Hyppää pääsisältöön

Tutkimus: kuntosaliharjoittelu heikentää lihaksia

Brittitutkimuksen mukaan kehonrakentajien lihas tuottaa vähemmän voimaa kuin sellaisen ihmisen lihas, joka ei treenaa kuntosalilla.

Esimerkiksi Mustalla Barbaarilla on tutkimuksen valossa suhteessa heikommat lihakset kuin juoksijoilla. // Kuva: Iida Korhonen/ YleX

Sohvalla löhöävä tavis saattaa olla suhteessa voimakkaampi kuin kuntosalilla päivittäin puurtava kehonrakentaja, selviää brittiläisen Manchesterin yliopiston tutkimuksessa, josta kirjoittaa muun muassa The Telegraph.

Tutkimuksessa on havaittu, että samanpainoinen pala kehonrakentajan lihasta tuottaa vähemmän voimaa kuin sellaisen ihmisen lihas, joka ei treenaa kuntosalilla. Kuntosalimörköjen lihasten laatu on näin ollen heikompi kuin ihmisillä, jotka eivät nostele puntteja.

Säännöllisesti kuntosalilla treenaava on toki lähtökohtaisesti voimakkaampi kuin sohvaperuna, mutta se johtuu tutkimuksen mukaan vain lihasten koon suuruudesta. Voiman suhteen lihasmassan määrä korvaa laadun.

Tutkimuksessa vertailtiin kehonrakentajien lihaskudoksia muun muassa pikajuoksijoiden sekä fyysisesti aktiivisien ei-kuntosaliharrastajien lihaskudoksiin.

- Harjoittelutavoilla näyttää olevan merkitystä lihasten laatuun. Valmentajat ja urheilijat voivat tutkimuksen valossa valita, halutaanko treenata lihasten ulkonäköä vai suorituskykyä, tutkimuksen johtaja Hans Degers sanoo.

Tutkimuksessa ei kuitenkaan selvinnyt, miksi kehonrakentajien lihas on suhteessa heikompi kuin kuntosaleja välttelevien ihmisten lihakset.

Lue myös:

Musta Barbaari tukee vapaaottelija Makwan Amirkhanin viestiä: Ajatelkaa, millaisen kuvan annatte muille

Bull Mentula laittoi Gasellit ruotuun YleX:n Annen jumppanurkassa – katso treenivideo

Liikunnanopettajat: Nuorten lihaskunto ei ole ollenkaan masentava – huono kehitys silti näkyvissä