Hyppää pääsisältöön

Sähköistä yo-koetta testataan perjantaina

Sähköisessä yo-kokeessa tietokone käynnistetään USB-muistilta. Kuva: Jenni Honkanen/Yle

Perjantaina 2. lokakuuta järjestetään ensimmäinen valtakunnallinen sähköisen ylioppilaskokeen harjoitus, johon kaikilla lukioilla on mahdollisuus osallistua. Tunnelma on jännittynyt, mutta vähintään yhtä innostunut.

Sähköisessä harjoituskokeessa mitataan oppilaiden kirjoitustaitoa äidinkielessä (suomi ja ruotsi). Koe kestää enintään kolme tuntia ja vastaa tasoltaan ylioppilaskoetta.

 Harjoituskoe järjestetään hyvissä ajoin, jotta mahdolliset puutteet ja ongelmat voidaan korjata, kertoo Anna von Zansen, joka työskentelee suunnittelijana ylioppilastutkintolautakunnassa Digabi-projektissa.

– Tämä on oppimiskokemus meille kaikille. En odota kaiken menevän kuin Strömsössä, hän naurahtaa.

Ensimmäiset viralliset sähköiset yo-kokeet ovat syksyllä 2016. Silloin kirjoitetaan filosofia, maantiede ja saksa. Tätä ennen edessä on vielä pakollinen kenraaliharjoitus keväällä 2016. Von Zansen kertoo opettajien suhtautuvan kokeiden sähköistymiseen enemmän innoissaan kuin huolissaan.

Von Zansen ja muut ylioppilastutkintolautakunnassa työskentelevät jalkautuvat kouluihin perjantaina. He havainnoivat koetilannetta ja kuuntelevat oppilaiden, opettajien ja rehtoreiden kommentteja koejärjestelyistä.

Elämänmakuisia tehtäviä

Anna von Zansen näkee uuden ylioppilaskokeen parhaana puolena uudet monipuoliset oppimisympäristöt.

– Uudenlaiset tehtävät mahdollistavat kokeen elämänmakuisuuden, autenttisuuden ja työelämälähtöisyyden. Mukana on ääntä, videota ja monipuolista materiaalia, kertoo von Zansen.

Perjantain harjoituskokeessa nähdään videota, kaunokirjallisuutta ja verkkokeskusteluja. Tietokoneen lisäksi kokeessa tarvitaan siis kuulokkeet.

Hyvää pöhinää ja onnistumisen kokemuksia

Von Zansen odottaa perjantailta ”hyvää pöhinää, onnistumisen kokemuksia, mutta myös oppimiskokemuksia”.

Ennen koetta oppilaiden tulee testata tietokoneen käynnistäminen USB-muistilta ja tietää miten verkkopiuha kiinnitetään koneeseen. Muita erityisvalmisteluja perjantain kokeeseen ei vaadita. Von Zansen lupaa, että ohjeiden huolellisella lukemisella ja oppiaineen hallinnalla pärjää, kuten missä tahansa kokeessa.

 Tsemppiä matkaan ja pää kylmänä kokeeseen turhia stressaamatta, neuvoo von Zansen.

Abitreenit osallistuu sähköisen yo-kokeen harjoitukseen Rovaniemen Lyseonpuiston lukiossa toimittajan palatessa vanhan lukionsa pulpettiin. Tunnelmia koululta ja kokemuksia kokeesta jaamme teille ensi viikolla. Mielenkiintoista perjantaita kaikille kokelaille!

Artikkelit