Hyppää pääsisältöön

Sibelius, Lintu ja RSO

Hannu Lintu
Hannu Lintu Kuva: Yle/Raimo Uunila sibelius lintu ja rso

RSO:n ylikapellimestari Hannu Lintu käy läpi Sibeliuksen elämää ja maailmaa kunkin sinfonian sävellyksen aikaan. Sarjan osat nähdään sinfonioiden esitysten yhteydessä.
Uusinta Teemalla sunnuntaisin 2.7.–13.8.2017

Sibelius, Lintu ja RSO -sarjassa esitellään monipuolisesti Sibeliuksen seitsemän sinfoniaa. Dokumenttiosuudessa Hannu Lintu käy läpi Sibeliuksen elämää ja maailmaa kunkin sinfonian sävellyksen aikaan. Sitä on kuvattu mm. Rapallossa, Wienissä, Berliinissä, Tukholmassa, Tuusulassa ja Helsingissä. Teoksen esittelyosuudessa Hannu Lintu, Osmo Tapio Räihälä ja RSO käyvät läpi sinfonian keskeiset teemat. Lopuksi ylikapellimestari Hannu Lintu ja RSO esittävät teoksen. Sinfoniat on taltioitu vuosien 2012–2014 aikana Musiikkitalossa.

Lisäksi aiheesta nähdään tunnin kokonaisuudeksi toimitettu dokumentti Sibelius, Lintu ja seitsemän sinfoniaa, joka esitetään Teemalla ja TV1:ssä.

1 – Nuori ja kuriton
"Hän eli niin voimaperäisesti, että välistä muistutti suorastaan jotakin eläintä, koskessa loiskahtelevaa kalaa tai nuorta metsästyskoiraa." Mutta niin vain Nuori ja kuriton Jean Sibelius astuu esiin sinfonikkona 1899.

2 – Välimeren valo
Salaperäinen ihailija Herra X kehottaa Sibeliusta lähtemään Italiaan oppimaan kauneutta, ja kuollutta tytärtään surevat Janne ja Aino lähtevät matkaan. Välimeren valo ei tuo paratiisia, mutta panee alulle 2. sinfonian.

3 – Rukous Jumalalle
Ainola valmistuu 1904. Perhe muuttaa sinne, mutta Janne viftailee Pariisissa, josta tuo mukanaan teeman "Rukous Jumalalle". Keskeneräinen Marjatta-oratorio katoaa kuin tuhka tuuleen ja sen aineksista syntyy 3. sinfonia.

4 – Toinen maailma
Kurkkukasvain pysäyttää Sibeliuksen, joka joutuu raitistumaan. Ahdistunut säveltäjä hakee inspiraatiota Kolilta ja kuuntelee "sisäisiä ääniään", jotka sanelevat hänelle 4. sinfonian, katkeransuloisen ripittäytymisen.

5 – Taivaan mosaiikkipalat
Maailmansota eristää Suomen ja Sibeliuksen, joka kerää inspiroituneena "Taivaan mosaiikkipaloja", joista rakentaa 5. sinfonian. Raittius on päättynyt, ja teos menee kahdesti uusiksi ennen kuin säveltäjä on tyytyväinen.

6 – Pitenevät varjot
20-luvun alussa Sibeliuksen kansainvälinen maine kasvaa ja itsenäinen Suomi kehittyy, mutta Aino mököttää, kun vanheneva ja rahapulainen Janne ryypiskelee. Yleisölle Sibelius kaataa "raikasta lähdevettä", 6. sinfoniansa.

7 – Ikkuna uuteen maailmaan
Sibeliukselta tilataan Tukholmaan uusi orkesteriteos, jota Janne lähtee maaliskuussa 1924 johtamaan. Syntyy yksiosainen 7. sinfonia, jonka rakenteen vallankumouksellinen modernismi avaa ikkunan uuteen maailmaan.

  • Tuotanto Yle Kulttuuri ja viihde. Käsikirjoitus ylikapellimestari Hannu Lintu, säveltäjä, toimittaja Osmo Tapio Räihälä, Laura Joutsi. Ohjaus Laura Joutsi, Hannu Kamppila ja Elina Heiskanen.
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa