Hyppää pääsisältöön

Melu on työturvallisuusriski

hitsari
hitsari Kuva: Yle, Akuutti hitsari

Melu altistaa onnettomuuksille ja vähentää työtehoa. Vallitseva häly hyväksytään, vaikka paljon olisi tehtävissä. Kuulosuojaimien tarjoaminen on vasta viimeinen keino melun torjumiseksi, muistuttaa melututkija Jaana Jokitulppo.

– Jos mietitään ihan turvallisuuden kannalta vaikkapa teollisuustyöpaikan melua, niin siellä on aika keskeinen asia, että pitää pystyä kuulemaan ne tärkeät varoitusäänet siinä ympäristössä, huomauttaa melututkija Jaana Jokitulppo.

Esimerkiksi työtoverin puhe, huuto tai laitteen äänimerkki voi jäädä melussa kuulematta.

– Ja jos ei kuule, niin voi sattua ikävä onnettomuus, huomauttaa Jokitulppo ja antaa esimerkin:

– Ollaan huoltamassa konetta ja ympäristössä on kova melu. Kaveri huutaa ”älä laita konetta päälle”. Mutta toinen ei kuule ensimmäistä sanaa ”älä”. Hän kuulee ”laita kone päälle”. Ja hänellä on kädet koneen syövereissä, ja voi käydä ikävä onnettomuus.

Me ajatellaan, että melu on vain joku asia, joka tapahtuu, ja jolle ei voi tehdä mitään, Jokitulppo tietää.

Usein työpaikalla vallitseva häly hyväksytään, eikä sen vähentämiseksi edes ymmärretä tehdä mitään. Miksi melu usein unohdetaan työpaikoilla?

– Me eletään niin jatkuvasti tuolla melun ja äänien maailmassa. Me ajatellaan, että melu on vain joku asia, joka tapahtuu, ja jolle ei voi tehdä mitään, Jokitulppo tietää.

– Jos näkö heikkenee, niin me mennään helposti lääkäriin valittamaan, että en näe kunnolla. Mutta harva menee kuitenkaan valittamaan kuuloaan, ennen kuin kuulovaurio on jo niin pitkällä, että sille ei enää voikaan tehdä mitään.

jaana jokitulppo
Akuustiikkasuunnittelijana ja melututkijana toimiva Jaana Jokitulppo muistuttaa, että työpaikoilla melua voidaan vähentää esimerkiksi koteloimalla laitteita. jaana jokitulppo Kuva: Yle, Akuutti jaana jokitulppo

Melu vaikuttaa keskittymiskykyyn

Meluasioihin tulee työpaikoilla kiinnittää huomiota muutenkin kuin tarjoamalla työntekijöille kuulosuojaimet.

– Valitettavasti suojaimet on viimeinen meluntorjuntakeino. Aina pitäisi pyrkiä siihen, että vaikutettaisiin tilassa tapahtuvaan ja syntyvään ääneen. Kuulonsuojaus on tärkeää, mutta että siellä voi aina tehdä jotakin muutakin. Tilan vaimentamista, ylimääräisen hälyn poistamista ja laitteiden koteloimista, luettelee Jokitulppo.

Jatkuva häly häiritsee keskittymiskykyä ja vaikuttaa jopa työtehoon.

Melun vähentäminen kannattaa, vaikka siitä aiheutuu työnantajalle kustannuksia. Jatkuva häly kun häiritsee keskittymiskykyä ja vaikuttaa jopa työtehoon.

– Melulla on valtavasti vaikutusta meidän terveyteemme ja se vaikuttaa monella tavalla hyvinvointiin. Kaikki melu ei välttämättä ole kuulolle haitallista, mutta se voi vaikeuttaa vaikkapa meidän puhekommunikaatiota. Se voi vaikuttaa myös työn tekemiseen, työtehokkuuteen ja keskittymiskykyyn, jos meillä on jatkuvasti pientä ääntä siinä ympäristössä, joka häiritsee.

Jaana Jokitulppo (FT) on diplomi-insinööri ja akustiikkasuunnittelija. Hänen mielenkiintonsa kohteena on erityisesti vapaa-ajan melun tutkiminen. Jokitulppo nähdään Akuutin asiantuntijana kuulolähetyksessä maanantaina 28.9.2015 klo 18.30.

Lisää aiheesta:

Jo vartti moottorisahan melua voi olla liikaa korville!

Lapsen kuulo koetuksella arjessa

Musiikki uhkaa kuuloa salakavalasti

Lisää ohjelmasta

Antti Ropponen
Antti Ropponen Kuva: Yle, Tero Kyllönen Antti Ropponen,akuutti
puhelin, kuulokkeet ja liikenne
puhelin, kuulokkeet ja liikenne Kuva: Yle, Tero Kyllönen kuulokkeet ja liikenne
korvatulpat
korvatulpat Kuva: Yle, Tero Kyllönen korvatulpat
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä