Hyppää pääsisältöön

Kummelin suklaamonni sai silmätulehduksen

Suomen nuhaisin eläinharrastaja Johan Lind kertoo aloittaneensa akvaariokalojen hoitamisen jo 1960-luvun loppupuolella. Akvaarioharrastus sai täyttymyksensä, kun Olkiluodon tietämillä verkkoon tarttui suklaamonni. Sketsi nähtiin maailmanhistorian ensimmäisessä onnistuneessa Kummeli-lähetyksessä vuoden 1991 kesäkuussa.

Suklaamonni tottelee nimeä Eero ja se onkin varsin iloinen vesseli. Monni köllöttelee vielä 500-litraisessa akvaariossa, mutta Lindin mukaan otuksen kasvuvauhti on sitä luokkaa, että se tulisi ennemmin tai myöhemmin päätymään uima-altaaseen.

Suklaamonni on varsin helppohoitoinen lemmikki. Ruoaksi suklaamonnille kelpaa aivan tavanomainen saunamakkara. Sinappilaadun suhteen eläin on kuitenkin äärimmäisen tarkka. Yksittäisenä huonona puolena akvaarioharrastaja Lind mainitsee monnista huokuvan voimakkaan hajun.

Kiinteän ruoan vaihtoehtona suklaamonnin voi ruokkia myös aivan tavanomaisella pussikeitolla. Lind tarjoileekin Eerolle myös maukasta katkarapusoppaa.

Pokerinaama suli ja keitto tulehdutti

Vuonna 2015 ilmestyneessä Kummeli – Erittäin hyvin sanottu -kirjassa asianomaiset muistelivat sketsiä. Suklaamonni nähtiin heti Kummelin ensimmäisessä jaksossa vuoden 1991 kesäkuussa. Akvaarioharrastaja Lindiä näyttelevällä Heikki Silvennoisella on selvästi hankaluuksia pokerinaamansa pitämiseksi. Lopulta pussikeittokohtaus saa aikaan naurunpyrskähdyksen.

Kuten useimmissa komediaryhmän sketseissä, myös suklaamonni toteutettiin yhdellä ainoalla kameraotolla. Akvaariossa köllöttelevä Timo Kahilainen eläytyikin Eero-monnin rooliin metodinäyttelijän heittäytymisellä. Kahilainen sai lopulta tankkiin kipatusta katkarapukeitosta ärhäkän silmätulehduksen.

Eläinharrastaja Johan Lindin toilailuja nähtiin myös heti seuraavassa Kummeli-jaksossa. Tällöin Lindin häkkiin oli päätynyt harvinainen sokerikukko, jota esitti Janne Saarinen.

Alapuolella nähdään myös vuonna 1993 valmistunut sketsi, jossa Johan Lind on löytänyt Ruokolahdelta itselleen kaksi burmansimpanssia, Iiron ja Eskon. Timo Kahilaisen vierellä simpanssiasussa elämöi tuolloin Kummelin jäseneksi kiinnitetty Heikki Hela.

Lähteinä artikkelitekstissä on käytetty Tuomas Marjamäen Kummeli – Erittäin hyvin sanottu -kirjaa (Docendo, 2015)

Kaikki kokonaiset Kummeli-jaksot Yle Areenassa

Kummelin kuusi ensimmäistä tuotantokautta, yhteensä 49 jaksoa, on pysyvästi katsottavissa Yle Areenassa.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto