Hyppää pääsisältöön

Kuinka luotettava sosiaalinen media on uutislähteenä? Katso Docventures Yle Areenasta

Docventureksen viikon elokuvana nähtiin Bostonin maratonin ympärille rakentuneesta ihmisjahdista kertova The Thread -dokkari.

Bostonin maratonilla tapahtui kolme henkeä vaatinut pommi-isku vuonna 2013. Ennen suuria uutistoimistoja tapahtumasta oli jo lukuisia "uutisia", eli paikalla olleiden ihmisten sosiaalisen median päivityksiä.

Internetin etusivuksi kutsuttuun Redditiin perustettiin keskusteluketju, jossa puhuttiin iskusta. Keskustelun suunnattoman viestimäärän vuoksi sitä oli mahdotonta moderoida. Osa tiedoista ei pitänyt paikkaansa.

Jonkin verran myöhemmin Redditiin perustettiin keskusteluketju, jossa pyrittiin selvittämään, kuka tai ketkä pommi-iskun takana olivat. Twitterissä ja Redditissä iskun tekijän nimi paljastettiin – paitsi että nimi oli väärä.

Sosiaalinen media on parhaimmillaan uutistoimistoja huomattavasti nopeampi uutislähde. Mutta pitävätkö somessa leviävät tiedot aina paikkaansa? Ehditäänkö ja viitsitäänkö faktoja tarkastaa? Ehkä joku haluaa vain "paljastaa" jonkin tiedon vain siksi, että hänen päivityksensä saa suosiota, vaikka paljastus olisi valheellinen.

Aihetta käsittelevä The Thread -dokumentti nähtiin Docventures-ohjelmassa keskiviikkona 23. syyskuuta. Dokumentista Rikun ja Tunnan kanssa keskustelemassa olivat digitaalisen kulttuurin tutkija Sari Östman sekä "hupparihörhö" Sami Kuusela.

Lue myös:

Docventuresin Riku ja Tunna vierailevat YleX:n Foorumilla – mitä sinä haluaisit kysyä?

Rankkaa keskustelua Docventuresissa – koomikko Ali Jahangiri saa tappouhkauksia viikoittain

Farkut kielletty mutta kannabis laillista - katso Docventuresin faktakooste Pohjois-Koreasta

Missasitko ensimmäisen Docventures-jakson? Katso palkittu Edward Snowden -dokumentti täältä

Docventures-kaksikko koulii turvapaikanhakijoista startup-yrittäjiä: “Maahanmuutto on aivotuontia”