Hyppää pääsisältöön

Tanska kielsi kosmetiikan myynnin apteekeissa

apteekit myyvät kosmetiikkaa ja kynsilakkoja
Apteekit myyvät yhä enemmän kosmetiikkaa apteekit myyvät kosmetiikkaa ja kynsilakkoja kynsilakkaa

Tanskassa päätettiin viime kesänä kieltää muun muassa kosmetiikan myynnin apteekeissa. Tanskan farmasialiiton puheenjohtaja ihmettelee, että Suomessa apteekkarit voivat pyörittää erillisiä osakeyhtiöitä, jotka apteekin tiloissa myyvät kosmetiikkaa, luontaistuotteita, ravintolisiä ja esimerkiksi kauneudenhoitopalveluja.

Tanskan päätös kieltää useita ei-lääkkeellisiä tuotteita, otettiin ilomielin vastaan paikallisten farmaseuttien ja proviisorien keskuudessa. ”Apteekin pitää keskittyä lääkkeisiin, ei kosmetiikkaan. Siitä ei ole epäilystäkään”, sanoo MOT:n haastattelema Tanskan farmasialiiton puheenjohtaja Antje Marquardsen.

”Tuollainen järjestely ei olisi Tanskassa mahdollista”, Marquardsen kuittaa. ”Erillinen osakeyhtiö apteekin tiloissa huonontaisi apteekkien liiketoiminnan läpinäkyvyyttä”.

Samoilla linjoilla on Suomen Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström. Häntä huolestuttaa kehitys, jossa ei-lääkkeellisten tuotteiden myynti kasvaa suomalaisissa apteekeissa. Niistä löytyy nykyään teoksia ihmedieeteistä, smoothiebaari, kynsilakkaa, Hello Kitty-tuotteita.

”Toivoisin, että apteekit keskittyisivät siihen perustehtävään, eli lääkeneuvontaan”, Kvarnström sanoo. Farmaseutit ja proviisorit ovat korkeasti koulutettuja, eikä heitä motivoi kaiken maailman sälän myyminen, hän jatkaa.

Apteekkarit puolustavat
ei-lääkkeellisiä tuotteita

Apteekkien omistajat eli apteekkarit eivät pidä ongelmana ei-lääkkeellisten tuotteiden paisuvaa myyntiä.

”Apteekeissa on aina myyty muutakin kuin pelkästään lääkkeitä”, Apteekkariliiton puheenjohtaja Marja Ritala sanoo. Ritalan mukaan varsinkin herkälle iholle tarkoitettu kosmetiikka kuuluu apteekkeihin. MOT:n vierailemissa apteekeissa toimivat osakeyhtiöt myyvät muun muassa kynsilakkoja, luomivärejä ja smoothieta.

”En tunne tuota asiaa, ei minun apteekissani eikä suurimmassa osassa apteekkeja kyllä myydä”, Ritala kommentoi.

Ei-lääkkeellisten tuotteiden myyntiä apteekkarit perustelevat sillä, että reseptilääkemyynnin kannattavuus on laskenut. ”Lääkkeiden hintoja on leikattu, katteita on leikattu ja täytyy miettiä, miten apteekki saadaan pysymään pystyssä, koska apteekissa on hyvin korkeasti koulutettu työvoima”, Ritala sanoo.

MOT:n tekemä apteekkarikysely vahvistaa lääkemyynnin kannattavuuden heikkenemisen. Kysely lähetettiin 50:lle eniten reseptilääkkeitä myyvän apteekin apteekkarille. Heistä 21 vastasi. Kyselyyn sai vastata anonyymisti.

”Reseptilääkkeiden osalta tehdyt muutokset viime vuosina ovat radikaalisti madaltaneet lääkemyynnin kannattavuutta. Tätä on nyt kompensoitu muulla myynnillä vahvasti”, eräs apteekkari kirjoittaa MOT:n selvityksessä.

Kyselyyn tulleissa vastauksissa todetaan usein, että erillinen osakeyhtiö perustetaan ennen kaikkea taloudellisista tai verotuksellisista syistä. Koska apteekit toimivat toiminimellä, niitä verotetaan korkeammalla ansiotuloverotuksella. Osakeyhtiöitä verotetaan alemmalla 20 prosentin yhteisöverotuksella.

Osakeyhtiö on tarpeellinen ”jotta vapaan kaupan tuotteita voidaan myydä ilman apteekkimaksua ja tarjota näitä tuotteita asiakkaille edullisemmin”, kirjoittaa eräs apteekkari.

Pari apteekkaria kertoo, että terveydenhoitopalveluita voi myydä vain osakeyhtiön kautta. ”Aluehallintovirasto ei myöntänyt toimilupaa terveydenhoitopalveluille apteekille, vaan vaativat erillistä osakeyhtiötä”.

Apteekkien kyljessä olevien osakeyhtiöiden määrä on kasvanut nopeasti. Vuonna 2003 niitä oli 10, nyt noin 160.

Puheet alhaisista katteista sai Farmasialiiton teettämään Pellervon taloustutkimuksella selvityksen apteekkien taloustilanteesta vuonna 2012 ja 2013.

”Molemmat tutkimukset osoittivat sen, että kyllä apteekeilla keskimäärin menee ihan hyvin”, Farmasialiiton puheenjohtaja Kirsi Kvarnström sanoo. Hänen mielestä Apteekkariliiton argumentti ontuu.

Apteekkien osakeyhtiötä
ei valvota

Suomen lääketurvallisuuskeskus Fimea on huolissaan apteekkareiden osakeyhtiöistä. Fimea valvoo tiukasti apteekkeja, mutta osakeyhtiöihin Fimean valvonta ei ulotu.

”Jos meidän pitäisi panna lääketurvallisuussyistä apteekin ovet kiinni, niin se on varsin mahdoton tehtävä, kun siinä on samoissa tiloissa toinen laillinen toimija, johon meillä ei ole mitään sananvaltaa”, Fimean lääkevalvonnan johtaja Eija Pelkonen sanoo MOT-ohjelmassa ”Apteekkien uusi rahasampo”.

Osakeyhtiöt vaikeuttavat myös oikeudenmukaisen apteekkimaksun perimistä. Apteekit maksavat apteekkimaksua valtiolle liikevaihdon mukaan, jotta isommat apteekit tukevat pienempiä syrjäseutuapteekkeja ja jotta apteekkien tuloksia tasataan. Tähän liikevaihtoon ei kuitenkaan lasketa osakeyhtiöiden toimintaa, eli osa apteekkien liiketoiminnasta jää hämärän peittoon viranomaisilta.

Fimea on jo vuonna 2012 ehdottanut sosiaali- ja terveysministeriölle, että apteekkien tiloissa toimivat osakeyhtiöt kiellettäisiin.

LISÄÄ AIHEESTA:

MOT:n selvitys apteekkien osakeyhtiöistä

Yle uutiset: Kovatuloisilla apteekkareilla miljoonien arvoiset sivubisnekset

LINKKEJÄ:

Pellervon taloustutkimuksen selvitys apteekkien taloudesta

Fimean tekemä apteekkien tilinpäätösanalyysi

Apteekkariliiton vuosikatsaukset

Kommentit