Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Järjestystä valokuvakaaokseen: 3 pilvipalvelua varmuuskopiointiin ja jakamiseen

Käsi. älypuhelin ja taivasta. Grafiikka.
Käsi. älypuhelin ja taivasta. Grafiikka. Kuva: Shutterstock/Dooder valokuvat

Kesä meni ja eri laitteissa on taas miljoona valokuvaa. Mihin kuvat kannattaa tallentaa ja miten hallinnoida kuvapaljoutta? Arvioimme kolmen suuren valmistajan vaihtoehdot kuvien varmuuskopiointiin, käsittelyyn ja jakamiseen.

Millaisen palvelun tarvitsen?

Erilaisia palveluja valittaessa kannattaa esittää itselle peruskysymys: millaisen palvelun tarvitsen? Jos käytät ristiin eri käyttöjärjestelmillä toimivia laitteita, on monipuolinen yhteensopivuus tärkeää. Kaikki eivät tarjoa sovelluksiaan kaikille.

Toisaalta pitää miettiä, miten paljon pilvitilaa tarvitsen ja mitä olen valmis siitä maksamaan? Vaikka hinnoissa on tapahtunut viime aikoina tasapäistymistä, saa toisista jopa täysin ilmaista pilvitilaa.

Jos käytät ristiin eri käyttöjärjestelmillä toimivia laitteita, on monipuolinen yhteensopivuus tärkeää.

Kolmas pohdittava asia on laatu. Miten tärkeää on, että kuvat säilyvät pilvessäkin alkuperäisessä tarkuudessaan, eikä niitä automaattisesti pienennetä? Mobiilikuvaajalle asialla ei ole niin suurta merkitystä, mutta järjestelmäkameraa käyttävälle kyllä.

Onneksi palveluja voi yleensä kokeilla ilmaiseksi ja päättää myöhemmin, haluaako ostaa siitä lisätilaa ja jatkaa käyttöä. Tässä on kerrottu Googlen, Applen ja Microsoftin palvelujen ominaisuuksista.

Google Kuvat

google kuvat
Googlen kuvapalvelussa on tehokas visuaalinen haku. google kuvat Kuva: Google google kuvat

Googlen äskettäin avaama Google Kuvat on mielenkiintoinen uutuus. Google+:sta irrotettu kuvapalvelu tarjoaa ilmaiseksi rajattoman tilan kuvien ja videoiden varmuuskopiointiin, mikä tarjouksena on tietysti lyömätön. Tällöin kuvien kokoa ja tarkkuutta pienennetään, mikäli koko ylittää 16 megapikseliä. Videoissa raja on 1080p. Puhelinta käyttävällä peruskäyttäjällä nämä rajat ylittyvät aniharvalla.

Jos haluaa ladata pilveen kuvia ja videoita yksinomaan alkuperäisessä, edellä mainitut rajat ylittävässä koossaan, lasketaan ne mukaan Googlen ilmaiseksi tarjoamaan 15 gigan tallennustilaan ja ylittäessään tämän rajan alkaa tulla maksun hetki. Tätä suositellaan lähinnä järjestelmäkameroiden käyttäjille. 100 gigan lisätila maksaa noin 2 dollaria kuussa ja 1 teratavun noin 10 dollaria kuussa.

Vastineeksi rajattomasta tilasta Google hyödyntää kuluttajaa mainosverkkonsa laajentamisessa ja tiedonkeruussa. Peruskäyttäjä on toki tottunut tähän jo vaikkapa Gmailia ja Google-hakua käyttäessään, joten mistään suuremmasta yksityisyyden loukkaamisesta ei ole kyse.

Palvelussa näkyy vahvasti Googlen taito käsitellä tietoa. Visuaalisen haun avulla voi hakea kuvissa näkyviä paikkoja, ihmisiä ja asioita, vaikka kuviin ei olekaan lisätty minkäänlaisia kuvauksia. Hakea voi vaikkapa kuvia omasta koirasta. Palvelu osaa myös ryhmitellä samanlaisia kasvoja eli käytännössä tunnistaa ihmisiä kuvista. Myös menneisiin ajankohtiin on helppo siirtyä. Järjestelmä oppii ja tuntee itsenäisesti pelottavan hyvin.

