Hyppää pääsisältöön

Halpa hormonipihvi vie kalatkin vedestä

suuret karjamarkkinat Argentiinassa
Pihvikarjamarkkinat Argentiinassa suuret karjamarkkinat Argentiinassa Kuva: EPA/AOP Cezaro de Luca pihvikarja

Halpa hormonipihvi vie kalatkin vedestä, kun koiraskalat muuttuvat naaraiksi - entä mitä se tekee miesten perhekalleuksille ja lapsilykylle. Ja ylipäätään, miksi pihvi pitäisi saada halvalla?

Jos ns. häränlihaa eli oikeasti naudanlihaa tuotetaan halvalla ja tuotantokustannukset painetaan alas, niin se alennus on aina revitty jonkun selkänahasta. Joko lihan hinnan alennus nyljetään elukoista tai farmareista tai pahimmillaan molemmista ja lisäksi toimitaan ympäristön kustannuksella.

”Halpaa” lihaa tuotetaan Amerikoissa ja Australiassa sekä eläinten että ympäristön kustannuksella. Jenkkilän, Australian ja Argentiinan isot lehmänlihapihvit kasvatetaan hormoneilla ja maustetaan antibiooteilla, koska ne nopeuttavat lihasmassan muodostusta naudoilla. Että kyllä niitä halpapihvejä passaa popsia. Kun saa halvalla. Mutta kuka söisi leipää tai jukurttia, jos siihen olisi lisätty 17beta-trenbolone steroidihormonia?

Trenbolonen käyttö lihakarjan lihasmassan kasvatukseen on kielletty EU-maissa. Vaikka kyseinen kasvuhormoni on täällä kielletty karjan bodauksessa, niin trenbolonen pitoisuuksia on kuitenkin mitattu jätevesistä. Tanskanmaalla kuntosalien jätevesistä on löydetty korkeita trenbolone-pitoisuuksia. Kyseinen kasvuhormoni kuuluu hormonitoimintaa häiritsevien kemikaalien ryhmään.

Jotain mätää Tanskanmaalla, arveli myös Hamlet aikoinaan. Ja juuri Tanskassa mitattiin siemennesteen ennätyksellisen matalat siittiömäärät jo 90-luvulla. Tällä vuosisadalla nuoret suomalaismiehet ovat pudonneet isoisiensä huippusiittäjä-luokasta lähelle muun Euroopan heikohkoa tasoa. Missä vika, sitä sietäisi tutkia tarkemmin.

Lehmänlihasten kasvatukseen käytetyn kasvuhormonin on todettu vaikuttavan kalojen lisääntymiseen. Suurten ranchien valtavat karjalaumat käsitellään kasvuhormoneilla, joista osa aina päätyy virtsan mukana jätevesiin ja jokiin ja lopuksi meriin. Suomalais-australialaisessa tutkimuksessa on osoitettu, että kalojen altistuminen vesien nykyisille 17beta-trenbolone-hormonin määrille voi sotkea koiraiden kosiopuuhat. Hormonille altistuneet koiraat eivät älyä kosiskella naaraskaloja. Niiden lisääntymistaktiikka on säälittävä eikä tökeröillä livauttelijoilla ei ole mainittavaa menestystä jälkeläistuotannossa.

Miten lienee lisääntymisasiat Tanskanmaalla ja muissakin länsimaissa? Lapsilykyssä kun on havaittu jotain ongelmia myös ihmisillä.

JK. Sitä paitsi tod.näk. ainakin joka toinen ”häränpihvi” on lehmänpihvi. Lehmä ei muutu häräksi, kun se viedään teuraaksi. Ja toisaalta se urospuolinen nauta, on melkoisella varmuudella sonni. Härkä on salvettu sonni eli lauhkea ruunattu urosnauta, niitä on käytetty ennen vanhaan vetojuhtina.

Kommentit