Hyppää pääsisältöön

Onko popbiiseissä totuus vai huijataanko meitä? YleX testasi 11 kappaleen väitteet

Myytinmurtajat-henkisessä testauksessa vain harva artisti saa puhtaat paperit.

Robin, Cheek ja Chisu. // Kuva: YleX

Kaikki tietävät sen tunteen: biisi tuntuu puhuvan juuri itselleni, sen sanoma on nerokas, miten huikea onkaan tämä sanoitus!

Lähdekritiikki on syytä pitää mielessä kuitenkin myös silloin, kun ihastelee biisien oivalluksia. Kaikki poplaulujen väittämät eivät kestä tarkempaa tarkastelua.

YleX testasi 11 biisin keskeiset väitteet Myytinmurtajat-henkisessä testissä. Tulokset ovat järkyttäviä, sillä vain harvassa kappaleessa väittämät pitävät aukottomasti paikkansa. Lue alta, miten biisit pärjäsivät testauksessa.

Cheek - Timantit on ikuisia

Tää ei tuu poistuu täältä koskaan.

(Woo-oo-oo-oo)

Timantit on ikuisiaaa-a-aa. VÄÄRIN

Niinhän sitä luulisi, mutta timantitkin hajoavat. Tieteen Kuvalehden mukaan timantit haihtuvat ajan myötä, joskin yhden timantin haihtumista voi joutua odottelemaan miljardeja vuosia. Timantin voi myös hajottaa esimerkiksi vasaralla iskemällä. Cheekin puolustukseksi on sanottava, ettei hän ole ensimmäinen viihdetaiteilija, joka erehtyy luulemaan timantteja ikuisiksi (vrt. Shirley Basseyn Diamonds Are Forever).

Särre ft. Karri Koira - Hesan naiset

Tiedätsä ne espoolaiset

Uranaiset, jumalaiset. VÄÄRIN

Särre ja Karri Koira yrittävät tietenkin olla vain vain kohteliaita, mutta edes hyvätuloisten luvatussa kaupungissa Espoossa kaikki naiset eivät suinkaan ole uraihmisiä. Espoon kaupungin julkaisemien tilastojen mukaan siellä on noin 7 700 työtöntä naista. Älkää unohtako heitä, räppärit!

Roope Salminen ja Koirat - Pilkun jälkeen

Tää ilta on niinku päättymätön tarina

Pilkku! Pilkku on vaan kirjain! VÄÄRIN

Roope Salminen ja Koirat takas häkkiin opiskelemaan äidinkielen oppikirjoja! Pilkku ja pilkkusäännöt aiheuttavat silloin tällöin kuohuntaa ja turhautumista, mutta pilkku on kyllä välimerkki, ei kirjain.

Lue myös: Kuuntele Roope Salminen ja Koirat -yhtyeen uusi biisi ennen muita

Robin - Puuttuva palanen

Mun sy-sy-sydämestä

puuttuu palanen

ja uu uu

sä voisit täyttää sen. MAHDOLLISESTI OIKEIN

Väite saattaa pitää paikkansa, mikäli Robin kärsii kammioväliseinäaukosta. Se ei kuitenkaan ole leikin asia, sillä jos sydämestä puuttuu palanen, pitää mennä leikkaukseen sairaalaan eikä ryhtyä teini-idoliksi. Toivetta palasen täyttämisestä kannattaa myös esittää vain valikoidulle joukolle kardiologeja, ei tuhatpäiselle fanijoukolle. Merkit viittaavat kuitenkin siihen, että ehkä Robinin sydämestä ei sittenkään puutu palasta, sillä korjausleikkaus tehdään Terveyskirjaston mukaan yleensä noin vuoden iässä.

Paperi T - Elokuva

Aina pitäny sängynpetausta turhana. OIKEIN

Paperi T on oikeilla jäljillä. Brittitutkimuksen mukaan sänky kannattaa jättää petaamatta, koska petaamattomaan petiin syntyy vähemmän kosteutta kuin pedattuun. Kosteus taas houkuttelee pölypunkkeja majailemaan sänkyyn. Jos nyt kuitenkin jostain syystä päättää leikitellä elämällä ja pedata sänkynsä, kannattaa sen antaa heräämisen jälkeen ainakin hetki kuivahtaa.

Ruger Hauer - Täällä

Mitä sopulit tekee?

Ne juoksee mereen. VÄÄRIN

On yleinen harhaluulo, että sopulit juoksisivat laumoittain mereen joukkoitsemurhatunnelmissa. Myytti on saanut alkunsa dokumenttielokuvasta White Wilderness vuodelta 1958. Dokkarissa kerrotaan sopuleiden populaatioräjähdyksistä ja väitetään jyrsijöiden tekevän joukkoitsemurhia, kun populaatio paisuu liian isoksi. White Wildernessissä sopuleiden tosiaan nähdään putoilevan jyrkänteeltä alas, mutta syynä on se, että kuvausryhmä heitteli niitä alas. Oikeasti sopulit vain levittyvät uusille alueille, kun populaatiot paisuvat.

Chisu - Baden-Baden

Tuotanto halpaa ois

On Suomi varsin masentunut maa. EI OIKEIN EIKÄ VÄÄRIN

Baden-Baden-biisissä Chisu ideoi bisnestä, jossa suomalaisia kyyneleitä ryhdytään myymään maailmalle, koska ”Suomi on varsin masentunut maa”. Väitteessä on totuuden siemen: australialaisen tutkimuksen mukaan Suomessa ollaan masentuneempia kuin esimerkiksi Ruotsissa tai Pohjois-Amerikassa. Mutta! Esimerkiksi Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä löytyy useita maita, joissa masennus on yleisempää kuin Suomessa.

Lorde - Royals

And we’ll never be royals, royals. VÄÄRIN

Lorde, älä luovuta! Vaikka olisi itse peräisin kuinka matalamielisistä piireistä tahansa, voi aina kavuta askelmia ylöspäin yhteiskunnan tikkailla. Otetaan esimerkiksi prinsessa Sofia, Värmlannin herttuatar: ennen kuin hän voitti Ruotsin prinssi Carl Philipin sydämen, hänet tunnettiin eroottisena mallina ja Paratiisihotelli-realityohjelman kilpailijana.

Drake - The Motto

You only live once: that's the motto, nigga, YOLO. EI OIKEIN EIKÄ VÄÄRIN

Drake teki tunnetuksi lyhenteen YOLO, You Only Live Once. Väitteen todenperäisyyttä on hyvin hankalaa todentaa, ja sen konkreettinen testaaminen vaatisi esimerkiksi toimittajalta kohtuuttomia uhrauksia. Useat uskontokunnat ovat kuitenkin eri mieltä YOLOn ydinväitteen kanssa. Myös poptähtien keskuudessa Draken näkemys on synnyttänyt ristiriitoja, ja räppäri M.I.A. onkin julkaissut vastaiskuna biisin YALA - You Always Live Again.

Spice Girls - Wannabe

If you wanna be my lover

You’ve gotta get with my friends

Make it last forever

Friendship never ends VÄÄRIN

Kaunis ajatus, mutta ihan niin kuin timantit, ei ystävyyskään ole ikuista. Tästä esimerkkinä ovat Spaissarit itse, sillä Geri lähti lätkimään tyttöbändin riveistä vuonna 1998 tiettävästi erimielisyyksien takia. Toisen esimerkin ystävyyden hauraudesta tarjoilevat Josif Stalin ja Adolf Hitler, jotka solmivat hyökkäämättömyyssopimuksen Neuvostoliiton ja Saksan välille vuonna 1939. Vain kaksi vuotta myöhemmin maat olivat sodassa keskenään. Tutkimattomat ovat sydämen tiet!

Gwen Stefani - Rich Girl

If I was a rich girl

Na na na na na na

Na na na na na na na na na VÄÄRIN

Gwen Stefani sortuu vuoden 2005 hitillään valheeseen heti ensimmäisessä lauseessa: jospa olisin rikas tyttö. Haloo, Gwen! Lehtitietojen mukaan hänen omaisuutensa on noin 120 000 000 dollarin luokkaa. Pari vuotta sitten Suomessa yhden hengen talous kuului hyvätuloisimpaan prosenttiin, jos tienasi vuodessa yli 78 126 euroa.