Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Erikoislähetys kuulosta

Anu-Maija Kärjä
Akuutin kuulolähetyksessä Anu-Maija Kärjä mittaa liikenteen melutasoja. Anu-Maija Kärjä Kuva: Yle, Akuutti anu-maija kärjä

Voimakkaat äänet vaanivat ihmisiä joka puolella. Liikenteen melu jytisee korvaan tasaisena virtana, astioiden kilinä saattaa ärsyttää jopa kotikeittiössä, musiikki raikaa konserteissa ja kovaa meteliä suorastaan kaivataan urheilutapahtumissa. Milloin melu on vaarallista kuulolla ja miten siltä kannattaisi suojautua? Akuutin juontaja Anu-Maija Kärjä lähtee kyselemään vastauksia akustiikkasuunnittelun ja kuulon asiantuntija Jaana Jokitulpolta. Yhdessä he lähtevät kiertämään meluisia paikkoja ja mittaavat melutasoja desibelimittarin avulla.

Antti Ropponen
Antti Ropponen Kuva: Yle, Tero Kyllönen antti ropponen
Lähetyksessä vieraillaan myös Antti Ropposen luona. Kokkolassa asuva nuori mies on lahjakas lentopalloilija. Kovakätinen hakkuri voitti keväällä miesten Suomen mestaruuden Kokkolan Tiikereiden riveissä ja on edustanut Suomea nuorten maajoukkueissa. Aika hyvin pojalta, joka syntyi kuurona ja opetteli puhumaan seitsemänvuotiaana saatuaan sisäkorvaimplantin.

Aino Pohjola sairastaa puolestaan otoskleroosia, joka heikentää kuuloa hitaasti, mutta varmasti. Vanhemmalla iällä äänimaailmaa vaimentaa myös ikäkuulo. Vuosien varrella Aino on ehtinyt kokeilla monia erilaisia kuulokojeita. Jokainen laite on erilainen ja niiden käyttö vaatii totuttelua. Silti Aino kannustaa kaikkia ikäkuulosta kärsiviä huolehtimaan kuulostaan ja kokeilemaan kuulokojeen käyttöä. Eihän kukaan jätä ostamatta silmälaseja, jos näkö heikkenee. Kuulokojeen myötä äänimaailma avautuu uudelleen, mikä parantaa sosiaalisia suhteita ja elämänlaatua huomattavasti.

Toimittaja Mikko Penttilä on kutsunut tentattavakseen kuulosairauksiin erikoistuneen lääkärin, Martti Sorrin. Erikoislääkärin vastaanotolla pohditaan, voiko tinnitusta parantaa. Entä millaisia ihmisiä ovat lasi- tai kivikorvat?

Akuutti, TV1 maanantaina 28.9. klo 18:30. Uusinnat keskiviikkona 30.9. klo 5:55 ja sunnuntaina 4.10. klo 15:15.

Lisää ohjelmasta

hitsari
hitsari Kuva: Yle, Akuutti hitsari
Antti Ropponen
Antti Ropponen Kuva: Yle, Tero Kyllönen Antti Ropponen,akuutti
puhelin, kuulokkeet ja liikenne
puhelin, kuulokkeet ja liikenne Kuva: Yle, Tero Kyllönen kuulokkeet ja liikenne
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä