Hyppää pääsisältöön

Kuu kirkastuu ja pimenee - superkuu ja kuunpimennys samana päivänä

superkuu taivaanrannalla
superkuu taivaanrannalla Kuva: Wikimedia Commons superkuu

Superkuuksi kutsutaan täysikuuta, joka on radallaan lähinnä Maata silloin, kun Kuu, Maa ja Aurinko ovat samassa linjassa. Superkuuta voi Suomessa ihailla maanantaina 28. syyskuuta. Samalle aamulle ajoittuu myös kuunpimennys.

Kun Kuu on lähinnä Maata, se näkyy superkuun aikana kirkkaana ja noin 14 % suurempana. Kuun keskietäisyys Maan keskipisteestä on noin 380 000 km. Maanantain täysikuun etäisyys maahan on noin 356 877 km.

Superkuu
Superkuu Kuva: Yle / Mitja Sirola superkuu

Kuu näkyy jokaisella Kuun kierroksella yhtä isona silloin, kun se on ratansa lähimmässä pisteessä, mutta melko harvoin tämä siis osuu täydenkuun hetkeen kuten käy maanantaina. Ilmiötä voi ihailla noin 14 kuukauden välein. Termin "superkuu"-termin kehitti 1970-luvulla astrologi Richard Nolle. Superkuuksi on kutsuttu myös täysikuita, jotka sattuvat lähellä perigeumipistettä.

Kuunpimennys näkyy punaisena

 • Täysikuu on 29,53 vuorokauden välein. Tarkalleen perigeumille sattuvia superkuita voi nähdä noin 14 kk välein.
 • "Superkuu" ei ole tieteellinen termi, virallisesti ilmiötä kutsutaan nimellä ”perigee-syzygy of the Earth-Moon-Sun system”.
 • Kuunpimennyksessä Kuu on Maan varjossa, eli Aurinko, Maa ja Kuu ovat samalla suoralla.
 • Kuu ei häviä täydellisessä kuunpimennyksessä täysin näkyvistä. Maan ilmakehä taivuttaa auringonvaloa. Kun valo kulkee ilmakehän läpi, jäljelle jäävät punertavat värisävyt, jotka värjäävät Kuun pinnan punaiseksi.

Valtaisa Kuu loistaa puiden latvojen yllä

Näemme täysikuun myös erityisen suurena silloin, kun se on taivaanrannalla. Kuu loistaa hätkähdyttävän suurena puiden takaa tai meren yllä.
- Kyse on aivojen ja silmien hahmotusharhasta. Kun silmä tai ihmisaivot saavat vertailukohtia, ja kun Kuuta voi verrata esimerkiksi taivaanrannassa näkyviin puunlatvoihin, silmä näkee Kuun eri tavalla kuin Kuun, joka on korkealla taivaalla, summaa näyttävää ilmiötä professori Markku Poutanen.
Perigeumissa olevan täysikuun aikana vuorovedet ovat Ursan mukaan hieman voimakkaampia.

Maanantaiaamun kuunpimennys värjää superkuun

Jos taivas maanantaiaamuna on pilvetön, näkymä tähtitaivaalle on myös poikkeuksellisen antoisa; Kuun puolivarjopimennys alkaa klo 3.10., ja syvimmillään täydellinen kuunpimennys näkyy klo 5.47. Superkuun aikainen kuunpimennys on näyttävä myös sen vuoksi, että Maan ilmakehä taittaa auringonvaloa, ja näemme Kuun punaisena.
Perigeumissa olevaa superkuuta voi ihailla seuraavan kerran 14.11.2016. ja 2.1.2018. Kuunpimennyksen ja superkuun sattuminen samalle päivälle onkin jo harvinaisempi ilmiö, näin tapahtui viimeksi vuonna 1982 ja seuraavan kerran näin käy vuonna 2033.
Suomessa superkuunpimennys nähdään vasta vuoden 2036 kuunpimennyksen yhteydessä. (tieto lisätty 27.9.)

Infograafi: Mitja Sirola.
Maanantainen kuunpimennys on aiheena myös Yle Radio 1:n Tiedeykkösessä.
Miten täysikuu vaikuttaa ihmiseen - vai vaikuttaako? Aihetta käsitellään puolestaan Prisma Studiossa 30.9.

Kommentit
 • Kuusi syytä, miksi kiroilu on §@#&*:n hyvä tapa

  Kiroilijat voivat paremmin ja ovat luotettavampia ystäviä.

  Ruokkoamattomia puheita kannattaa sietää, sillä niiden laukoja voi tutkimusten mukaan kaikin puolin paremmin. Hän on lisäksi myös luotettavampi ystävä.

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Haluatko olla luova? Kävele pätkittäin

  Tällainen kävely lisää luovuutta.

  Jos näet ihmisen kävelemässä hassusti pätkittäin, kysymys saattaa hyvinkin olla luovan työn tekijästä työn touhussa. Tutkijat ovat selvittäneet, millainen käveleminen ruokkii parhaiten luovuutta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Houston, meillä on podcast – He valloittivat Kuun

  Apollo 11 vei ensimmäiset ihmiset Kuuhun.

  50 vuotta sitten, heinäkuussa 1969 ensimmäiset ihmiset laskeutuivat Kuun pinnalle. Podcast-sarja He valloittivat Kuun kertoo heistä, jotka tekivät mahdolliseksi tämän yhden ihmiskunnan suurista seikkailuista.

 • Pakko sanoa, pakko olla hiljaa – ilmastokriisini nyt

  Jos toivoa ei enää ole, kannattaako sitä sanoa ääneen?

  Minua painaa raskas dilemma. Se on ammatillinen ja eksistentiaalinen – jopa henkilökohtainen. Se kuuluu näin: Jos arvelee, että ilmastokatastrofia ei voi enää estää, onko sitä mitään mieltä sanoa ääneen? Olen pohtinut tätä asiaa jo useamman vuoden. Juuri tämä kysymys on pitänyt minut pitkään varsin hiljaisena ilmastonmuutoksen suhteen.

Uusimmat sisällöt - Tiede