Hyppää pääsisältöön

Kummelin suklaamonni sai silmätulehduksen

Suomen nuhaisin eläinharrastaja Johan Lind kertoo aloittaneensa akvaariokalojen hoitamisen jo 1960-luvun loppupuolella. Akvaarioharrastus sai täyttymyksensä, kun Olkiluodon tietämillä verkkoon tarttui suklaamonni. Sketsi nähtiin maailmanhistorian ensimmäisessä onnistuneessa Kummeli-lähetyksessä vuoden 1991 kesäkuussa.

Suklaamonni tottelee nimeä Eero ja se onkin varsin iloinen vesseli. Monni köllöttelee vielä 500-litraisessa akvaariossa, mutta Lindin mukaan otuksen kasvuvauhti on sitä luokkaa, että se tulisi ennemmin tai myöhemmin päätymään uima-altaaseen.

Suklaamonni on varsin helppohoitoinen lemmikki. Ruoaksi suklaamonnille kelpaa aivan tavanomainen saunamakkara. Sinappilaadun suhteen eläin on kuitenkin äärimmäisen tarkka. Yksittäisenä huonona puolena akvaarioharrastaja Lind mainitsee monnista huokuvan voimakkaan hajun.

Kiinteän ruoan vaihtoehtona suklaamonnin voi ruokkia myös aivan tavanomaisella pussikeitolla. Lind tarjoileekin Eerolle myös maukasta katkarapusoppaa.

Pokerinaama suli ja keitto tulehdutti

Vuonna 2015 ilmestyneessä Kummeli – Erittäin hyvin sanottu -kirjassa asianomaiset muistelivat sketsiä. Suklaamonni nähtiin heti Kummelin ensimmäisessä jaksossa vuoden 1991 kesäkuussa. Akvaarioharrastaja Lindiä näyttelevällä Heikki Silvennoisella on selvästi hankaluuksia pokerinaamansa pitämiseksi. Lopulta pussikeittokohtaus saa aikaan naurunpyrskähdyksen.

Kuten useimmissa komediaryhmän sketseissä, myös suklaamonni toteutettiin yhdellä ainoalla kameraotolla. Akvaariossa köllöttelevä Timo Kahilainen eläytyikin Eero-monnin rooliin metodinäyttelijän heittäytymisellä. Kahilainen sai lopulta tankkiin kipatusta katkarapukeitosta ärhäkän silmätulehduksen.

Eläinharrastaja Johan Lindin toilailuja nähtiin myös heti seuraavassa Kummeli-jaksossa. Tällöin Lindin häkkiin oli päätynyt harvinainen sokerikukko, jota esitti Janne Saarinen.

Alapuolella nähdään myös vuonna 1993 valmistunut sketsi, jossa Johan Lind on löytänyt Ruokolahdelta itselleen kaksi burmansimpanssia, Iiron ja Eskon. Timo Kahilaisen vierellä simpanssiasussa elämöi tuolloin Kummelin jäseneksi kiinnitetty Heikki Hela.

Lähteinä artikkelitekstissä on käytetty Tuomas Marjamäen Kummeli – Erittäin hyvin sanottu -kirjaa (Docendo, 2015)

Kaikki kokonaiset Kummeli-jaksot Yle Areenassa

Kummelin kuusi ensimmäistä tuotantokautta, yhteensä 49 jaksoa, on pysyvästi katsottavissa Yle Areenassa.

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto