Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Eurooppa myytävänä

Ulkolinja: Eurooppa myytävänä, yle tv1
Eri puolilla Eurooppaa valtiot harkitsevat kansallisomaisuuden myymistä. Ulkolinja: Eurooppa myytävänä, yle tv1 ulkolinja: eurooppa myytävänä

TV1 torstaina 8.10.2015 klo 22.00 - 22.50, uusinta keskiviikkona 14.10. klo 22.55
Yle Areenassa 30 päivää

Onko ihan kaikki myytävänä? Voidaanko kansallisomaisuudellekin laittaa hintalappu?

Lamasta kärsivät Euroopan valtiot etsivät kansallisomaisuutta ja muita kohteita, joita myymällä voitaisiin paikata heikkoa taloudellista tilannetta.

Valtiot ovat valmiita kauppaamaan vuoria, historiallisia rakennuksia ja nähtävyyksiä, ikivanhoja areenoja, kansallispuistoja, metsiä ja saaria. Jopa Rooman Colosseum on myytävänä.

Kuka hinnoittelee yhteisen omaisuuden?

Kuka itse asiassa omistaa kansalliset arvokohteet, yhteisen perinnön ja historian? Mitä tapahtuu, jos kohteet päätyisivät yksityiseen tai yhtiöiden käsiin eivätkä olisi enää yhteisesti käytettävissä.

Mikä kansallisesta omaisuudesta voitaisiin yksityistää? Kuka päättäisi, mikä on kohteelle paras mahdollinen hinta ja parhaat ehdot.

Henkinen merkitys

Onko olemassa demokraattista menettelyä yhteisen omaisuuden myymiseen? Vaikeasti hinnoiteltavilla kohteilla on yleensä myös suuri kulttuurinen ja henkinen merkitys koko yhteiskunnalle.

Ranskalainen palkittu dokumentti selvittää esimerkein, minkälainen on yksityistetyn Euroopan tulevaisuus seitsemässä maassa.

Europe for Sale. Europe a vendre. Tuotanto: Point du Jour, Ranska, 2015.

Muualla verkossa:
Ylen aamu-tv 29.9.2015 - Kiista valtion vesiomaisuuksista

Kommentit