Hyppää pääsisältöön

Miten kertoa lapselle sairaudesta?

aikuinen ja lapsi
aikuinen ja lapsi Kuva: Yle, Tero Kyllönen aikuinen ja lapsi

Kun äiti tai isä sairastuu vakavasti, mullistuu koko perheen elämä. Mistä löytyvät oikeat sanat, kun kertoo vaikeasta asiasta lapselle?

Lapsi ei tarvitse kaikkea mahdollista tietoa sairaudesta, vaan ensisijaisesti selityksen omille kokemuksilleen. Asiasta voi kertoa vanhemmat itse tai joku muu lapselle läheinen aikuinen.

  1. Anna selitys lapsen kokemuksille, pyri tekemään ymmärrettäväksi ne asiat, mitä lapsi on nähnyt tai kokenut arjessa.
  2. Rakenna tulevaisuus ja toivo. Eli kerro, miten asian kanssa aiotaan lähitulevaisuudessa toimia.
  3. Pidä keskustelumahdollisuus avoimena, kannusta kysymään jatkossa lisää.

– Usein hyvä tapa on aloittaa kysymällä lapselta, että oletko huomannut, että en ole ollut nyt töissä? Tai että olen ollut sairauslomalla, neuvoo perheterapeutti Mika Niemelä.

Kun lapsi nyökkää, niin silloin aikuinen voi kertoa selityksen lapsen havainnolle. Jos lapsi ymmärtää, mistä on kyse, tulee lapsen ja vanhemman välillä jaettu ymmärrys.

Lapselle on tavallisesti tärkeä tietää, että miten vanhempaa hoidetaan ja ehkä ymmärtää, mitä lähipäivinä, lähiviikkoina tapahtuu.

– Lapselle on tavallisesti tärkeä tietää, että miten vanhempaa hoidetaan ja ehkä ymmärtää, mitä lähipäivinä, lähiviikkoina tapahtuu.

Näin saavutetaan luottamus, että asia on hoidossa ja hallinnassa. Joskus vanhemman sairaus on kuitenkin niin vakava, että tulevaisuuden rakentaminen on vaikeaa.

– Tämä on kipeä kysymys saattohoidossa, että miten tehdään tulevaisuus mahdolliseksi, kun vanhemman tilanne on niin lohduton.

Ympärille voidaan kerätä tueksi myös muita aikuisia, jotka ovat lapselle läheisiä.

– Ihmisiä, jotka kannattelevat tätä tietoa lapsen kanssa, ja jotka tulevat olemaan lähellä lasta myös jatkossa.

Kaikissa tilanteissa on tärkeää, että lapsi voi halutessaan esittää lisäkysymyksiä. Jos vanhempien on vaikea puhua, voi lähipiiri olla tukena myös tässä – lapselle kerrotaan, keneltä voi asiasta kysyä lisää.

– Ja näin siitä muodostuu ikään kuin yhteinen tarina, johon voi liittyä. Lapsi voi olla osa sitä perheen kokemusta ja maailmaa, jossa kamppaillaan isojen asioiden kanssa. Lapsi ei jää ulkopuoliseksi, mutta ei myöskään joudu sopeutumaan siihen tilanteeseen yksin.

Mika Niemelä on erikoissairaanhoitaja, perheterapeutti ja tutkija, jonka väitöskirja käsitteli lasten psykososiaalista tukea tilanteessa, jossa vanhempi sairastaa syöpää. Hän on ollut mukana myös kehittämässä THL:ssä Lapset puheeksi –työmenetelmää, jonka kehittämistyö jatkuu edelleen Suomen Mielenterveysseuran alla. Tätä työmenetelmää Niemelä vie kentälle nyt kouluttajan ominaisuudessa.

Lisää ohjelmasta

Risto Laitila sekoittaa ruokasoodaa ja perusvoidetta.
Risto Laitila sekoittaa ruokasoodaa ja perusvoidetta. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila ja toimittaja mikko penttilä
Kasvohierontakin auttaa Meretojan taudissa
Kasvohierontakin auttaa Meretojan taudissa Kuva: Yle/Atte Kaartinen akuutti
Marika Mattila
Marika Mattila Kuva: Yle, Marko Väänänen marika mattila
Rakastavaiset haistelevat toisiaan
Rakastavaiset haistelevat toisiaan Kuva: Pexels / Ketut Subiyanto hajuaisti,nenä
Kommentit