Hyppää pääsisältöön

Docventuresin viikon leffa: The Forecaster

Talous
Talous docventures

The Forecaster on kurkistus talousjärjestelmän kulissien taakse. Se on elokuva ennustuksista, luottamuksesta ja salaliitoista. Katsoja ei voi olla kelaamatta, onko tämä yhteiskuntaa koossa pitävä voima sittenkin vain yksi uskomusjärjestelmä lisää. Armstrong ennustaa seuraavan talousmullistuksen tulevan 30. syyskuuta 2015.

Marcus Vetterin ja Karin Steinbergerin dokumenttielokuva The Forecasterin pääosassa on talousnero Martin Armstrong, teini-ikäisenä ensimmäisen miljoonansa tehnyt mies, joka käyttää numeroita hyväkseen niin tehokkaasti, että FEDsit väittävät miehen ponchi-huijanneen omaisuutta jopa kolmen miljardin dollarin arvosta. Hän on ennustanut useita talouden käännekohtia, kuten kansantalouksien romahduksia. Dokumenttielokuva käsittelee Amstrongin suunnittelemaa talouden notkahduksia ennustavaa tietokonemallia sekä sitä, miten FBI takavarikoi mallin itselleen.

Katsoja ei voi olla kelaamatta, onko tämä yhteiskuntaa koossa pitävä voima sittenkin vain yksi uskomusjärjestelmä lisää.

Elokuvaa on ylistetty silmiä avaavaksi paljastustarinaksi. Elokuvan aihe ja sen arkaluontoisuus ovat kiinnostaneet ja miellyttäneet niin kriitikoita kuin katsojiakin.

The Forecaster on tekijöiden mukaan merkitty Yhdysvalloissa mustalle listalle, jonka vuoksi sitä ei esimerkiksi näytetä kaikissa elokuvateattereissa. Boikotin vuoksi elokuvantekijät ovat tarjonneet katsojille on-demand videoversiota elokuvasta.

Armstrong
Armstrong Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi docventures

”Kun keskustelin Hollywoodin ihmisten kanssa, he kehuivat elokuvaa fantastiseksi ja sanoivat, että tuottajien tulisi voittaa Oscar. He sanoivat myös, että heillä on itsesensuuri Los Angelesissa, koska he pelkäävät valtiota ja pankkeja. Ne keräävät rahaa elokuvien tuottamiseen, joten kyllä, ruokkivaa kättä ei voi purra”, Armstrong avaaThe Dollar Vigilante uutisjulkaisulle.

Elokuvaa on syytetty yksipuoliseksi. The New York Timesin mukaan tietokonemallin toimivuutta ja Armstrongin olemusta ei kyseenalaisteta. Kriitikot ovat myös pohtineet sitä, miksi elokuvaan ei haastateltu talousneroa Armstrongin lähipiirin ulkopuolelta, sillä haastateltavina ovat Armstrongin läheiset ihmiset ja ystävät.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures