Hyppää pääsisältöön

Maailmantalouden romahdus alkaa tämän viikon torstaina

Kalle Kinnunen
Kalle Kinnunen docventures

Onko Martin Armstrong nero, jonka vallanpitäjät haluavat vaientaa, vai rahasta seonnut salaliittoteoreetikko? The Forecaster on dokumentti, jota katsoessa haluaa tulla huijatuksi.

Wincapita oli suomalainen pyramidihuijaus, jossa sijoittajille luvattiin huikeaa tuottoa. Luonteeltaan se oli niin sanottu Ponzi-huijaus. Monet mukana olleista ehtivät saadakin tuottoa, isojakin summia. Ne rahat maksettiin uusien mukaan tulleiden sijoituksista, ei Wincapitan tuotosta. Sijoittajat pysyivät tyytyväisinä, kunhan uusia sijoittajia tuli mukaan - mutta itse sijoituksen todellinen arvo oli nolla: valuuttakurssien seuraamiseen perustunut ”Wincapita-järjestelmä” oli vain harhautusta.

Mitä jos globaali talousjärjestelmä olisi Wincapitan tapainen huijaus?

Mitä jos sekin on tyypillinen Ponzi-huijaus, jossa sijoittajille luvataan tuottoa, ja sijoittajien korot maksetaan myöhemmin tulleiden sijoituksista. Näitä sijoittajia ovat viime kädessä veronmaksajat.

Näin sanoo Martin Armstrong, dokumentin The Forecaster keskushenkilö.

Huijauksista tuomittu Armstrong oli vankilassa yhteensä lähes 12 vuotta.

”Me kaikki tiedämme, että jotain on pielessä. Et voi lainata ikuisesti ja ajatella, ettet maksa ikinä velkaa takaisin”, Armstrong kertoo talousseminaarinsa laajalle yleisölle dokumentin alussa. Hän puhuu valtioista.

Armstrong on itseoppinut taloustutkija ja liikemies. Hän on ymmärtänyt rahaa varhaisteini-iästä alkaen: jo silloin, 1960-luvulla, hän keräsi miljoonaomaisuuden keräilykolikkojen kaupalla. Kolmikymppisenä Armstrong oli suuryritysten konsultti, joka ennusti täsmälleen muun muassa Aasian markkinaheilahduksia. Hänen kerrotaan ennakoineen vuoden 1987 pörssiromahduksen ja myöhemmin Venäjän talouskriisin 1998. Päivälleen.

Armstrongin uskottavuudessa on kuitenkin särö. Dokumentin alun talousseminaaria marraskuussa 2011 pitäessään hän on ollut vapaudessa vasta vähän aikaa. Huijauksista tuomittu Armstrong oli vankilassa yhteensä lähes 12 vuotta.

Marcus Vetterin ja Karin Steinbergerin ohjaama dokumentti on raivostuttava, monella tavalla. Se on myös hyvin jännittävä ja täynnä kiinnostavaa tietoa.

Asetelma on herkullinen. The Forecaster on yhtä paljon dokumentti maailmantalouden hyväksytystä manipuloinnista ja tosiasioiden kieltämisestä kuin huijarista, joka kutakuinkin samoja keinoja käyttäessään heitettiin linnaan. Armstrong on kiistatta äärimmäisen älykäs ihminen ja karismaattinen puhuja.

Toisaalta The Forecaster on liian hyvää ollakseen ihan totta. Rämäpäinen Armstrong väittää CIA:n käyneen hänen kimppuunsa, koska hän kehitti mallin, joka ennustaa sodat ja talousromahdukset - kunhan sen äärellä on kyllin osaava ihminen. Siis hän.

Martin Armstrong
Martin Armstrong Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi docventures

Mitä jos Armstrong onkin vain omasta erinomaisuudestaan varma narsisti, joka yksinkertaisti monimutkaisia asioita ahneen talousneron oveluudella - ja nykyään vain siksi, että yrittää puhdistaa maineensa? Tätä puolta dokumentissa ei mietitä. Sen tekijät ovat mukana Armstrongin tiimissä.

Armstrongin kehittämä talouden ”kaiken teoria” on hänen mukaansa erittäin yksinkertainen, ja pyörii piin likiarvon ympärillä. Sen avulla hän tekee maailman parhaat talousennustukset. Kuulostaa huikealta, mutta kuulostaa myös Wincapitalta.

Dokumenttia katsoessa on tietenkin houkuttelevaa uskoa, että kaikki mitä tämä kiehtova, terävä, tummissa laseissaan vähän gangsterinnäköinen ja omasta mielestään niin kaltoin kohdeltu mies kertoo, on totta. On houkuttelevaa saada ottaa vastaan tämä suuri ja salainen tieto. The Forecaster ei ole ehkä journalistinen dokumentti vaan katsojan vihkimistä salaliittoteoriaan. Kannattaa muistaa, että vankilavuosiensa jälkeen Armstrong on enemmän keskittynyt suunsoittoon kuin onnistumisiin alallaan.

Kaikki selviää torstaina 1.10.2015. Armstrongin mallin mukaan silloin alkaa uusi sykli, jonka aikana kaikki maailmantaloudet päätyvät ennennäkemättömään kriisiin. Ensin kärsii euroalue, sitten Yhdysvallat. Seuraa mellakoita, väkivaltaa, pettyneiden raivoa.

Niin, tämän viikon torstaina. Joko Armstrongin kupla puhkeaa, tai tuntemallemme maailmalle käy kalpaten. The Forecasterin lopussa hän sanoo saavansa pian kostonsa.

Dokumenttielokuvan voimasta kertoo se, että lopputekstien aikana katsoja saattaa toivoa, että tämä puhuessaan niin vakuuttava mies olisi oikeassa.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Docventures