Hyppää pääsisältöön

Arvioi Iiris-lehmän paino - osallistu joukkoälytestiimme

Iiris-lehmä Viikissä
Iiris ei suostunut poseeraamaan seisten - mutta alkuperäisessä testissäkin arvion kohde "makasi" Iiris-lehmä Viikissä Kuva: Milla Kontkanen /YLE lehmä

Brittiläinen tutkija Sir Franscis Galton teki 1900-luvun alussa kuuluisan kokeen, jolla hän testasi joukkoälyä. Kokeilemme nyt, toimiiko netin joukkoäly samaan tapaan.

Galton pyysi maatalousnäyttelyssä Länsi-Englannissa suurta joukkoa ihmisiä arvioimaan esillä olleen härän teurastetun ruhon painon.

Arvioijia oli 787. Ehdotukset lehmän painoksi vaihtelivat laidasta laitaan, mutta yksikään ei osunut täysin oikeaan. Mutta kun vastausten keskiarvo laskettiin, se osui lähestulkoon nappiin. Tätä on pidetty osoituksena joukkoälyn toimimisesta.

Yksi tällaisen joukkoälyn toimimisen keskeinen asia on se, että osallistujat eivät voi vaikuttaa toisiinsa vaan jokainen tekee oman arvionsa. Muuten joukon vahvimmat sosiaaliset johtajat lähtevät viemään muiden arvioita haluamaansa suuntaan ja tulos menee pieleen. Tämä ajatus on kuitenkin viime aikoina muuttunut, internetin ja sosiaalisen median myötä on alettu uskomaan joukkoistamisen ja avoimuuden voimaan myös joukkoälyn toiminnassa.

Vastausten keskiarvon pitäisi osua lähelle oikeaa painoa

Kokeilemme nyt klassista joukkoälykoetta netissä. Miten hyvin onnistuu tavallisen lehmän painon arviointi joukkoälyn avulla nykyihmisiltä? Klassisen kokeen asetelma on toki muuttunut, härkä on vaihdettu lehmäksi ja ruhon sijasta arvioimme elävän ja hyvinvoivan Iiriksen painon. Annamme myös muiden osallistujien arvioiden reilusti näkyä kaikille vastaajille nykyajan netin tapojen mukaisesti. Laita siis kommenttikenttään kuvan perusteella arviosi siitä, paljonko Iiris painaa. Vastausten keskiarvon pitäisi lopulta osua lähelle oikeaa painoa.

Vastaus: Prisma Studion alkaessa vastauksia tässä artikkelissa ja sosiaalisen median kautta oli tullut yhteensä 732. Vastausten keskiarvo oli 598,85 kg. Iiriksen oikea paino heti lypsyn jälkeen oli 704 kg.

Joukkoälystä ja tästä kokeesta puhuttiin Prisma Studiossa keskiviikkona 7.10. klo 20, TV1. Tuossa ohjelmassa myös Iiris kävi puntarissa.

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

Uusimmat sisällöt - Tiede