Hyppää pääsisältöön

Kuu kirkastuu ja pimenee - superkuu ja kuunpimennys samana päivänä

superkuu taivaanrannalla
superkuu taivaanrannalla Kuva: Wikimedia Commons superkuu

Superkuuksi kutsutaan täysikuuta, joka on radallaan lähinnä Maata silloin, kun Kuu, Maa ja Aurinko ovat samassa linjassa. Superkuuta voi Suomessa ihailla maanantaina 28. syyskuuta. Samalle aamulle ajoittuu myös kuunpimennys.

Kun Kuu on lähinnä Maata, se näkyy superkuun aikana kirkkaana ja noin 14 % suurempana. Kuun keskietäisyys Maan keskipisteestä on noin 380 000 km. Maanantain täysikuun etäisyys maahan on noin 356 877 km.

Superkuu
Superkuu Kuva: Yle / Mitja Sirola superkuu

Kuu näkyy jokaisella Kuun kierroksella yhtä isona silloin, kun se on ratansa lähimmässä pisteessä, mutta melko harvoin tämä siis osuu täydenkuun hetkeen kuten käy maanantaina. Ilmiötä voi ihailla noin 14 kuukauden välein. Termin "superkuu"-termin kehitti 1970-luvulla astrologi Richard Nolle. Superkuuksi on kutsuttu myös täysikuita, jotka sattuvat lähellä perigeumipistettä.

Kuunpimennys näkyy punaisena

 • Täysikuu on 29,53 vuorokauden välein. Tarkalleen perigeumille sattuvia superkuita voi nähdä noin 14 kk välein.
 • "Superkuu" ei ole tieteellinen termi, virallisesti ilmiötä kutsutaan nimellä ”perigee-syzygy of the Earth-Moon-Sun system”.
 • Kuunpimennyksessä Kuu on Maan varjossa, eli Aurinko, Maa ja Kuu ovat samalla suoralla.
 • Kuu ei häviä täydellisessä kuunpimennyksessä täysin näkyvistä. Maan ilmakehä taivuttaa auringonvaloa. Kun valo kulkee ilmakehän läpi, jäljelle jäävät punertavat värisävyt, jotka värjäävät Kuun pinnan punaiseksi.

Valtaisa Kuu loistaa puiden latvojen yllä

Näemme täysikuun myös erityisen suurena silloin, kun se on taivaanrannalla. Kuu loistaa hätkähdyttävän suurena puiden takaa tai meren yllä.
- Kyse on aivojen ja silmien hahmotusharhasta. Kun silmä tai ihmisaivot saavat vertailukohtia, ja kun Kuuta voi verrata esimerkiksi taivaanrannassa näkyviin puunlatvoihin, silmä näkee Kuun eri tavalla kuin Kuun, joka on korkealla taivaalla, summaa näyttävää ilmiötä professori Markku Poutanen.
Perigeumissa olevan täysikuun aikana vuorovedet ovat Ursan mukaan hieman voimakkaampia.

Maanantaiaamun kuunpimennys värjää superkuun

Jos taivas maanantaiaamuna on pilvetön, näkymä tähtitaivaalle on myös poikkeuksellisen antoisa; Kuun puolivarjopimennys alkaa klo 3.10., ja syvimmillään täydellinen kuunpimennys näkyy klo 5.47. Superkuun aikainen kuunpimennys on näyttävä myös sen vuoksi, että Maan ilmakehä taittaa auringonvaloa, ja näemme Kuun punaisena.
Perigeumissa olevaa superkuuta voi ihailla seuraavan kerran 14.11.2016. ja 2.1.2018. Kuunpimennyksen ja superkuun sattuminen samalle päivälle onkin jo harvinaisempi ilmiö, näin tapahtui viimeksi vuonna 1982 ja seuraavan kerran näin käy vuonna 2033.
Suomessa superkuunpimennys nähdään vasta vuoden 2036 kuunpimennyksen yhteydessä. (tieto lisätty 27.9.)

Infograafi: Mitja Sirola.
Maanantainen kuunpimennys on aiheena myös Yle Radio 1:n Tiedeykkösessä.
Miten täysikuu vaikuttaa ihmiseen - vai vaikuttaako? Aihetta käsitellään puolestaan Prisma Studiossa 30.9.

Kommentit
 • Kaasupallo herää unestaan – luvassa roihuja ja ryöpsähdyksiä taivaalla

  Auringossa alkaa taas tapahtua

  Parin vuoden ajan kestänyt rauhallisuus on nyt päättymässä: Auringon pinnalta on havaittu ensimmäiset merkit uuden aktiivisuusjakson alkamisesta. Pian Aurinko on todennäköisesti taas innokkaimmillaan, röyhäyttelee ulos avaruuteen suuria protuberansseja ja sen pintaa koristavat suuret pilkkuryhmät. Tuloksena saattaa olla sähköverkkoja sammuttavia avaruusmyrskyjä ja satelliitteja jumittavia hiukkashyökkäyksiä.

 • Pidä varasi, Elon – kiinalaiset lähettävät sähköauton Marsin pinnalle nyt kesällä

  Kuusipyöräinen kiinalaisrooveri suuntaa Marsiin heinäkuussa

  Avaruusyhtiö SpaceX sinkosi näyttävästi kaksi vuotta sitten punaisen urheiluauton avaruuteen radalle, jolla se käy kääntymässä Marsin radan tienoilla. Temppu oli upea suoritus, ja niin ovat Elon Muskin avaruusyhtiön muutkin avaruustoimet, mutta niiden varjoon on kuitenkin jäänyt se, mitä Kiinassa tapahtuu parhaillaan.

 • Avaruudesta tulee toistuvasti omituisia radiopulsseja – viimeisimmän niistä havaittiin tulevan lähes naapurista

  Avaruudessa pamahtelee koko ajan, mutta emme vain näe sitä

  Tähtitieteilijät ovat havainneet jo yli 150 voimakasta, yllättävää radiopulssia, joiden alkuperästä voi esittää vain arvauksia. Monet pulssit ovat olleet toistuvia, mikä on saanut mielikuvituksen laukkaamaan ja pohtimaan, olisivatko ne viestejä vierailta sivilisaatioilta. Niin sanotut nopeat radiopurskeet ovat tulleet tähän mennessä kaukaa Linnunradan ulkopuolelta, mutta tuorein huhtikuun lopussa havaittu pystyttiin paikantamaan tulevan omasta galaksistamme. Siis muihin verrattuna ihan naapurista. Mistä oikein on kyse?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua