Hyppää pääsisältöön

Seksiä robotin kanssa?

kahdet naisen huulet erikoislähi
kahdet naisen huulet erikoislähi Kuva: Pixabay / public domain prisma studio

Robotiikan, tekoälyn ja -ihon kehitys on niin pitkällä, että kun ne yhdistetään, lopputuloksena syntyy todella ihmismäisiä robotteja. Onko seksin tulevaisuus pakattu ihmisenkokoiseen laatikkoon, joka saapuu kotiin kannettuna? Toivottavasti ei, osa robotiikan tutkijoista varoittaa.

Seksirobotit ovat uhka

Ruotsalainen robotiikan tutkija Erik Billing ja hänen brittiläinen kollegansa Kathleen Richardson ovat yhdessä perustaneet Campaign against Sex Robots -kampanjan. Billing ja Richardson haluavat herätellä ihmisiä pohtimaan, miten kehitteillä olevat teknologiat vaikuttavat ihmisten välisiin suhteisiin ja millaisia eettisiä ongelmia seksirobotteihin liittyy.

Campaign against Sex Robots -kampanjan tutkijat vertaavat seksirobotteja prostituutioon.

Netistä tilattavat seksirobotit, joiden kaikki piirteet - ihon-, silmien- ja hiustenväristä meikkiin - ovat asiakkaan valittavissa, tuottavat vääristyneen kuvan ihmisestä. Ne vahvistavat naisen esittämistä pelkkänä vartalona tai seksuaalisen halun kohteena ja kuvaa seksistä tunteettomana ruumiillisena suorituksena.

Campaign against Sex Robots -kampanjan tutkijat vertaavat seksirobotteja prostituutioon, jossa ihminen esineellistetään kauppatavaraksi. Esineellistämisen tutkijat yhdistävät puolestaan valta-asetelmiin ja väkivaltaan. Prostituoitu tai seksirobotti ei ole arvokas sinänsä, vaan pelkkä väline nautinnon saavuttamiseen. Vain ostajan tarpeilla ja haluilla on väliä. Tämä alistamiseen pohjaava asetelma on omiaan vahvistamaan sukupuolten välistä epätasa-arvoa yleisemminkin.

Seksirobotit ovat mahdollisuus

Kaikki eivät jaa Billingin ja Richardsonin huolta. Uusiseelantilaistutkijat Ian Yeoman ja Michelle Mars yhdistävät hekin seksirobotit prostituutioon, mutta heidän tulevaisuuden visionsa on selvästi toiveikkaampi.

Tulevaisuudentutkija Yeoman ja seksologi Mars uskovat, että vuonna 2050 seksirobotit ovat korvanneet lihaa ja verta olevat seksityöläiset esimerkiksi Amsterdamin punaisten lyhtyjen alueella. Tulevaisuuden robottiseksityöläiset voitaisiin valmistaa bakteereja hylkiviksi ja huuhdella asiakkaiden välillä ja näin voitaisiin välttää sukupuolitautitartunnat. Seksirobotit tekisivät lopun myös prostituutioon liittyvästä ihmiskaupasta.

Seksirobotit voisivat korvata lihaa ja verta olevat seksityöläiset.

Brittiläinen tekoälytutkija David Levy näkee seksirobotit pelastuksena yksinäisille ihmisille, joiden on vaikea solmia ihmissuhteita. Campaign against Sex Robots -kampanjan perustaneet tutkijat vastaavat, että on olemassa muitakin keinoja murtautua yksinäisyydestä. He huomauttavat myös, että on olemassa paljon tutkimusaineistoa, joka haastaa käsitykset siitä, että seksinostajat olisivat etupäässä yksinäisiä tai syrjäytyneitä miehiä. Päinvastoin seksinostaja on usein naimisissa oleva mies ja tyypillisesti hyvin toimeentuleva.

Voisitko rakastaa robottia?

David Levy on robottikeskustelun pioneereja. Hän ennustaa, että tämän vuosisadan puoliväliin mennessä ihmisten ja robottien avioliitot saattavat olla arkipäivää. Tämän päivän nuorille, jotka ovat kasvaneet kaikenlaisten teknisten härpäkkeiden kanssa, ajatus ihmisroboteista ystävinä, kumppaneina tai rakastajina ei Levyn mukaan ole ollenkaan mahdoton.

Levy saattaa olla oikeassa, sillä jo nyt nähdään todisteita siitä, että ihmiset voivat kiintyä robotteihin. Hoivarobotit auttavat vanhuksia ja ovat näille seurana. Japanissa satoja vuosia vanhassa buddhalaisessa temppelissä järjestettiin tämän vuoden tammikuussa hautajaiset joukolle robottikoiria. Washington State Universityn tutkimuksen mukaan Yhdysvaltain armeijan sotilaat kiintyvät miinanraivauksessa käytettäviin robotteihin ja ovat järjestäneet niille hautajaisia.

Campaign Against Sex Robots -kampanja voi hyvinkin onnistua synnyttämään hyödyllistä keskustelua uusista teknologioista ja niiden vaikutuksista asenteisiin yhteiskunnassa laajemminkin.
Keskustelu on tarpeen, koska robotisaation kehitys voi olla myös todellinen uhka. Tiede- ja teknologiamaailman vaikuttajat vaativat maailmanlaajuista kieltoa "tappajaroboteille" ja Future of Life -instituutin sivuilla julkaistussa avoimessa kirjeessä vaaditaan yleisemmin, että tekoälyn kehityksessä on otettava nykyistä paremmin huomioon ihmiskunnan paras.

New York Timesin julkaiseman videon lopussa seksirobotti kysyy: "Mitä sinä haluat? Haluatko kääntää katseesi pois vai ottaa askeleen lähemmäs?"

Mitä sinä vastaat?

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua