Hyppää pääsisältöön

Banksyn Dismaland-huvipuisto muuntuu pakolaisten hätämajoitukseksi

Dismalandin rakennelmat ja materiaalit kuljetetaan Pohjois-Ranskaan.

Kuvakaappaus Dismalandin mainosvideolta. // Kuva: Dismaland

Underground-taiteilija Banksy tempaisi kesällä pystyyn omintakeisen huvipuiston, jota mainostettiin Britannian ankeimmaksi nähtävyydeksi. Dismaland-nimisessä huvipuistossa Englannissa oli esillä eri nykytaiteilijoiden tekemiä töitä, joissa perinteiset huvipuistohuvitukset oli pantu kuvaamaan esimerkiksi pakolaiskriisiä ja ydinräjähdystä.

Nyt Banksy on ilmoittanut, että puisto puretaan ja sen rakennelmat ja muut materiaalit viedään Ranskan puolelle Calais’hin turvapaikanhakijoiden hätämajoitukseksi. Pohjois-Ranskassa sijaitseva Calais on ollut täynnä turvapaikanhakijoita sen jälkeen, kun suuret pakolaisvirrat saapuivat Eurooppaan aiemmin tänä vuonna.

Dismaland oli auki tänä kesänä viiden viikon ajan, ja liput kummalliseen nähtävyyteen myytiin Guardianin mukaan joka päivä loppuun. Puistossa oli esillä taidetta muun muassa suomalaiselta Jani Leinoselta.