Kuvapalvelu tarjoaa ilmaiseksi rajattoman tilan kuvien ja videoiden varmuuskopiointiin, mikä tarjouksena on tietysti lyömätön.

Varmuuskopiointi tapahtuu automaattisesti, kuten muissakin palvelussa. Tämän vuoksi omasta mobiililaitteesta voi huoletta poistaa videoita tai kuvia tilan säästämiseksi, koska kuvan voi aina tarvittaessa napata pilvestä. Työpöydän latausohjelman avulla voi kuvia siirtää Windows- ja Mac-koneilta suoraan vaikkapa digikameroista. Myös Android-puhelimen varmuuskopiointi Macin kautta onnistuu Android-tiedonsiirron avulla. Yhteensopivuus on siis suuri eri alustojen välillä.

Google Kuviin on tarjolla uudet mobiilisovellukset sekä Androidille että iOS:lle, joten käyttö ristiin onnistuu näppärästi, jos puhelin ja tabletti eivät olekaan saman valmistajan. Windows Phone -käyttäjät jäävät ilman virallista sovellusta. Palveluun pääsee myös selaimella osoitteesta photos.google.com.

Google Kuvat on sidottu yhteen käyttäjätiliin, eikä esimerkiksi pariskunta voi käyttää samaa pilvitilaa, ellei kummankin laitteessa ole samaa käyttäjätiliä.

Kuvia ja videoita voi muokata suoraan palvelussa käyttämällä yksinkertaisia muokkaustyökaluja, kuten suodattimia, säätimiä tai montaasi- ja kollaasityökaluja. Muutokset näkyvät kaikissa samaa Google-tiliä käyttävissä laitteissa ja selaimessa. Jakaminen onnistuu jaettavilla linkeillä tai lähes millä tahansa haluamalla sovelluksella kaikille, vaikka heillä ei olisikaan käytössä Google Kuvia.

iCloud-kuvakirjasto

icloud kuvakirjasto ipad
Applen kuvapalvelu on suunnattu lähinnä yhtiön laitteiden käyttäjille. icloud kuvakirjasto ipad icloud kuvakirjasto ipad

Applen oma ratkaisu kuvien hallinnointiin on iCloud Photo Library eli iCloud-kuvakirjasto. Se säilyttää kuvat ja videot pilvessä ja toimii iPhonen, iPadin, iPod Touchin, Macien, Windows-koneiden ja iCloud-verkkopalvelun kautta. Kuvat-sovellus on mobiililaitteiden ja Macin perussovellus, joten se on valmiina lähes kaikissa laitteissa. Vaatimuksena on vähintään iOS 8.3, Yosemite 10.10.3. tai Windows 7 ja 8 sekä lisäosa iCloud for Windows.

Apple antaa ilmaiseksi iOS-käyttäjille vain 5 gigatavua pilvitilaa, mikä riittää juuri ja juuri esimerkiksi iPhonen varmuuskopiointiin, joten kuvien ja videoiden varastoimisessa pitää ensimmäiseksi mennä ostamaan lisää tilaa. Hinnoittelu laski juuri äskettäin ja nyt 50 gigaa maksaa noin euron kuussa, 200 gigaa noin 3 euroa ja 1 teratavu noin 10 euroa kuussa.

Kun tilaa on riittävästi, on palvelun käyttö vaivatonta. iOS-laitteesta tai Macista laitetaan iCloud-kuvakirjasto päälle, minkä jälkeen kuvat ja videot varmuuskopioidaan pilveen automaattisesti kun laite on kiinni wlanissa ja sen akku on ladattu. Esimerkiksi siis yöllisen latauksen aikana. Kuvia voi siirtää pilveen myös selaimen kautta.

Kuvien ja videoiden tiedostomuoto ja resoluutio pysyy alkuperäisenä pilveen lataamisen aikana. Halutessaan tätä voi hyödyntää saamaan mobiililaitteeseen lisää tilaa. Asetuksista voi määritellä, että vaikkapa iPhonessa pidetään pienikokoisemmat versiot kuvista ja halutessaan täysresoluutioisen voi ladata pilvestä.

