Hyppää pääsisältöön

Damaskoksen kahdet kasvot

”Damaskoksessa oli elämää jo silloin, kun nykyiset miljoonakaupungit vielä olivat villiä luontoa. Tällä hetkellä tämän kaupungin elämä on kaksikasvoista. Arkea kattojen yllä, kadulla arjen keskellä sotilaita.” Reportaasit vuosilta 1966 ja 1970 sukeltavat yhden maailman vanhimman kaupungin Damaskoksen arkeen Syyriassa.

Damaskos

Syyrian pääkaupunki Damaskos on yksi vanhimmista kaupungeista maailmassa, jossa on yhä asutusta. Kaupungista löytyy lukuisia raunioita, joita sitä hallinneet kansat ovat jättäneet taakseen. Damaskoksen vanhakaupunki on yksi Unescon maailmanperintöluettelon kohteista.
Damaskoksen alkuperästä tiedetään melko vähän. Kaupungin ulkopuolella Tell Ramadissa tehdyissä kaivauksissa on löydetty merkkejä alueen asuttamisesta 8 000-10 000 vuotta eaa.

Damaskoksen vanhan kaupungin läpi kulkee raamatussakin mainittu Suora katu. Erkki Nuoralan ja Veikko Penttisen toimittama reportaasi kuljettaa katsojan historiallisen kadun vilinään, jossa aasit kuljettavat kantamuksia, kauppiaat neuvottelevat hinnoista, lapset leikkivät ja kaikkialla on ikuinen kuhina.

”Suora katu on kuin voimakas virta, johon monet rauhallisemmat purot laskevat”.

Suoralta kadulta poiketaan muun muassa vaatekauppiaan liikkeeseen, jossa damasti-kudosta yhä valmistetaan kangaspuilla. Damasti onkin saanut nimensä kaupungin mukaan, sillä se on ollut aikoinaan itämaisen silkkikudonnan keskus, josta kankaita on toimitettu myös Eurooppaan.

Käsityöläisammateilla on Syyriassa pitkät perinteet. Vanhassa kaupungissa sijaitsevalla verstaalla messinkitarjotin syntyy yhä samalla tekniikalla kuin 6000 vuotta aikaisemmin.

Parturi ajaa miehen partaa Damaskoksessa Syyriassa
Parturissa vaihdetaan myös kuulumiset Parturi ajaa miehen partaa Damaskoksessa Syyriassa Kuva: Yle kuvanauha damaskos
Kangaskauppias esittelee damastista tehtyä vaatetta
Vaatekauppias esittelee damastista tehtyä vaatetta Kangaskauppias esittelee damastista tehtyä vaatetta Kuva: Yle kuvanauha damasti
Kaksi poikaa katsoo hymyillen ikkunasta Damaskoksessa Syyriassa
Poikia ikkunassa Kaksi poikaa katsoo hymyillen ikkunasta Damaskoksessa Syyriassa Kuva: Yle kuvanauha damaskos

Vuosi reportaasin valmistumisen jälkeen kesäkuussa 1967 alkoi kolmas täysimittainen sota Israelin ja ympäröivien arabimaiden välillä. Syyria menetti kuuden päivän sodassa Golanin alueen Israelille.

Börje Sjögrenin ja Erkki Tiihosen toimittamassa reportaasissa tutustutaan Damaskokseen sekä Syyrian poliittiseen tilanteeseen helmikuussa vuonna 1970.

Syyria oli tuolloin sotatilassa aselevosta huolimatta. Venäläisvalmisteiset MiG-hävittäjät partioivat tämän tästä taivaalla. YK:n valvontajoukkujen valkoiset autot muistuttivat siitä, että Lähi-idässä tarvittiin sovittelijaa.

Damaskoksen lentoaseman ja kaupungin välisen valtaväylän varrella sijaitsevassa leirissä asui tuhansia syyrialaisia teltoissa. He olivat paenneet vuorilta israelilaisten hyökätessä kuuden päivän sodan aikana.

Arabisosialistinen Baath-puolue oli ollut vallassa jo seitsemän vuotta. Vaikka riippuvaisuus suurvalloista ei houkutellut, niin välit Neuvostoliittoon pidettiin hyvänä asekaupan vuoksi. Syyrian puolusvoimat oli varustettu lähes yksinomaan neuvostoliittolaisen asein. Reportaasissa nähdään, kuinka neuvostoliittolainen neuvonantajavaltuuskunta vierailee Damaskoksessa syyrialaisen upseerin opastamana.

Reportaasissa kerrotaan myös Syyrian ja Suomen välisestä teknillisestä yhteistyösopimuksesta. Syyrialaiset liikennelentäjät kävivät Suomessa opettelemassa lentämistä lentosimulaattorilla ja Caravelle-suihkukoneita tuotiin huollettavaksi Suomeen.

Ihmisiä moskeijassa Damaskoksessa
Umaijadi-moskeijan rukoushuone Ihmisiä moskeijassa Damaskoksessa Kuva: Yle kuvanauha moskeija
Elokuvateatteri Damaskoksessa
Elokuvateatteri Elokuvateatteri Damaskoksessa Kuva: Yle kuvanauha damaskos
Perhe syömässä ravintolassa Damaskoksessa
Perheet kokoontuvat sunnuntaiaterialla Perhe syömässä ravintolassa Damaskoksessa Kuva: Yle kuvanauha damaskos

Poikkeustilasta huolimatta ihmiset elävät niin tavallista arkea kuin pystyvät. Sunnuntaisin ravintolat täyttyvät perheistä, jotka kerääntyvät yhteiselle aterialle.

Damaskos on täynnä kerrostumia. Raamatussakin mainittu Apostolin kirkko seisoo yhä paikoillaan ja muistuttaa kaupungin merkityksestä kristinuskon varhaisena keskuksena.

”Syyria on yhtä vanha kuin maailmanhistoriakin”, selostaa toimittaja Börje Sjögren.

Neljä kuukautta reportaasin kuvaamisen jälkeen kesäkuussa 1970 Israel hyökkäsi Syyriaan ja pommitti alueita aivan Damaskoksen lähellä.

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto