Hyppää pääsisältöön

Täydellinen kuunpimennys nähdään ensi maanantaina aamuyöllä koko Suomessa

Kuunpimennys
Kuunpimennys Kuva: NASA kuunpimennys

Tämä tähtitaivaallinen näytelmä alkaa jo varhain, joten herätyskello kannattaa panna soimaan kolmen tienoilla yöllä. Noihin aikoihin Kuu alkaa siirtyä maan varjoon. Pimennys on täydellinen klo 5.11- 6.24 välisenä aikana. Pimennys kestää siis yli tunnin ja on syvimmillään puoli viiden jälkeen ennen kello kuutta.

Kun Kuu laskee taivaanrannan taakse kello seitsemän jälkeen, pimennyksen viimeisiä hetkiä ei voi seurata Suomesta käsin.

Kuu ”pimenee”, kun se kulkeutuu radallaan maan täysvarjoon, ja Maa on silloin Auringon ja Kuun välissä samalla suoralla. Kuusta käsin katsottuna Aurinko on kokonaan maapallon takana.

Tällä kertaa Kuu jää pimennyksen aikana maapallon varjon eteläreunalle siten, että jos Kuuta katselee oikein tarkkaan, huomaan sen toisen reunan pilkottavan vaaleanpunervana pimennyksen aikanakin.

Kuunpimennyksessä Kuu ei katoa näkymättömiin vaan näkyy syvänpunaisena. Syynä on Maan ilmakehä, joka taittaa yhä auringon valoa Kuun pintaan. Valon kulkiessa pitkää matkaansa ilmakehässä muut värit katoavat ja punertava valo jää jäljelle. Jos maapallolla ei olisi ilmakehää, kuu katoaisi kokonaan näkyvistä.

Meillä on nyt myös superkuu

Kuu on nyt myös kiertoradallaan lähimmillään Maata ja siksi tällä kertaa voidaan puhua suorastaan superkuunpimennyksestä. Superkuun myötä maapallolla koetaan tavanomaista suuremmat vuorovesi-ilmiöt.

Superkuu on noin 30000 kilometriä lähempänä Maata kuin yleensä eli suunnilleen 354000 kilometrin päässä. Tähtikirkkaalla säällä superkuu saattaa näyttää tavanomaista suuremmalta ja kirkkaammalta. Matalalla taivaanrannan yläpuolella Kuu näyttää yleensäkin suuremmalta kuin korkealla taivaalla, ja superkuun ollessa kyseessä ilmiö voimistuu hiukan.

Kuu muuttuu punertavaksi lähellä taivaanrantaa. Syynä on Kuusta heijastuva valo, joka punertuu kulkiessaan pitkän matkan ilmakehän kerroksien läpi. Ilmakehässä muut valonvärit siroavat pois ja vain punainen väri jää jäljelle.

Kommentit