaaligallup

  300 valitsijamiestä kokoontuu 15.2.1956 eduskuntatalolle valitsemaan presidenttiä. He voivat suljetussa lippuäänestyksessä äänestää myös muuta ehdokasta kuin omaansa. Myös mustat hevoset ovat vaalissa mahdollisia. Tulos ratkeaa viimeistään kolmannella kierroksella. Nyt tarvitaan sinun mielipiteesi.

 • Kaksi lukua Helsingin historiaa

  Kaksi lukua Helsingin historiaa

  Kustaa Vaasa perusti Helsingin Vantaanjoen suulle Koskelan keskiaikaisen kylän paikalle vuonna 1550. Tarkoituksena oli kilpailla Suomenlahden toisella puolella sijaitsevan saksalaisten hallitseman Tallinnan kanssa. Asukkaat kaupunkiin saatiin, kun Porvoon, Tammisaaren, Rauman ja Ulvilan kaupunkien porvarit määrättiin pakolla muuttamaan uuteen kaupunkiin.