Hyppää pääsisältöön

Työväenluokka

Eino Ruottinen Imatra Steel oy:n tehtaalla
Eino Ruottinen Imatra Steel oy:n tehtaalla työväenluokka

Työväenluokka on dokumenttielokuva teollisuudessa työskentelevien ihmisten elämästä, elämänmuodosta ja yhteisestä kulttuurista.

Veikko Aaltosen Työväenluokan päähenkilöitä ovat pääluottamusmies Jukka Kärnä ja pian eläkkeelle jäävä Eino Ruottinen Imatra Steel Oy:n terästehtaalta sekä uraansa UPM-Kymmenen paperitehtaalla Valkeakoskella aloittelevat nuorukaiset.

Imatralla huolta aiheuttavat mahdolliset lomautukset ja niistä aiheutuvat seuraukset terästyöläisten elämään. Siinä sivussa todistetaan muun muassa vanha suomalainen totuus, ettei asioista puhuta niiden oikeilla nimillä muutoin kuin kaikkein pyhimmässä eli saunassa.

Paperitehtaalla harjoitteluaan suorittavia Arto Reinikaista ja Juha Ryynästä huolettaa myös tulevaisuus työmaailmassa. Teollisuusoppilaitoksesta valmistumisestaan huolimatta he eivät koe vakinaisen työpaikan saamista lainkaan varmana.

Epätietoisuus työn jatkumisesta tekee poikien tulevaisuuden suunnitelmien tekemisen varsin vaikeaksi.

Työväenluokka on Aaltosen perinteisten ammattien nykytilaa kartoittavan dokumenttitrilogian – Maa (2001), Työväenluokka (2004) ja Paimenet (2005) – toinen osa.

Elokuva on nähty aiemmin TV1:n Dokumenttiprojektissa.

  • Suomi 2004. Ohjaus ja leikkaus: Veikko Aaltonen, käsikirjoitus: Veikko Aaltonen ja Heikki Partanen, kuvaus: Pekka Uotila, ääni: Risto Iissalo, musiikki: Mauri Sumén. Tuotanto: Alppiharjun Elokuva Oy / Heikki Partanen

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa