Hyppää pääsisältöön

Sofi Oksasen erikoinen Norma

Sofi Oksanen Norma -romaanin ilmestyttyä
Kirjailija Sofi Oksanen Sofi Oksanen Norma -romaanin ilmestyttyä Kuva: Toni Härkönen kirjailija sofi oksanen

Sofi Oksasen uusimmassa romaanissa Norma lukijan on syytä olla tarkkaavainen. Epäluotettavan kertojan tapaan lukija harhautetaan ensin uskomaan, että suoraan alenevassa polvessa kulkeva erikoislaatuisuus olisi kirjassa tärkeä. Kirjassa kerrotaan Norman mummon äidistä ensin, että oikea äiti Elli-mummolle on Eva. Kuitenkin myöhemmin sanotaan, että naimiskaupalla rikkaaksi noussut Eva meni Tampereella avustamaan Alma-sisartaan synnytyksessä. Alma synnytti tämän tarinan mukaan tytön, josta varttui Elli-mummo. Näin ollen kirjan Eva, joka ei itse halunnut lasta, käytti sijaissynnyttäjää. Sijaissynnytys on kirjassa tukkakaupan ohella tärkeä teema.

Norma -romaanin lukeminen herättää ristiriitaisia tunteita ja mielleyhtymiä. Se on rohkea ja mielenkiintoinen hyppäys pois Viroa koskevan kirjasarjan historiallisrealistisesta kerronnasta. Se yllättää aihepiirillään ja rakenteellaan. Se on myös etääntynyt realismista kohti mystiikkaa ja maagista realismia.

Romaani kertoo erikoisesta Norma -nimisestä naisesta, jonka tukka kasvaa valtavalla vauhdilla. Tukka on myös niin erikoisen hyvää hiuslaatua, että menee kaupaksi kampaamoille naisten hiusten pidennyksiin.

Neljän sukupolven naisen kautta Oksanen kertoo kuinka miehet ovat käyttäneet runsashiuksisia naisia kautta aikain näyttelykappaleina ja tehokkaiden tukka-aineiden mannekiineina. Tukan myynti on tuottoisaa kansainvälistä kauppaa. Ukrainalaista hiusta kehutaan parhaaksi ja kalleimmaksi. Kun tarinaan yhdistyy vielä kohdunvuokraus ja lapsikauppa, lukija ymmärtää tarinassa naisen eräänlaisena tuotantoalustana. Oksanen kuvaa kuinka kehittymättömissä maissa olevat kohdunvuokrausfirmat pitävät naisia vankilamaisissa oloissa ja tienaavat suuria rahoja rikkailla ihmisillä, jotka sijaissynnyttäjien kautta haluavat lapsen itselleen.

Sofi Oksanen on kirjoittanut tarinaansa rikosromaanin rakenteen. Alussa Norman äiti kuolee metron alle. Norma ryhtyy selvittämään, onko äiti tehnyt sen itse vai joku työntänyt hänet kiskoille. Epäilykset kohdistuvat Max Lambertiin, joka on Ruotsissa toimiva rikollispomo. Hyviä miehiä kirjassa ei ole ainuttakaan ja Max Lambert on varsinainen pahuuden keulakuva.

Kirjailija Sofi Oksasen keskustelu toimittaja Seppo Puttosen kanssa on kuultavissa Viikon kirjan linkin kautta.
Viikon kirja kuullaan lukunäytteineen 29.9. klo 17.20 Ylen Radio 1:n kautta.

Kommentit
 • Avaruusromua: Koneilla, prosesseilla, härveleillä ja softalla!

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano?

  Oletko kuullut soittimesta nimeltä Ventorgano? Tai laitteesta nimeltä Organelle? Miltä kuulostaa melupöytä eli noise table tai no-input mixing setup? Tai itse kehitelty generatiivinen musiikkikone? Tuntuu siltä, että kun on kyse soittimista, niiden keksimisestä ja rakentelusta, rajana ei suinkaan ole ihmisen mielikuvitus, vaan pikemminkin tämä aineellinen maailma ja sen asettamat rajoitukset. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Kalevala on fantasiakirjallisuutta, jopa scifiä – tule mukaan Lukupiiriin keskustelemaan teoksen erilaisista tulkinnoista!

  Tule mukaan radion Lukupiiriin 7.12. klo 19!

  Kalevalassa taotaan kultainen nainen sekä onnea ja varallisuutta tuottava ihmeellinen Sampo. Eepoksessa on kyse siitä, mihin ihminen ja ihmisen teknologia pystyvät. Toisaalta se on myös magian ja shamanismin kuvausta. Ehkä juuri näistä syistä Kalevala on villinnyt metallimuusikoita ja J. R. R. Tolkienia. Kalevalaa on tulkittu monin eri tavoin.

 • Avaruusromua: Nuo kahdeksanjalkaiset ystävämme!

  Uskokaa, että ne ovat outoja otuksia.

  Hän väitti olevansa maailman paras ja taidokkain kutoja. Hänen nimensä oli Arakhne ja hän eli muinaisessa Kreikassa. Mutta miten hän muuttui hämähäkiksi? Ja miksi italialainen Jarguna tahtoo tänään kutoa verkkoa erilaisten muusikoiden välille? Kutoa symbolista verkkoa, johon hän sitten pyydystää mitä erilaisimpia muusikoita, kuten hän itse asian ilmaisee. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri