Hyppää pääsisältöön

Ovatko sinun painajaisesi elokuvallisia?

Keskiaikainen sotilas käyttää miekkaa.
Keskiaikainen sotilas käyttää miekkaa. Kuva: Yle / Kari Paananen painajainen

Joka toinen suomalainen näkee painajaisen ainakin kerran kuussa. Harvakseltaan koetut painajaiset kuuluvat normaaliin unielämään. Prisma Studio kysyi kesällä millaisia painajaisia olet nähnyt.

Kymmenistä vastauksista erottui muun muassa poliittiseen tilanteeseen liittyviä painajaisia, erilaisia unen näkijää jahtaavia hirviöitä ja labyrintteja. Tyypillisesti painajaiset päättyivät toivottomiin tilanteisiin, jotka tapahtuivat absurdeissa maailmoissa.

”Vakiopainajainen monen vuoden ajan oli hissi tai portaikko, joka ei vienyt minnekään. Yleensä oli kiire päästä perille, mutta hissi ei pysähtynyt oikeassa kerroksessa tai portaat loppuivat ylös katon rajaan ja kun yritin alas, portaat muuttuivat niin jyrkiksi, että niissä oli pakko roikkua käsillä. Yleensä paikka oli sairaala, tavaratalo tms iso rakennus.” - Nimimerkki Marja

Toistuvat painajaiset kiertävät tyypillisesti kehää, josta ei koskaan pääse pois.

Polulle ilmaantuu aina lanka johon kompastun.

”Unessa olen hiihtoleirin majoittumispaikan kaltaisessa (erämökki ulkorakennuksineen ja pihapiireineen) ympäristössä, mutta onkin kesä. Unessa lähden yöllä ulkohuussiin, mutta rakennusten takana polulla minua alkaa jahdata joku pelottava olio: Se on ihmisen kaltainen kummajainen. Kun yritän juosta karkuun, polulle ilmaantuu aina lanka johon kompastun. Nousen ylös ja kompastun taas seuraavaan näkymättömään lankaan. Herään aina tilanteen toivottomuuteen.” - Nimimerkki Nainen 40v

Pirunpelto Turun Runosmäessä.
Pirunpelto Turun Runosmäessä. Kuva: Yle / Kari Paananen pirunpelto

Elokuvallisuudessaan painajaiset tarjoavat mitä parhainta viihdettä, jonka kesken loppuminen harmittaa.

”Sain tiedon, että minut – keski-ikäinen tavallinen suomalaisnainen – oli valittu 'seuraavaksi putiniksi'. Ihmettelin ja päivittelin ääneen asiaa muille, kun en ymmärrä politiikasta mitään, enkä osaa oikein venäjääkään. Myös Putin oli läsnä tilanteessa, ja valintani oli tosi. Yhtäkkiä tajusin, että kysymyksessä on jokin salajuoni ja minut halutaan presidentiksi juuri siksi, että olen tyhmä, kielitaidoton ja tietämätön. Kauhistuin tilannetta ja lähdin hurjaan pakoon pitkin kotikaupunkini kirkkopuistoa, Putin ja monta muuta perässäni. Oikeastaan harmi, että heräsin kesken tilanteen.” - Nimimerkki Melkein presidentti

Painajaiset tuntuvat kumpuavan ihmisten omasta arkielämästä

Kuten unilla yleensä, painajaistenkin sisällöllä on eniten merkitystä ihmiselle, joka kyseisen unen on nähnyt. Mitään yleispäteviä symboleita, jotka merkitsisivät samaa eri ihmisille, ei tutkimuksissa ole havaittu.

Kipsistä tehtyä päätä pidellään käsissä.
Kipsistä tehtyä päätä pidellään käsissä. Kuva: Yle, Akuutti unimaailma
”Näen jatkuvasti samanlaista painajaista. Siinä suuren matkapuhelinalan toimitusjohtaja tulee suunnittelijoiden avokonttoriin. Hän ei sano mitään, mutta lähtee kiertämään tilaa. Verenhimoinen, vampyyrimäinen ilme kasvoillaan hän kiertää huonetta hitaasti. Yhtäkkiä toimitusjohtaja pysähtyy. Vetää povitaskustaan puolimetrisen veitsen ja iskee sen sattumalta valitsemansa suunnittelijan selkään. Mies lyhistyy lattialle. Toimitusjohtaja sanoo, 'olemme onnistuneet vähentämään irtisanottavien määrää luonnollisen poistuman kautta'. Poistuessaan huoneesta hän sanoo. 'Olette tehneet hyvää työtä, jatkakaa vain entiseen malliin. Tulen ensi viikolla uudestaan.'" - Nimimerkki Elektroniikkasu...

Ihmiset analysoivat omia uniaan, myös painajaisia. Painajainen saattaa myös tuoda lohtua.

Sisäinen tuska ja ahdistus alkaa helpottamaan.

”Kauhupainajaiseni toistuvat epäsäännöllisen säännöllisesti. Ja nurinkurisesti olen niistä joskus onnellinenkin, sillä silloin tiedän, että suuri sisäinen tuska ja ahdistus alkaa helpottamaan. Kun siitä sitten alan näkemään veteen liittyviä unia, tiedän elämän taas voittavan.” - Nimimerkki Suvi

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua