Hyppää pääsisältöön

MOT-selvitys: apteekkien huipputulokset

Apteekkarin tulo verrattuuna lähihoitajan palkkaan.
Apteekkarin tulo verrattuuna lähihoitajan palkkaan. Kuva: yle.mot lähihoitaja

MOT selvitti 50 suurimman apteekin sekä apteekkien yhteydessä toimivien osakeyhtiöiden tulokset. Alla olevasta hakukoneesta selviää muun muassa kosmetiikkaa ja luontaistuotteita myyvien osakeyhtiöiden vuoden 2014 liikevaihto, voitto, henkilöstökulut ja osingot.

Osakeyhtiöiden tietojen lisäksi, keräsimme suurapteekkien apteekkareiden henkilökohtaiset ansiotulot, koska ne ovat samalla koko apteekin vuositulos. Apteekit toimivat nimittäin toiminimillä.

Suomen 50 eniten suurinta apteekkia pitävien apteekkarien keskitulo, ansio- ja pääomatulot yhteenlaskettuina, oli vuonna 2013 (viimeisimmät verotiedot) 446 000 euroa. Tulo vastaa 18 lähihoitajan palkkaa.

MOT löysi 40 osakeyhtiötä, jotka toimivat 50 suurapteekkien kyljessä. Osakeyhtiön kautta apteekkari myy kosmetiikkaa, luontaistuotteita, terveys- ja kauneushoitopalveluja. Nämä yhtiöt olivat erittäin kannattavia. Niiden keskimääräinen liikevoitto vuonna 2014 oli noin 400 000 euroa - kolmannes liikevaihdosta.

Huomioitavaa on esimerkiksi useiden osakeyhtiöiden erittelemät henkilöstömenot, jotka monessa tapauksessa ovat yllättävän pienet suhteessa liikevaihtoon. Alhaiset henkilöstömenot voivat johtua siitä, että osakeyhtiö vuokraa henkilöstöä apteekilta. Vain viidesosa osakeyhtiöistä kertoo tilinpäätöksissään, että yhtiö vuokraa henkilökuntaa apteekista.

Verottaja on vuosina 2012-2014 puuttunut osakeyhtiöiden ja apteekkien välisiin rahavirtoihin. Verottajan tarkastamissa 116 yhtiössä, 80:ssä oli kohdistettu menoja virheellisesti. Näin apteekkarit olivat pienentäneet apteekin maksamaa veroa. Henkilöstövuokramenoja ei ollut kirjanpitolain mukaan eritelty selkeästi.

Koska apteekit toimivat toiminimellä, niitä verotetaan korkeammalla ansiotuloverotuksella. Osakeyhtiöitä verotetaan alemmalla 20%:n yhteisöverotuksella. (Vuosina 2012-2013 yhteisöverotus oli 24,5 %).

(Voitto ennen satunnaisia eriä)
Lähde: kaupparekisteri, verohallinto, apteekkariliitto
Selvityksen taustatoimittaja: Kaisu Suopanki

LISÄÄ AIHEESTA:

Tanska kielsi kosmetiikan myynnin apteekeissa

Yle uutiset: Kovatuloisilla apteekkareilla miljoonien arvoiset sivubisnekset

Kommentit