Hyppää pääsisältöön

Ridley Scottin Mars-elokuvan ja Nasan iloinen symbioosi

The Martian
The Martian Kuva: TM & © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved. Not for sale or duplication. the martian

Ridley Scottin uusi spektaakkelimainen scifielokuva Yksin Marsissa (The Martian) kuvaa tieteen ja tekniikan kannalta realistisesti Marsin tutkimusta. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa on tukenut elokuvaa asiantuntemuksellaan sekä nostanut sitä esiin viestinnässään. Elokuvan Yhdysvaltojen ensi-ilta sattui (yllättäen?) sopivasti Nasan suuren Marsin virtaava vesi -tiedeuutisen kanssa samalle viikolle.

Hienoa että kaikki scifi ei ole yhtä avaruusopperamaista seikkailuviihdettä kuin Star Trek tai Star Wars.

Ridley Scottin ohjaamassa scifileffassa Yksin Marsissa (The Martian) astronautti Watney (Matt Damon) jää epäonnisesti yksin Marsin pinnalle. Kun muu retkikunta matkaa kohti Maata, kuolleeksi luultu Watney kasvattaa perunoita Marsissa ja laskee ravinnon, hapen ja veden riittävyyttä seuraavan Mars-retkikunnan saapumiseen saakka.

The Martian
The Martian Kuva: 20th Century Fox the martian

Yksin Marsissa ei ole fantastinen scifileffa, vaan pohjimmiltaan insinöörihenkinen selviytymistarina avaruudessa. Tällaisesta juonikuviosta ovat tuoreita menetyksellisiä esimerkkejä mm. Apollo 13 ja Gravity (ja miksei myös paljon spekulatiivisempi ja scifimpi Interstellar).

Tieteellinen ja tekninen uskottavuus on tärkeässä roolissa. Oikeastaan tämä on sitä oikeata ”tieteellistä” fiktiota, kun taas suurin osa science fictionin tieteestä on aina ollut silkkaa fantasiaa. Hienoa että kaikki scifi ei ole yhtä avaruusopperamaista seikkailuviihdettä kuin Star Trek tai Star Wars.

Romantiikan suurkuluttajille tämänlainen putkiaivoinen insinöörihifistely on varmasti aivan sietämätöntä.

Mutta tekeekö uskottava tieteellisyys elokuvasta paremman kuin vapaampi mielikuvituksen lento? Riippuu täysin yleisöstä. Romantiikan suurkuluttajille tämänlainen putkiaivoinen insinöörihifistely on varmasti aivan sietämätöntä. Tieteestä ja Mars-tutkimuksesta kiinnostuneelle tämä sen sijaan on jännittävä ajatusleikki. Minä kuulun näihin jälkimmäisiin ja kyllä: Yksin Marsissa on todella jännittävä selviytymistarina. Toki mukana on joitakin mekaanisia, ennalta-arvattavia juonenkäänteitä, mutta realistisuus tuo tähän elokuvaan lisää voimaa ja tunnelmaa.

The Martian
The Martian Kuva: TM & © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved. Not for sale or duplication. the martian

Aivan kuten Apollo 13:ssa, avaruudessa pulaan joutunut astronautti käyttää kaiken koulutuksesta ja kekseliäisyytensä muuntaakseen uskomattomilla tavoilla romua uusiksi hyödyllisiksi laitteiksi. Ja aivan kuten Gravityssä, kiertoratoja ja lähestymisnopeuksia pitää laskea hiki otsalla, että päähenkilö saataisiin hengissä kotiin.

Ridley Scottin Yksin Marsissa -elokuvan eetos on lähellä optimistista Robinson Crusoeta. Astronautti saa puutarhansa hetkeksi kukoistamaan vihamielisissä luonnonolosuhteissa. Ihmisen sivilisaatio on näin saapunut Marsiin. Astronautti Watney on perustanut sillanpääaseman uuteen maailmaan. Mutta Perjantaita tai villejä ei näy missään. Ei näy Edgar Rice Burroughsin sotaisia marsilaisia ja heidän kaupunkejaan, eikä edes H.G. Wellsin ilkeitä tripodeilla vaeltavia älykkäitä tappajia – puhumattakaan Ray Bradburyn melankolisista marsilaisista.

Tämä avaruuden kaukainen saari on kauhistuttavan tyhjä ja autio. Se saa miettimään, miksi ihmeessä ihminen ikinä sinne haluaisi muuttaa tai paeta. Eikö olisi monin verroin helpompi pistää asiat kuntoon Maassa?

The Martian
The Martian Kuva: 20th Century Fox the martian

Psykologisesti elokuva on kummallisen kevyt, yksiulotteinen – ja epäuskottava, vaikka Mars-matkojen yhdeksi suurimmista ongelmista on arvioitu ihmisen henkinen kestävyys. Astronautti Watney ei reagoi yksinäisyyteen lainkaan, ei masennu ja ala vloggaamaan huolestuttavan sisäänpäin kääntynyttä kamaa. Tämä olikin elokuvan pohjana olleen romaanin kirjoittajan Andy Weirin tarkoitus.

Okei, hetkittäin Watney näyttää huolestuneelta, mutta ei puhettakaan järjen menettämisestä (kuten vaikka Bowien pojan Duncan Jonesin elokuvassa Moon). Hän pysyy kiireisenä. Toiminnan mies ei vajoa melankoliaan, vaan rakentaa laitteita ja viljelee perunoita kasvihuoneessaan. Ja manaa avaruusretkikunnan kapteenin jälkeensä jättämää ”huonoa” musiikkivarastoa (70-luvun discoa).

Psykologisesti elokuva on kummallisen kevyt, yksiulotteinen – ja epäuskottava, vaikka Mars-matkojen yhdeksi suurimmista ongelmista on arvioitu ihmisen henkinen kestävyys.
The Martian
The Martian Kuva: TM & © 2015 Twentieth Century Fox Film Corporation. All rights reserved. Not for sale or duplication. the martian

Amerikkalaiseen tyyliin painotetaan tiimihenkeä. Marsiin vahingossa yksin jätetty astronautti on haettava takaisin hinnalla millä hyvänsä. Yksi ihmishenki on tärkeämpi kuin… Yhdysvaltojen avaruustutkimusbudjetti. Yhdessä mielessä näin voisi käydä: Mars-retki muuttuukin Nasan jättimäiseksi maineenhallintaprojektiksi.

Jos tämä ei onnistu, kaikki muukin avaruuden tutkimus voi tyrehtyä. Nasan rahoitus on riippuvainen politiikasta. Todellisena taustana tälle häämöttävät lukuisat pieleen tai lähes pieleen menneet hankkeet, kuten avaruussukkula Challengerin räjähtäminen tai nipin napin selvinnyt Apollo 13.

Nasan planeettatutkimuksen osaston johtaja James L. Green on ollut elokuvan tieteellinen neuvonantaja. Ja kas kummaa: sopivasti elokuvan Yhdysvaltojen ensi-illan aattona 28.9.2015 Nasa julkisti suuren uutisen virtaavan veden löytymisestä Marsista. Ison Hollywood-studion (20th Century Fox) ja Nasan markkinointisymbioosi on ilmeinen, mutta tuskin sitä kenellekään on ollut vahinkoa. Tämän kaltainen elokuva levittää tehokkaasti Nasan ideologiaa ja tietoa, ja saa pojat ja tytöt innostumaan avaruuden tutkimisesta.

Seuraa myöntääkö Ridley Scott markkinointiyhteistyön Nasan kanssa. Uusimmat uutiset Twitterissä.

Ja tässä Yksin Marsissa -elokuvan Twittertili.

Ja tässä Mars-twiittejä:

Lisää Marsista twitterissä