Hyppää pääsisältöön

Suuria salaisuuksia pienessä Ängelbyssä

Ängelby
Ängelby Kuva: Tre vänner / Yle screenshot Yle Fem,Ängelby,6278 9401 000

Muun muassa menestyssarjasta Solsidan tuttu Mia Skäringer näyttelee uuden draamatrillerin Ängelbyn pääosaa. Ängelby on kertomus yhteisöstä, jota pimeät voimat johtavat. Paikkakunnasta tulee mullistavien tapahtumien näyttämö.

”Meitä ei pelota eniten heikkoutemme. Meitä pelottaa eniten vahvuutemme – voimamme. Emme pelkää pimeää sisimmissämme, sillä siellä on valoisaa. Valo on meissä kaikissa ja meidän sekä koko maailman tulevaisuus rakentuu sen varaan, että löydämme sen. Jonkun on joskus kuljettava edellä ja näytettävä tietä. Ja joskus tarvitaan voimia, jotka ovat meitä suurempia. Voimia, joita ei aina voi selittää tieteellisesti. Pienillä paikkakunnilla voi toisinaan tapahtua suuria asioita”.

Näin alkaa ruotsalainen draamasarja Ängelby - kertomus pienestä ja sulkeutuneesta yhteiskunnasta keskellä Ruotsia. Ängelbyn menneisyys on synkkä, mutta kiehtova. Ängelby on paikkakunta, jossa aika näyttää pysähtyneen eivätkä ihmiset kykene päättämään omasta elämästään.

Vera on elänyt varsin mukavaa elämää kaukana Ängelbystä. Siihen on kuulunut aviomies, omakotitalo, lapsia ja kelpo työ. Eräänä päivänä kaikki muuttuu ja hän menettää kaiken kertaheitolla. Mies jättää Veran ja samalla Vera menettää työnsä, jonka mies oli järjestänyt hänelle. Veralla ei enää ole varaa asua omassa kodissaan.

Epätoivoinen työnhaku tuottaa vain yhden tuloksen, Veralle tarjotaan toimistotyötä Ängelbystä, ruotsalaiselta pikkupaikkakunnalta. Hän päättää hetkessä pakata tavaransa ja lapsensa Tovan ja Espenin autoon ja suunnata Ängelbyhyn - arvaamattomin seurauksin.

Salaperäisiä asukkaita

Uusi startti tyssää kuitenkin alkumetreillä kun Vera matkalla Ängelbyhyn ajaa pojan päälle pimeässä, hätääntyy ja pakenee paikalta. Pian hän on sotkeutunut murhamysteeriin, jossa on monta merkillistä haaraa. Poikaa, johon hän törmäsi, ei löydy ja kysymykset kasautuvat; mitä pojalle tapahtui ennen onnettomuutta?

Millaiseen paikkaan Vera on joutunut? Erikoiset paikkakuntalaiset astuvat Veran elämään yksi kerralla. Veran uusi pomo Torsten järjestää hänelle asunnon ja haluaa, että Vera toteuttaa unelmansa. Pojan kuolemaa selvittävä poliisikomissaari suojelee Veraa. Paikkakunnan opettaja Eva vaikuttaa avuliaalta, mutta myös vihamieliseltä. Automekaanikko Jakob puolestaan auttaa Veraa auton korjaamisessa, ja punoo samalla muita suunnitelmia Veran suhteen.

Ei Vera lapsineen Ängelbyhyn sattumalta saapunut.

Mia Skäringer uudessa osassa

Sarjan tuottajat ajattelivat varmasti että on jännittävää asettaa Mia, ja häneen kohdistuvat odotukset, uuteen kontekstiin ja katsoa mitä tapahtuu.― Mia Skäringer

Mia Skäringerille Ängelbyn kuvaukset ovat olleet ura-askel ja uusi haaste. Skäringer on tuttu ennen kaikkea humoristisista rooleistaan sarjassa Solsidan ja elokuvassa Satavuotias, joka karkasi ikkunasta ja katosi. Ängelbyn myötä monivuotinen haave toteutui, näyttelijä paljastaa Göteborgs-Postenille.

- Olen halunnut tehdä draamaa 5-vuotiaasta lähtien kun aloin harrastaa teatteria. Humoristisesta ilmaisusta tuli pian luonnollinen osa minua, jolloin sitä helposti jatkaa. Tämä on minulle uutta ja tuntuu hyvältä saada tehdä jotain, mitä ei hallitse. Haluan kehittyä ja se on minulle tärkeämpää kuin onnistua ja ylittää aikaisemmat saavutukseni.

Sarja on näyttelijän mielestä sekoitus Twin Peaksiä ja ranskalaista menestyssarjaa Kuolleista palanneet*.

- Sarjan rinnastaminen Twin Peaksiin luo huimia odotuksia, mutta sarjan hahmot, mukaan lukien halkoja kantavat mummot, muistuttavat Twin Peaksin hahmoja. Sarjan tuottajat ajattelivat varmasti että on jännittävää asettaa Mia, ja häneen kohdistuvat odotukset, uuteen kontekstiin ja katsoa mitä tapahtuu.

Ängelby (12) (Ruotsi 2014)
Yle Fem keskiviikkoisin klo 21.00, alkaen 30.9.2015
12 jaksoa
14 päivää Yle Areenassa

Osissa: Mia Skäringer, Göran Ragnerstam, Joel Spira, Anna Bjelkerud, Amanda Ooms
Ohjaus: Molly Hartleb, Per Hanefjord ja Mikael Syrén.

Johan Kindblomin & Tomas Tivemarkin luoma sarja.
Tuotanto: Tre Vänner SVT:lle/ Yhteistuotanto

* = sarja Kuolleista palanneet (16) esitettiin Yle Teemalla 2014 ja uusitaan samalla kanavalla alkaen 12.10.2015 (2. kausi alkaen 7.12.2015)

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Linda Zilliacus: Olen halunnut näytellä poliisia pitkään

  Esittää Laura Nordia Vettä sakeampaa -sarjan jatkokaudessa.

  Vettä sakeampaa -sarjan tuoreet jaksot ovat käynnistyneet Yle Femmalla ja Areenassa. Jo heti avausjaksossa tapasimme poliisin, Laura Nordin, jota näyttelee Linda Zilliacus. Nord saapuu majatalolle varoittaakseen Waldemarin sisaruksia myrskystä. Näemme Nordin myös tulevissa jaksoissa.

 • Tapaa Waldemarin sisarukset

  Intensiivinen toinen tuotantokausi sarjasta Vettä sakeampaa

  Muistatko Waldemarin sisarukset? Lassen, Oskarin ja Jonnan, jotka taistelivat periäkseen perheen majatalon Ahvenanmaalla. Vettä sakeampaa -sarjan toisessa tuotantokaudessa sisarukset yhdistävät jälleen voimansa pyörittääkseen majataloa. Vääryydet nousevat pintaan.

 • Pimeys laskeutuu Waldemarin majatalon ylle

  Vettä sakeampaa 2 sijoittuu talviselle Ahvenanmaalle.

  Vettä sakeampaa -sarjan uusissa jaksoissa tapaamme jälleen Waldemarin sisarukset, jotka nyt yhdessä omistavat äidiltään, Anna-Lisalta perimänsä majatalon Ahvenanmaalla. He aikovat myös yhdessä pyörittää majataloa läpi talven. Pimeys laskeutuu majatalon ylle ja aiheuttaa uusia kiistoja.