Hyppää pääsisältöön

Susanna Kuparinen: Helpottaa kun tietää miksi ojanpohjalle mennään

Susanna Kuparinen Eduskunta 2 Ryhmäteatteri
Susanna Kuparinen Susanna Kuparinen Eduskunta 2 Ryhmäteatteri Kuva: Kuva: Ryhmäteatteri / Terjo Aaltonen eduskunta ryhmäteatteri

”Kohuohjaaja” Susanna Kuparinen on tonkinut lähes kymmenen vuotta suomalaisen yhteiskunnan ja politiikan epäkohtia. Valtuusto- ja Eduskunta-trilogioiden myötä häneltä meni usko puolueisiin, mutta jotain sentään jäi käteen.

Susanna Kuparinen huokaa puhelimessa syvään: kaikki on mennyt näiden vuosien aikana paljon huonompaan suuntaan kuin mitä olisi uskonut. Hyvinvointiyhteiskunnan puolustajalle ja tuloerojen tasausten kannattajalle tekee pahaa seurata hallituksen tiukkaa leikkauspolitiikkaa. Kuparisen mielestä on selvää, että jos leikataan näin paljon, hyvinvointiyhteiskunta ei pelastu, vaan tuhoutuu.

Hyvinvointiyhteiskunta ei pelastu, vaan tuhoutuu.

- Suomi tulee olemaan hirvittävän paljon julmempi paikka sellaisille ihmisille, joilla ei ole periytyvää varallisuutta ja jotka eivät ole syntyneet onnekkaisiin lähtökohtiin, Kuparinen sanoo.

Ryhmäteatterin Eduskunta näytelmien koonti
Ryhmäteatterin Eduskunta näytelmien koonti kaavio 1

Mitä jäi käteen?

Hyvinvointiyhteiskuntaa ei teatterilla pelastettu, mutta mitä kahdesta trilogiasta on jäänyt käteen? Dokumenttiteatterista kirjoittaneen toimittaja Janne Junttilan mukaan Valtuusto– ja Eduskunta–trilogioiden suurimmat ansiot ovat keskustelun herättäjinä.

- Suomihan on muuttunut täysin tänä aikana lipposkonsensuksesta hyvin polarisoituneeseen keskusteluun, Junttila summaa.

Junttilan mukaan esityksillä on ollut myös yksittäisiä vaikutuksia. Esimerkiksi nuorten toimeentuloa leikkaavan Lex Soininvaaran kritisoiminen Eduskunta I:ssa saattoi vaikuttaa Helsingin vihreiden kannatuksen laskuun vuoden 2011 eduskuntavaaleissa.

- Esityksen näki ennen vaaleja lähes 11 000 ihmistä, joiden joukossa oli paljon vaikutusvaltaisia ihmisiä.

Sulan hattuunsa Kuparisen työryhmä sai hallintarekisterilain valmistelun havainnollistamisesta Eduskunta I:ssä. Se sai median seuraamaan lain valmistelua tiiviimmin, ja lain läpimeno on viivästynyt.

Omintakeinen, dokumenttiteatteria sisältävä, tyyli on jo sinällään teatteriteko.

Kolmas iso saavutus on ollut se, että Susanna Kuparisen työryhmä on kehittänyt valitsemaansa metodia kymmenen vuoden ajan. He ovat luoneet omintakeisen dokumenttiteatteria sisältävän tyylin. Junttilan mukaan se on jo sinällään teatteriteko. Monet teatterintekijät ovat innostuneet siitä, että näyttämö voi olla myös analyysin areena ja journalismin kaltainen väline.

Ryhmäteatterin Eduskunta näytelmien henkilögalleria
Ryhmäteatterin Eduskunta näytelmien henkilögalleria eduskunta trilogia

Jussi Pajusen säästötoimet ja Eerikan kuolema

Janne Junttilan mukaan eduskuntatrilogian ansiot tulevat koko kaaresta. Esityksissä palataan asioihin, joita on käsitelty jo aiemmin. Esimerkiksi lastensuojelua käsiteltiin jo Valtuustoissa, ja Eduskunta III:ssa lastensuojelu tulee esiin karuimman mahdollisen esimerkin kautta. Itä-helsinkiläisen Eerikan murha linkitetään Jussi Pajusen ajamiin Helsingin kaupungin budjettisäästöihin.

- Se kohtalonyhteys, mikä rakennettiin Jussi Pajusen toimien ja Eerikan murhan välille oli todella koskettava, Junttila sanoo.

Kahdessa Eduskunta –näytelmässä on otettu mukaan myös politiikko ja haastettu hänen ideologiansa. Eduskunta I tutki, pettikö Osmo Soininvaara vihreän liikkeen. Eduskunta III:ssa tikunnokassa on Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Hylkäsikö demaritaustainen Liikanen tasa-arvoideologiansa kannattaessaan kuripolitiikkaa?

Eduskunta III ei tarjonnut niin paljon teatterillisia oivalluksia kuin olisin toivonut, Janne Junttila miettii, eikä dokumenttiteatteria hyödyntävä metodi kehittynyt niin paljon kuin olisi voinut.

- Tosin näin vasta ennakkoversion, joten esitys voi valmistuessaan olla hyvin erinäköinen.

Lunta tupaan

Rajumpaa kritiikkiä Kuparisen työryhmä on saanut journalistisia menetelmiä hyödyntävästä tyylistään. Esityksiä on kritisoitu siitä, että faktoja ei eroteta riittävän selkeästi mielipiteistä ja että ne ovat puhdasta vasemmistopropagandaa. Kuparinen puolustautuu sanomalla, että objektiivinen journalismi on myytti.

Faktoja ei eroteta riittävän selkeästi mielipiteistä.

- Kyllä MTV:n uutisiinkin suhtaudutaan vakavasti ja niitä seurataan, vaikka Merja Ylä-Anttila otti voimakkaasti kantaa vaalien alla leikkausten puolesta Facebookissa, Kuparinen toteaa.

Vaikka usko puoluepolitiikkaan on Kupariselta hävinnyt näiden vuosien aikana, on oma arvopohja selkiytynyt ja vahvistunut. Ja sitä paitsi on helpottavaa, kun on ottanut asioista selvää, niin ainakin tietää miksi ojanpohjalle mennään, Kuparinen hymähtää.

Ryhmäteatterin Eduskunta näytelmät, miten onnistui
Ryhmäteatterin Eduskunta näytelmät, miten onnistui miten onnistui
Kommentit