Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Testissä uuden sukupolven kissanhiekat

Kolme kovaa ja heidän kahdeksan kissaansa testasivat kesäkuukaudet uuden sukupolven kissanhiekkoja. Perinteinen savihiekkapohjainen kissanhiekka on saanut kilpailijoita uusista materiaaleista. Valitsimme testihiekoiksi puupelletit, vaaleat silikageelirakeet, paperimassapelletit sekä pähkinänkuorirouheen. Nimestään huolimatta ne eivät sisällä hiekkaa.

Testaajamme ovat vannoutuneita kissaihmisiä joilla on yhteensä kahdeksan kissaa. Sairaanhoitaja Tiina Hokkasen kodissa elää kolme Cornish rex –rotuista kissaa, nimeltään Monsieur, Vivien ja Kekkonen.

Meribiologi Anna Reunamon kotona on kolmen kissan lisäksi myös utelias snautseri sekä kaksi Madagaskarin sihisevää torakkaa. Kissoista persialainen Bertsa makoilee mielellään kirjahyllyssä ja muistuttaa erehdyttävästi Karvista. Siamilainen Edvin ja manx-kissa Usva seuraavat elämää mieluummin lattiatasosta.

Lingvisti Mirja Nissisen kissat ovat virolaisia löytökissoja. Valgasta kotoisin oleva Käbi on nopealiikkeinen tyttökissa. Vörusta tuotu poikakissa Pinnu taas on rauhallinen ja herkkä otus.

Testaajat Tiina Hokkanen, Anna Reunamo, Mirja Nissinen.
Testaaajat Mirja Nissinen, Tiina Hokkanen ja Anna Reunamo. Testaajat Tiina Hokkanen, Anna Reunamo, Mirja Nissinen. Kuva: YLE kissanhiekka

Annan kissoille silikageelirakeet olivat ennestään tuttuja. Mirjan kissat olivat testailleet perinteisen hiekan lisäksi aiemmin mm. maissihiekkaa. Tiina taas on luottanut pelkästään paakkuuntuviin savihiekkoihin.

Puupelletti hajosi sahajauhoksi, selluloosa haisi

Perinteinen kissanhiekka tuodaan pääosin Italiasta. Tuontihiekan tilalle onkin kaivattu kotimaista vaihtoehtoa. Pirkan puupellettihiekka valmistetaan kotimaisesta männystä (50 %) ja kuusesta (50 %). Sitä valmistaa K-ryhmälle karttulalainen Oskutuote. Kastuessaan pelletit turpoavat ja muuttuvat sahanpuruksi.

Ohjeessa neuvottiin poistamaan kastuneet pelletit ja korvaamaan ne uusilla. Mutta millä sahanpurun saa pellettien seasta pois, ihmetteli Mirja Nissinen.

Vähän tulee popcornit mieleen.

Tiina Hokkanen tiesi kaksikerroksisesta pellettivessasta, jossa hienoksi mennyt puru putoaa laitetta ravistellessa alaritilälle, jolloin se on helppo poistaa ja vaihtaa kuiviin. Tavallisesta laatikosta sahanpurun siivoaminen oli vaikeaa ja kissantassujen mukana se levisi ympäriinsä. Märkä pelletti turposi todella voimakkaasti.

- Vähän tulee popcornit mieleen, nauraa Nissinen.

Ruotsalainen Toalätt paperimassavalmiste syntyy selluloosan valmistuksen sivutuotteena. Koska kyse ei ole jätepaperista vaan puhtaasta selluloosasta, tuote ei sisällä painomustejäämiä tai muita epäpuhtauksia. Selluloosa on peräisin Stora Enson tehtailta Ruotsista. Toalätt säkin paino vaihtelee 4 – 6 kilon välillä riippuen siitä, kuinka paljon materiaalissa on kiinnikeaineena käytettyä savihiekkaa.

Paperimassavalmiste syntyy selluloosan valmistuksen sivutuotteena.

Sekä Pirkka puupelletti että Toalätin paperimassa on pakattu paperipusseihin. Toalätin pussi repesi heti avaamisen yhteydessä ja pussin sisältö levisi ympäri keittiötä.

- Tää oli selvin häviäjä, se ei vaan toiminut, Hokkanen summaa.

Nissinen oli aluksi toiveikas, mutta toivo rapisi nopeasti käytössä. Anna Reunamo oli samoilla linjoilla. Tuote alkoi haista jo viikossa.

Kylpyhuoneeseen levisi epämiellyttävä pissan ja mäntysuovan haju.

- Kylpyhuoneeseen levisi epämiellyttävä pissan ja mäntysuovan haju, toteaa Nissinen.

Samoin kuin puupellettien, myös paperipuristeiden puhdistamista pidettiin vaikeana. Paperimassanappulat eivät kuitenkaan turvonneet, ne vain muuttivat hieman väriä. Kumpikaan pellettimallinen tuo ei tarttunut kunnolla kissankakkaan.

Mikään kerääjä ei auta märkien ja kuivien nappuloiden erottelussa, ne on pakko ottaa sormin, totesi Hokkanen. Reunamo oli sitä mieltä, että tuote sopisi paremmin jyrsijöille kuin kissoille.

Silikageelillä leikittiin, pähkinkuorirouhe yllätti testaajat

Silikageelin alkuperä ihmetytti testaajia. Myös se on luonnontuote, vaikka tuotteen muovimaisuus aiheuttikin epäilyjä. Rakeet ovat piioksidia ja niiden kosteudenpoisto-ominaisuus perustuu aineen huokoisuuteen. Rainbow’n vaalea silikageeli tulee Tanskasta. Pieniä silikageelipusseja käytetään yleisesti poistamaan kosteutta esimerkiksi laukuista ja elektroniikkapakkauksista. Vaalea silikageeli on täysin myrkytön ja lisäaineeton. Tuote oli Reunamon suosikki.

Silikageelipusseja käytetään poistamaan kosteutta laukuista ja elektroniikkapakkauksista.

Tämä ei paakkunnu vaan rakeet imevät nesteen sisäänsä. Kun kissanhiekkalaatikkoa ravistaa, kellertävät rakeet valuvat pohjalle. Pissapaakkuuja ei tarvitse erikseen poistaa.

Myös hajun silikageeli piti hyvin. Nissinen kauhisteli silikageelin pitämää ääntä. Se ripisi ja rapisi puulattialla, kun kissat intoutuivat leikkimään sillä. Jalan alla se tuntui terävältä kuin lasi. Hokkasen kissoille silikageeli ei tahtonut kelvata.

Ongelma on varmasti myös tuotteen riittävyys. Neljän litran pussi ei riitä mihinkään. Mä arvostan sitä, että tuotetta ei tarvitse jatkuvasti käydä ostamassa lisää, sanoi Hokkanen.

Pähkinänkuorirouhe oli testaajille tuntemattomin.

Nature’s calling –sarjan pähkinänkuorirouhe oli testaajille tuntemattomin. Tuotesarja on amerikkalainen ja sitä maahantuo PetPoint Oy. Rouhe valmistetaan käytettyjen saksanpähkinöiden kuoren alla olevasta vuorikerroksesta. Paakkuuntuva pähkinänkuorirouhe oli yllättävän painavaa ja se on kilohinnaltaan kallein testituote.

Hokkasen mielestä tuote muistutti eniten perinteistä kissanhiekkaa ja se piti hajun hyvin sisällään. Tuote oli Nissisen ja Hokkasen sekä heidän kissojensa suosikki. Reunamo oli hieman eri mieltä. Hänen mielestään tuotteen tummanruskea väri vaikeutti paakkujen keräämistä.

Pähkinänkuorirouhe on pakattu paksuun muovipussiin. Hokkasen mielestä pakkaus oli hyvä.

Tämä on selvästi designtuote.

Erityisesti pidän siitä, että pussi on uudelleensuljettava. Ei tarvitse pelätä että kissat kaataa hiekat lattialle.

Tämä on selvästi designtuote. Kissat tykkäsit melkeinpä enemmän kuin kotihiekasta, sanoi Nissinen

Kissa sohvalla
Kissa sohvalla Kuva: YLE kissanhiekkatesti
Vaikka tuote oli testiryhmän kallein, sen riittävyyttä kiiteltiin. Pähkinänkuorihiekan ohjeissa hiekka neuvottiin vaihtamaan kuukauden välein, kun esimerkiksi paperipelletit piti vaihtaa kerran viikossa.

Kannattaa kuunnella kissaa

Kissanhiekan vaihtaminen toiseen ei ole aina helppoa. Paljon on kiinni siitä, millaiseen alustaan kissa on aikaisemmin tottunut. Vaikka yksi tuote miellyttäisi kissan omistajaa, se ei välttämättä miellytä kissaa.

Jos kissa ei kelpuuta sille tarjottua uutta hiekkaa, kissa saattaa ryhtyä pidättämään pissaa, josta voi seurata sille terveysongelmia. Kissa ei pysty pidättelemään pissaa samalla tavalla kuin koira. Siksi kannattaa ottaa kissan mielipide huomioon, kun tuttua hiekkaa lähdetään vaihtamaan uuteen.

Plussat ja miinukset

Jaettu testivoitto: Nature’s calling pähkinänkuorirouhe

Nature's calling kissanhiekka
Nature's calling kissanhiekka Kuva: YLE/Liisa Vihmanen kissanhiekkatesti
3,25 e/kg, 6 kg pussi maksaa Käpylän eläinkaupassa 19,50 e. Tuotetta voi ostaa yksityisistä eläinkaupoista tai tilata netistä.

+ 100 % biohajoava luonnontuote
+ piti hyvin hajut
+ riittoisaa
+ paakkuuntuvaa
+ ei pölyä
+ pieniä määriä voi hävittää vessan kautta
+ tukeva, uudelleen suljettava pussi

- kallimpaa kuin muut
- muovinen, ei-maatuva pussi
- painava pussi
- levisi kissantassuissa huoneistoon

Jaettu testivoitto: Rainbow vaalea silikageeli

Rainbow Kissanhiekka
Rainbow Kissanhiekka Kuva: YLE/Liisa Vihmanen kissanhiekkatesti
Noin 2,90 e/kg, Prismassa neljän litran pussi maksoi 4,50 e, Alepassa 4,80 e. Tuote sai yhtä paljon pisteitä kuin Nature’s calling. Silikageeli oli ennestään tuttu tuote Anna Reunamon kissoille

+ hyvä imukyky
+ sitoo hyvin hajun
+ ei leviä helposti
+ osa kissoista tykkäsi kovasti
+ tuote vaihdetaan kerrallaan uuteen, pissapaakkuja ei tarvitse kerätä

- tuote vaikutti muoviselta
- pakattu muovipussiin
- rakeet olivat lattialla äänekkäitä ja jalan alla teräviä kuin lasi
- epäselvyyttä siitä, mitä silikageeli on
- kissat tykkäsit leikkiä silikarakeilla
- pieni pussi kuluu nopeasti
- ei maadu, hävitetään sekajätteenä

Pirkka Puupohjainen kissanhiekka

Pirkka kissanhiekka
Pirkka kissanhiekka Kuva: YLE/Liisa Vihmanen kissanhiekkatesti
1,00 e/kg, K-Supermarketissa 10 litran säkki maksoi 5,90 e.

+ kotimainen luonnontuote
+ käytetyt pelletit voidaan kompostoida tai polttaa.
+ soveltuu myös matelijoille ja jyrsijöille kuivikkeeksi
+ paperipussi
+ mukava puun tuoksu
+ kuiva pelletti pysyi hyvin astiassa

- muuttui märkänä sahajauhoksi jota oli vaikea, ellei mahdotonta poistaa astiasta
- pakkauksessa ei mainittu, että toimii parhaiten pelleteille tarkoitetussa vessassa
- pussi oli painava
- jakoi kissojen mielipiteet vahvasti

Toalätt paperimassapelletti

Toalätt kissanhiekka
Toalätt kissanhiekka Kuva: YLE/Liisa Vihmanen kissanhiekkatesti
1,60 - 2,40 e/kg, Käpylän eläinkaupassa 4 – 6 kg:n pussi maksaa 9,50 e.

+ luonnontuote
+ kevyt paperipussi
+ suhteellisen riittoisaa, mikäli kelpasi kissoille
+ hävitetään puutarhajätteiden mukana
+ sopii myös pieneläinten häkkeihin

- märät pelletit kerättävä käsin
- märkänä vahva selluloosan tuoksu
- pakkauksen paino vaihtelee suuresti
- ohjeet vain ruotsiksi
- ohjeen mukaan vaihdettava kerran viikossa.
- pölysi ja kutitti nenää
- pakkaus ohutta paperia, repeää helposti

Muokattu 1.10.2015: Korjattu kissan nimi

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.