Android ja Windows Phone -käyttäjät jäävät ilman virallista sovellusta

Kuviin ja videoihin tehdyt muutokset näkyvät automaattisesti kaikissa samaa iCloud-tiliä käyttävissä laitteissa, joten kuvien hallinnointi on yhdelle ihmiselle helppoa. iCloud ei kuitenkaan anna yhdistää esimerkiksi koko perheen kuvia samaan kuvakirjastoon pilveen, joten jokaisella pitää olla oma iCloud-tunnus ja -kirjasto.

Albumien jakaminen kuitenkin onnistuu muille iCloud-käyttäjille helposti ja nämä voivat myös lisätä omia kuvia, videoita ja kommentteja jaettuun albumiin. Muillekin kuin iCloudia käyttäville sukulaisille ja kavereille voi luoda iCloud.comiin rajoitetumpia julkisia kuvagallerioita.

Android ja Windows Phone -käyttäjät jäävät ilman virallista sovellusta.

Microsoft OneDrive

OneDrive
OneDrive toimii kaikissa suurilla mobiilialustoilla. OneDrive Kuva: Microsoft onedrive

Kolmannen it-jätin Microsoftin pilvipalvelu on nimeltään OneDrive ja se toimii kuten edellä esitellyt palvelut tarjoten mahdollisuutta varmuuskopioida kuvia ja videoita pilveen sekä käyttää ja jakaa niitä tietokoneella, tabletilla tai puhelimella. Applen ja Googlen palveluiden tapaan se on sidottu yhteen käyttäjätiliin.

OneDrive tarjoaa lähtökohtaisesti ilmaista tilaa 15 gigatavua. Mielenkiintoinen ominaisuus on kuitenkin se, että kun ottaa mobiilisovelluksesta käyttöön kuvien automaattisen lataamisen pilveen, tuplaantuu ilmainen käyttötila 30 gigaan. Tarvittaessa lisätila maksaa seuraavasti: 100 Gt n. 2e/kk, 200Gt n. 4e/kk tai 1Tt 7e/kk. Suurin paketti sisältää myös Office 365:n.

Toinen kiintoisa ominaisuus liittyy tunnisteisiin eli tägeihin. Se lajittelee automaattisesti kuvat erilaisiin kategorioihin, kuten autot, kaupungit, eläimet jne. riippuen tietysti kunkin ihmisen kuvakirjastosta. Se ei kuitenkaan ole läheskään niin taitava kuin Google Kuvat.

OneDrive toimii mobiilikäyttäjän näkökulmasta samalla tavalla kaikista kolmesta suurimmasta käyttöjärjestelmästä. Windows Phonessa se tarjoaa automaattisen varmuuskopioinnin, katselun ja jakamisen. Sama onnistuu myös iOS-sovelluksen ja Android-sovelluksen avulla.

Kun ottaa mobiilisovelluksesta käyttöön kuvien automaattisen lataamisen pilveen, tuplaantuu ilmainen käyttötila 30 gigaan

Androidissa ja iOS:n sovelluksissa voi määritellä, että kuvia siirretään pilveen vain kun laite on latauksessa. Kaikki valokuvat ja videot ladataan alkuperäisen kokoisina, kun käyttää wlan-yhteyttä. Halutessaan lataus onnistuu myös mobiiliverkon kautta. Kuvien lataaminen onnistuu myös taustalla ilman, että sovellus on aktiivinen.

Windows Phonessa voi kertoa, haluaako siirtää kuvia hyvällä laadulla tai parhaalla laadulla, mikä vaikuttaa tietysti niiden viemään kokoon.

Kuvien jakaminen onnistuu suoraan mobiilisovelluksista. Valokuvia ja videoita voi ottaa mistä tahansa kansiosta ja yhdistää ne albumiin jaettavaksi ystävien tai perheen kanssa. Sovelluksista saa ilmoituksen, kun joku jakaa tiedoston kanssasi tai muokkaa jaettua tiedostoa.

OneDrive ei ole ihan niin yksiselitteinen kuvapalvelu kuin iCloud Photo Library tai Google Kuvat, koska se on tarkoitettu yhtäläisesti myös esimerkiksi tekstitiedostojen jakamiseen. Peruskäyttöön eli varmuuskopiointiin ja jakamiseen se toimii kuitenkin myös hyvin.

8.12.2015 Lisätty asiasana.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.