Hyppää pääsisältöön

Unohda käveleminen – Robin ja muut julkimot kulkevat nyt ”mini-segwayllä”

Rullalautamaisella kuljettimella voi myös temppuilla. Lopettaako ihmiskunta nyt kävelemisen?

Usain Bolt jäi hieman jykevämmän mini-segwayn jyräämäksi Pekingissä yleisurheilun MM-kisoissa. Kuluttajille kaupataan kevyempiä versioita. // Kuva: EPA / Rolex Dela Pena

Olet saattanut nähdä tästä videon: julkkis rullailee ympäri huonetta ja liukuu salaperäisen laudan kuljettamana. Yhtään askelta ei tarvitse ottaa, sillä sähkökäyttöinen lauta rullaa alla ja kuljettaa.

Laitteella ei ole vielä vakiintunutta nimeä, mutta sitä on kutsuttu ainakin mini-segwayksi ja kaksipyöräiseksi henkilökuljettimeksi. Englanniksi nimitarjokkaita löytyy vielä enemmän: self-balancing hoverboard, electric unicycle (vaikka pyöriä on kyllä kaksi), sideways skateboard…

Laite on Segwayn sukulainen, sillä molemmat kuljettavat käyttäjää eteenpäin ja tunnistavat käyttäjän asennosta, mihin suuntaan laitteen halutaan vievän. Toisin kuin Segwayssä, tässä pikkuserkkuversiossa ei ole ohjaustankoa, josta matkustaja pitelisi kiinni.

Pikkulauta on pompsahdellut julkisuuteen tänä vuonna jatkuvasti. Justin Bieber spinnaili sellaisella menemään Instagram-videollaan jo kuukausia sitten, minkä jälkeen laite on esiintynyt esimerkiksi Jimmy Fallonin Tonight Show’ssa. Koko maailman tietoisuuteen laite nousi viimeistään silloin, kun epäonninen kameramies jyräsi vahingossa juoksijatähti Usain Boltin kumoon yleisurheilun MM-kisoissa Pekingissä.

Suomessa teini-idolit Robin ja Isac Elliot ovat julkaisseet videoita kokemuksistaan laitteen parissa. Trampoliinitemppuilustaan tunnettu Robin otti heti haltuun myös mini-segwayn:

Avaa Instagram postaus

Laitetta kaupataan maailmalla muun muassa tuotenimillä Oxboard, IO Hawk ja PhunkeeDuck. Suomessa myydään ainakin Avionboard-nimistä kulkuneuvoa. Avionboardin osakas Oheneba Kessey selittää laitteen toimintamekanismin:

- Siinä on kaksi tasapainoherkkää levyä, joiden päällä seistään. Laite tuntee jalasta, mihin suuntaan nojaa ja kulkee sen mukaan. Jos laittaa enemmän painoa vasemmalle jalalle, laite menee sinnepäin.

Videoilla mini-segwayn käyttäminen näyttää tosiaan mukavalta. Sen kun vaan astuu päälle ja antaa laudan hoitaa työn.

Onko ajatus vähän liiankin lokoisa? Robinin tapaiset temppuilijat ehkä hyödyntävät laitetta näyttävien liikesarjojen tekemiseen, mutta peruspulliaiselle tuntuu houkuttelevalta ajatus siitä, että voisi vaikka viedä roskat ja käydä kaupassa mini-segwayllä rullaillen.

Loppuuko käveleminen tähän?

- Ei lopu. Minulla on tämä laite, ja on tilanteita, joissa lähden mieluummin kävellen matkaan. Jotkut pelkäävät, että tullaanko tosi laiskaksi, jos tätä käytetään. Mutta itse asiassa laitteen käyttäminen kehittää tasapainoa tosi paljon ja esimerkiksi pohkeen lihaksia, Kessey sanoo.

Aivan helppoa kulkuneuvon käyttäminen tosiaan ei ole, vaan liikkuminen sillä vaatii jonkin verran harjoittelua – mikä taas tarkoittaa usein takamukselleen kaatumista. Kuten arvata saattaa, YouTubesta löytyy julkkisten videoiden lisäksi useita fail-koosteita siitä, kun tavisten mini-segway-harjoitukset menevät vähän pieleen: