Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Kymmeniä, jopa satoja tuhansia tilaajia tavoittavat IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.
Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Yritykset lähestyvät yhteistyöehdotuksin myös alaikäisiä tubettajia.
Mainos josta ei makseta senttiäkään
Nyt 18-vuotiaan Iina Lehtimäen Youtube-kanava IinaPS on erityisesti nuorten tyttöjen suosiossa. Kanavalla on yli 61 000 tilaajaa.
Nettivaatekauppa Dresslink otti yhteyttä ja tarjosi Iinalle sopimusta: Iina sai tilata nettikaupasta vaatteita ja muita tavaroita ilmaiseksi sitä vastaan, että hän tekee tuotteista Youtube-videon.
Tämän vuoden helmikuussa Iina julkaisi kanavallaan yli seitsemän minuutin videon, jossa esittelee Dresslinkiltä saamiaan vaatteita ja muita tuotteita. Videossa ei mainita, että se on tehty yhteistyössä yrityksen kanssa. Eikä sitä että vaatteet on saatu ilmaiseksi videota vastaan.
Iina tiedostaa nyt, että kaupallinen kytkös saattoi jäädä videon katsojille epäselväksi.
Iinan Youtube-kanavan kautta Dresslink voi tavoittaa kymmeniä tuhansia silmäpareja pelkkien vaatteiden hinnalla. Rahaa Dresslink ei videosta maksanut senttiäkään.
150 euroa on riistoa siihen nähden, mitä yritys saa mainostusta.
Iina on mainostanut myös verkkokauppojen alennuskoodeja tarjoavaa ja tarjouksia listaavaa Cuponation.fi -verkkosivustoa. Ensimmäisestä tekemästään neljän minuutin mainosvideosta Cuponation maksoi Iinalle 150 euroa.
- Mielestäni 150 euroa on riistoa siihen nähden, mitä yritys saa mainostusta, Iina toteaa nyt.
Toisesta Cuponationille tekemästään videosta Iinalle maksettiin 400 euroa, josta kuitenkin vähennettiin noin 50 euron arvoiset saappaat, joita Iina videossaan mainosti. Iinan mielestä 350 euroa on edelleen todella vähän, kun ottaa huomioon kuvaamisen vaatiman työmäärän sekä mainoksen saaman huomioarvon.
Cuponationin markkinointipäällikkö Simo Orpana kertoo, että yhteistyö Iinan kanssa toi yritykselle näkyvyyttä ja kävijöitä sivuille. Orpana puolustelee Iinalle maksettuja alhaisia hintoja sillä, että Cuponation on nuori yritys, jonka markkinointibudjettia ei voi verrata vaikkapa Marliin tai Valioon.
Orpana kiistää, että alhaiset hinnat olisivat nuorien tubettajien riistoa.
Jokainen tubettaja joutuu itse neuvottelemaan hintansa.
- Ei me voida tehdä tappiolla tätä.
Orpanan mukaan listahintoja mainosvideoille ei ole, joten jokainen tubettaja joutuu itse neuvottelemaan hintansa.
Iina on päättänyt, ettei tee enää mainoksia pelkkiä tuotepalkkioita vastaan.
Yhteistyötä sipsipalkalla
Tuomas Kukkonen tunnetaan Youtubessa nimellä Tume. Hänen kanavallaan on yli yli 110 000 tilaajaa. Tume sai yhteydenoton sipsejä valmistavalta yritykseltä, joka ehdotti 17-vuotaalle tubettajalle yhteistyötä: valmistaja lähettäisi Tumelle sipsejä, jos hän tekisi niistä videon kanavalleen.
- Minä vastasin, että lähettäkää vaan, mutta puhutaan sitten rahasta. Sitten niitä ei enää kiinnostanutkaan tehdä kanssani yhteistyötä.
Minä vastasin, että lähettäkää vaan, mutta puhutaan sitten rahasta.
Tumelle tubettaminen on edelleen vain harrastus. Hän tekee mainosyhteistyötä hyvin harvoin. Tume on kuitenkin onnistunut tekemään myös sellaista tubemarkkinointia, joista hänelle on maksettu asianmukainen korvaus. Esimerkiksi Valion Yuju-vilvoitusjuoman markkinointikampanja näkyi Tumen kanavalla.
- Minulle maksettiin 2 000 euroa ja minulla oli silloin vähän päälle 65 000 tilaajaa.
Tume tuntee arvonsa ja kehottaa muitakin tubettajia hinnoittelemaan työnsä oikein.
- Oikea palkkio tubettajalle markkinointiyhteistyöstä on 3 000-5 000 euroa.
Tube tuo elannon ammattilaiselle
Lakon eli Eric Savolaisen Youtube-kanavalla on tilaajia 240 000 ja katselukertoja kuukauden aikana jopa neljä miljoonaa.
Lakko ei suostu kertomaan paljonko hän yksittäisestä mainosvideosta ansaitsee, mutta kertoo, että luku voi olla neljä tai viisinumeroinen. Hän elättää tubettamisella mukavasti itsensä ja avovaimonsa.
Hän ei myöskään halua paljastaa millaisista ehdotuksista on kieltäytynyt.
- Jos joku yritys on ottanut henkilökohtaisesti yhteyttä ja tarjonnut vähän alhaisempia hintoja, niin en minä niistä tapauksista yleensä puhu, Lakko toteaa.
Kun on oma kanava kyseessä, mennään omilla ehdoilla.
Lakko ei kaipaa alalle sääntelyä. Hänen mielestään jokainen on oman kanavansa paras asiantuntija.
- Minun mielestäni se on hyvä itse päättää miten markkinointi halutaan esittää. Kun on oma kanava kyseessä, niin mennään omilla ehdoilla.
Pelisäännöt puuttuvat
Youtube-markkinointiin ei ole vielä luotu alan yhteisiä pelisääntöjä. Moni tubettaja samoin kuin markkinointiyhteistyösopimuksia neuvottelevat verkostotkin kaipaisivat yhteisiä pelisääntöjä, jotta ylilyöntejä ei tapahtuisi. Näin yleisökin tunnistaisi mainonnan muusta sisällöstä.
Blogimarkkinointiin vastaavat säännöt tehtiin vuonna 2013.
Muokattu 25.9.2015: Lisätty linkki.