Hyppää pääsisältöön

Nummien väsymätön laulaja

Oboesolisti Nicholas Danielin levyn kansikuva.
Oboesolisti Nicholas Danielin levyn kansikuva. uudet levyt
Ralph Vaughan Williams ja Benjamin Britten kävivät kunnioitettavin lopputuloksin Britannian kansallista kilpasarjaa nimeltä "vuosisadan kesyin säveltäjä". Vaikka tätä vitsiä on turha jatkaa pidemmälle, nämä säveltäjät eivät tosiaan olleet mitään modernistiänkyröitä. Harmonia mundin oboejulkaisun täyspastoraalinen pohjevire sopii kamariorkesteri Britten Sinfonian oboisti Nicholas Danielille. Se on eräänlainen laulavuuden briljeerauskoroke.

Albumin lävistää englantilaisten kansanlaulujen henki. Melankolisuutta rakastavan James MacMillanin orkesteriminiatyyri Onen pohja on laulavassa linjassa. MacMillanin tuoreen oboekonserton rapsodiamainen toinen osa voisi yksinään olla kerronnallisesti hienompi teos kuin sen ympäröimä kokonaisuus. Kyseessä on aiemman soolo-oboeteos In Augustiisin laajentaminen osaksi uutta yhteyttä.

Vielä ensimmäisessä osassa oboistilla on perinteisempiä kadenssikohtia. Säestyksestä kuulee, että MacMillan hakee eeppisiä ja uusromanttisia sävyjä. Keskiosan vasket seilaavat suorastaan vaughanwilliamsilaisella sointumaailmalla. Temaattinen särmä miellyttää kyllä, ja humoristisessa finaaliosassa on oivaa rumuuden ja karheuden käyttöä. Jos toisen osan taso pysyisi, kyseessä olisi iso tapaus.

Klassikon asemaan ehtinyt Vaughan Williamsin oboekonsertto a-molli on seitsemänkymppisen säveltäjän lyyristäkin lyyrisempää ilmaisua. Britten Sinfonian jousien soitossa paistaa rehevä rakkaus esitettävää materiaalia kohtaan. Nicholas Daniel voitti BBC:n vuoden nuoren muusikon palkinnon 25 vuotta sitten tällä teoksella. Hänen soittonsa hipoo vireen osalta täydellistä suoritusta. Daniel esittää liudan erilaisia äänen alukkeita ja taiteilee kauniisti myös levyllä kuultavan Brittenin orkesterisarjan englannintorvisoolossa.

Ralph Vaughan Williams: konsertto oboelle ja jousiorkesterille, James MacMillan: One kamariorkesterille; oboekonsertto, Benjamin Britten: A Time There Was. - Nicholas Daniel, oboe ja orkesterinjohto, Britten Sinfonia/James MacMillan. (harmonia mundi, HMU 807573)

Kuuntele Uudet levyt 2.10.2015, toimittajana Tatu Tamminen.

 • Eero Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Hämeenniemen improvisaatioissa on luonnetta ja syvyyttä

  Säveltäjä Eero Hämeenniemen (s. 1951) itsenäisen ajattelun tulokset ovat viime vuosikymmenten aikana löytäneet muotonsa niin soivassa ja kuin kirjallisessakin muodossa. Tällä kertaa puhuu muusikko Hämeenniemi, jonka pianoimprovisaatiot heijastelevat muun muassa jazz-, gospel-, barokki- ja karnaattista musiikkia.

 • Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Laulu-Miehet tulkitsevat Melartinia tulisesti

  Säveltäjä Erkki Melartinin (1875–1937) musiikkia ei äänitteillä tai konsertiohjelmistoissa liian usein vastaan tule. Tämä on tietysti harmillista, koska Melartinin herkkävireistä äänistöä kuulisi mielellään enemmänkin. Melartin hehkui etenkin orkesterisäveltäjänä, mutta muutakin kiinnostavaa hänen tuotannostaan löytyy.

 • Seitakuoro juhlii ensitaltoinneilla

  Seitakuoro juhlistaa neljällä uudella ensitaltoinnilla

  Rovaniemellä toimiva Seitakuoro on yksi pohjoisen tärkeistä kulttuuritoimijoista ja lappilaisen identiteetin ylläpitäjistä. Kadri Joametsin johtaman kokoonpanon uusin julkaisu huipentaa kymmenen vuotta sitten alkaneen Lappi-trilogian. Edeltävillä levyillä soi pääosin vuosien varrella kuoron konserteissa tutuksi tullut ohjelmisto.

 • Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe kurottelee lupaavasti mahdollisuuksien maailmassa

  Signe (laulajat Josefiina Vannesluoma, Riikka Keränen ja Selma Savolainen, sekä kontrabasisti Kaisa Mäensivu) jatkaa oman ilmaisunsa laajentamista ja kehittämistä. Ryhmän debyytillä liikuttiin tyylillisesti etenkin jazzin maailmassa. Uusimmalla, kolmen albumin kokonaisuuden ensimmäisellä osalla yhtye kurottelee uusien teosten myötä kohti aiemmin kartoittamattomia ilmaisualueita.