Hyppää pääsisältöön

Kummelin suklaamonni sai silmätulehduksen

Suomen nuhaisin eläinharrastaja Johan Lind kertoo aloittaneensa akvaariokalojen hoitamisen jo 1960-luvun loppupuolella. Akvaarioharrastus sai täyttymyksensä, kun Olkiluodon tietämillä verkkoon tarttui suklaamonni. Sketsi nähtiin maailmanhistorian ensimmäisessä onnistuneessa Kummeli-lähetyksessä vuoden 1991 kesäkuussa.

Suklaamonni tottelee nimeä Eero ja se onkin varsin iloinen vesseli. Monni köllöttelee vielä 500-litraisessa akvaariossa, mutta Lindin mukaan otuksen kasvuvauhti on sitä luokkaa, että se tulisi ennemmin tai myöhemmin päätymään uima-altaaseen.

Suklaamonni on varsin helppohoitoinen lemmikki. Ruoaksi suklaamonnille kelpaa aivan tavanomainen saunamakkara. Sinappilaadun suhteen eläin on kuitenkin äärimmäisen tarkka. Yksittäisenä huonona puolena akvaarioharrastaja Lind mainitsee monnista huokuvan voimakkaan hajun.

Kiinteän ruoan vaihtoehtona suklaamonnin voi ruokkia myös aivan tavanomaisella pussikeitolla. Lind tarjoileekin Eerolle myös maukasta katkarapusoppaa.

Pokerinaama suli ja keitto tulehdutti

Vuonna 2015 ilmestyneessä Kummeli – Erittäin hyvin sanottu -kirjassa asianomaiset muistelivat sketsiä. Suklaamonni nähtiin heti Kummelin ensimmäisessä jaksossa vuoden 1991 kesäkuussa. Akvaarioharrastaja Lindiä näyttelevällä Heikki Silvennoisella on selvästi hankaluuksia pokerinaamansa pitämiseksi. Lopulta pussikeittokohtaus saa aikaan naurunpyrskähdyksen.

Kuten useimmissa komediaryhmän sketseissä, myös suklaamonni toteutettiin yhdellä ainoalla kameraotolla. Akvaariossa köllöttelevä Timo Kahilainen eläytyikin Eero-monnin rooliin metodinäyttelijän heittäytymisellä. Kahilainen sai lopulta tankkiin kipatusta katkarapukeitosta ärhäkän silmätulehduksen.

Eläinharrastaja Johan Lindin toilailuja nähtiin myös heti seuraavassa Kummeli-jaksossa. Tällöin Lindin häkkiin oli päätynyt harvinainen sokerikukko, jota esitti Janne Saarinen.

Alapuolella nähdään myös vuonna 1993 valmistunut sketsi, jossa Johan Lind on löytänyt Ruokolahdelta itselleen kaksi burmansimpanssia, Iiron ja Eskon. Timo Kahilaisen vierellä simpanssiasussa elämöi tuolloin Kummelin jäseneksi kiinnitetty Heikki Hela.

Lähteinä artikkelitekstissä on käytetty Tuomas Marjamäen Kummeli – Erittäin hyvin sanottu -kirjaa (Docendo, 2015)

Kaikki kokonaiset Kummeli-jaksot Yle Areenassa

Kaikki Kummelit vuosilta 1991-2004 ovat pysyvästi katsottavissa Yle Areenassa.