Hyppää pääsisältöön

Mistä tietää milloin on aika luovuttaa?

Parvi ja Eve kallioilla
Parvi ja Eve kallioilla parvi

Nyt tai ei koskaan -sarjan neljännessä osassa parvi pääsee auttamaan Eveä, joka miettii kannattaako hänen jatkaa vielä työskentelyä liikuntasalinsa menestyksen eteen. Toisessa vaakakupissa painaa usko omaan konseptiin, halu auttaa ihmisiä ja tarve pitää luottotiedot puhtaina -- toisessa oma mielenterveys kun pettymys toisensa jälkeen on vienyt voimat.

Olen itse ollut useaan otteeseen samantyyppisessä tilanteessa kuin Eve. Kun on käyttänyt paljon aikaa, vaivaa ja rahaa unelmansa toteuttamiseksi vain kohdatakseen toinen toistaan musertavia vastoinkäymisiä, usko itseen ja ideaansa alkaa helposti huveta.

Ovatko vastoinkäymiset merkki siitä että "tätä ei ollut tarkoitettu"? Olenko missannut jotain olennaista? Vai onko menestys sittenkin jo seuraavan kulman takana?

Eve oli ennen vastoinkäymisiä saanut nähdä jo yrityksensä nousevan siivilleen. Siksi alamäki on tuntunut erityisen pahalta ja ajatus yrityksestä luopumisesta vaikealta.

Tätä nykyä käytän omassa päätöksenteossani apuna omaa mielentilaa. Pyrin olemaan tekemättä päätöksiä pelosta käsin.

Ennen mielentilayhteyden oivaltamista jatkoin usein ihan liian pitkään koska pelkäsin menettäväni jo projektiin uhraamani ajan, energian ja rahan -- sillä seurauksella että menetin vieläkin enemmän.

Joskus luovutin ihan liian aikaisin koska pelkäsin epäonnistumisesta seuraavaa mielipahaa ja sain myöhemmin selville, että olisin todennäköisesti onnistunut. Mikään ei harmita niin, kuin ajatus siitä että olin jo oikealla junassa, mutta hyppäsin siitä pois liian aikaisin oman epävarmuuden takia.

Vaadittiin monta epäonnistumista, ennen kuin tausin, että kun teen valintani levollisesta, rakkaudellisesta mielentilasta käsin, se tuntuu oikealta vielä vuosienkin jälkeen.

Mistä sinä tiedät onko aika luovuttaa vai pitäisikö vielä jatkaa yrittämistä? Minkä asian suhteen luovuttaminen harmittaa sinua vieläkin? Entä mistä asiasta olisi pitänyt ehkä luovuttaa aikaisemmin?

Jaa oivalluksesi alla olevassa kommenttiosiossa tai Nyt tai ei koskaan -sarjan Facebook-keskustelussa.

Voisitko sinä luopua unelma-ammatistasi jos se vie liikaa voimavarojasi?

Jos olet käyttänyt vuosikausia unelmasi toteuttamiseksi, mistä tiedät koska on aika luopua? Mikä saa sinut yrittämään vielä yhden kerran? Katoavatko elämältäsi tavoitteet jos luovut hellimästäsi ideasta?

Kyllä. Omaa jaksamistaan ei kannata uhrata.
86% (38 ääntä)
Ei. Niin tärkeän asian korvaaminen on mahdotonta.
14% (6 ääntä)
Ääniä yhteensä: 44
 • Mihin maahan sinä matkustaisit?

  Kysyimme katsojilta mihin he haluaisivat matkustaa.

  Nyt tai ei koskaan -ohjelman seitsemännessä jaksossa Anni halusi matkustaa pienten lastensa kanssa ulkomaille, jonka seurauksena kysyimme Nyt tai ei koskaan -ohjelman katsojilta mihin me matkustaisivat jos heille tarjoutuisi mahdollisuus matkustaa unelmakohteeseensa mihin tahansa maapallolla.

 • Vaaditaanko mieheltä vähemmän kuin vaimolta?

  Voiko selittelystä päästä eroon

  Suhtaudummeko eri tavoin naiseen, joka jättää valtaosan perheen kotitöistä miehen tehtäväksi kuin mieheen, jonka vaimo tekee kaikki kotityöt? Entä voiko ylenmääräisestä selittelystä päästä eroon? Sitä pohtivat Nyt tai ei koskaan -sarjan Ingan osan nähneet katsojat Facebookissa ja Twitterissä.

 • "Lahjakkuuksien kaatopaikka, Suomi"

  Parven jäsen kirjoittaa ajatuksiaan Ingan jaksosta.

  Parven jäsen Jarmo näki Ingan runsaassa somen käytössä enemmän potentiaalia kuin ongelmia.