Hyppää pääsisältöön

Lapsen kuulo koetuksella arjessa

lapsi kädet korvilla
lapsi kädet korvilla Kuva: Yle, Tero Kyllönen lapsi kädet korvilla

Päiväkodin kuraeteisessä kaveri huutaa hukassa olevan kintaan perään. Toisella on päällä ehtymätön uhmaikäraivari. Samaan aikaan kuusi muuta keskittyy laulamaan suosikkipiirrosohjelman tunnaria niin, että kaakelit raikaavat. Herkimmät pitelevät korviaan, mutta parkuvat samalla ulospääsyä melusta. Miten lapsen kuuloa voisi suojata?

Päiväkodit ja koulut ovat eloisia ympäristöjä. Kun porukkaa on paljon samassa tilassa, yltyy meteli huomaamatta.

– Tämä on usein hankala paketti, koska on tietyt henkilömäärät, joille ne tilat suunnitellaan, tietää melututkija ja akustiikkasuunnittelija Jaana Jokitulppo.

Melulle voi panna kampoihin kuitenkin monin keinoin ja ensimmäisenä kannattaa kiinnittää huomio oman puheäänen voimakkuuteen. Omalla esimerkillä on vaikutusta, kuinka muut käyttävät ääntään.

– Miten me itse omalla opetuksellamme vaikutamme lasten äänenkäyttöön – huudetaanko me melun yli vai opetammeko lapsia hillittyyn äänenkäyttöön? Ja jos ajatellaan kuuloa, niin opetetaan lapsille, että ei huudeta toisen korvaan, ei kiljuta.

Miten me itse omalla opetuksellamme vaikutamme lasten äänenkäyttöön – huudetaanko me melun yli vai opetammeko lapsia hillittyyn äänenkäyttöön?

Toinen asia, mihin huomio kannattaa kiinnittää, on tilasijoittelu. Jos musiikkiluokassa paukutetaan rumpuja, voi naapuriluokassa olla vaikea keskittyä matikantehtäviin. Ja päiväkodissa lepotila ja leikkitila eivät sovi naapureiksi. Siellä meluun voi yrittää vaikuttaa myös ryhmien kokoonpanoilla.

– Toiminnan jakaminen esimerkiksi päiväkodeissa onnistuu sillä tavalla, että kaikki esikouluikäiset eivät ole samassa ryhmässä. Heidät jaetaan vaikka pariin kolmeen ryhmään, ja sillä tavalla pystytään hallitsemaan sitä ääntä.

Jumppasalit ja aulat ovat kaikuisia, ja niissä syntyy ääntä tavallistakin enemmän. Ruokalassa puolestaan kovat pintamateriaalit, astioiden kilinä ja puheensorina nostavat hälyn lähelle melurajaa eli 85 desibeliä.

– 80 desibeliä tulee herkästi esimerkiksi koulun ruokalassa, jos kaikki lapset puhuvat yhtä aikaa ja lautaset kilisevät.

lapsi ja kuppisuojaimet
Lapsille soveltuvia kuppisuojaimia saa reilusti alle 10 euron hintaan. lapsi ja kuppisuojaimet Kuva: Yle, Tero Kyllönen lapsi ja kuppisuojaimet

Kuppisuojaimet sopivat lapsen korville

Akustiikkasuunnittelijana toimiva Jokitulppo tietää, että meluisiin tiloihin voi lisätä ääntä vaimentavia akustiikkalevyjä myös jälkikäteen, jos tarve niin vaatii. Ja vaikka meluongelma olisi koulussa ja päiväkodissa ratkaistu, voi haasteita löytyä myös lapsen kotoa.

– Monessa kodissa on hyvin pelkistetty kalustus – ei haluta verhoja, ei haluta mattoja. Se lisää sitä kaikuisuuden tunnetta. Esimerkiksi aikuisten television katselu voi olla iltaisin vaikeaa, jos kaikki ääni heijastuu lasten makuuhuoneisiin ja äänieristys ei ole kunnossa.

Kodin meluisin paikka on keittiö monine laitteineen. Leikkihuoneen laminaatille kolisevat legopalikat, imurin ulina tai tietokonepelien räiske seuraavat lasta vapaa-aikana. Tanssi- tai palloiluharrastus lisää myös arjen melualtistusta.

Kun vie lapset esimerkiksi urheilutapahtumiin, niin lapsilla pitäisi ehdottomasti kuulo suojata.

Jos melun syntyä ei voi ehkäistä ennalta, on aikuisen tehtävä huolehtia lapsen kuulon suojaamisesta. Kannattaa huomata, että kertakäyttötulpat eivät ole lapsen korvalle paras suoja.

– Pienen lapsen korvakäytävä on niin pieni ja herkkä, että en suosittele sinne mitään tunkemaan. Lapsille sopivat parhaiten peruskuppisuojaimet, Jokitulppo neuvoo ja jatkaa.

– Kun vie lapset esimerkiksi urheilutapahtumiin, niin lapsilla pitäisi ehdottomasti kuulo suojata. Ja aikuisillekin kannattaa ottaa tulpat taskuun mukaan, ei koskaan tiedä milloin niitä tarvitsee.

Jaana Jokitulppo (FT) on diplomi-insinööri ja akustiikkasuunnittelija. Hänen mielenkiintonsa kohteena on erityisesti vapaa-ajan melun tutkiminen. Jokitulppo nähdään Akuutin asiantuntijana kuulolähetyksessä maanantaina 28.9.2015 klo 18.30.

Lue lisää aiheesta:

Jo vartti moottorisahan melua voi olla liikaa korville!

Musiikki uhkaa kuuloa salakavalasti

Melu on työturvallisuusriski

Akuutti – elämänmakuisia tarinoita ja ajankohtaista asiaa terveydestä. Liity joukkoomme Facebookissa!

Lisää ohjelmasta

hitsari
hitsari Kuva: Yle, Akuutti hitsari
Antti Ropponen
Antti Ropponen Kuva: Yle, Tero Kyllönen Antti Ropponen,akuutti
puhelin, kuulokkeet ja liikenne
puhelin, kuulokkeet ja liikenne Kuva: Yle, Tero Kyllönen kuulokkeet ja liikenne
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä