Hyppää pääsisältöön

Soijatehdashanke aiheutti valtiolle jättitappiot

Yritystoimintaan sijoittava valtiollinen Suomen Teollisuussijoitus kärsi viime vuonna historiansa suurimman yksittäisen tappion kun se lähti mukaan venäläisten ylijäämäkoneiden ympärille rakennettuun soijatehtaaseen. Uuteenkaupunkiin perustettu soijatehdas meni konkurssiin, jossa kärsijöinä on lisäksi muun muassa valtiollinen Finnvera ja suomalaisia eläkeyhtöitä.

MOT avaa eri vaiheet hankkeesta, jota julkistettaessa ei ylisanoja säästelty. Yle on seurannut Uudenkaupungin soijatehtaan taivalta toiveikkaasta alusta alkaen aina konkurssiin asti. Hanketta hehkutettiin työ- ja elinkeinoministeriön alaisen vienninedistäjän suurimpana Suomeen tuomana ulkomaisena investointina.

Juhlapuheiden mukaan Uudessakaupungissa tehtiin teollisuushistoriaa ja pystytettiin Euroopan suurinta soijajalostajaa.Todellisuudessa venäläissijoittaja toi Suomeen vain koneet, jotka jäivät sille käsiin soijahankkeen kaaduttua Moskovan lähellä. Investoinnin pääoma kerättiin Suomesta. Julkisen rahan ja eläkerahan lisäksi mukana oli yksi aidosti yksityinen sijoittaja, Ilpo Kokkila. Kokkilan hallitsema rakennusyhtiö SRV sai tehtaan rakennushankkeen, joka takasi SRV:lle miljoonien arvoisen urakan.

Soijatehdashanke on yksi esimerkki siitä, kuinka valtiolliset toimijat usein epäonnistuvat arvioissaan mikä yritys menestyy ja mikä ei. Soijatehdashanke aiheutti esimerkiksi Teollisuussijoitukselle miljoonatappiot. "Rahat ovat menneet", Teollisuussijoituksen toimitusjohtaja Martin Backman myöntää MOT:ssa. Backmanin mukaan yhtiö on nyttemmin muuttanut sijoitusstrategiaansa.

Valtion pääomasijoittamisen rahoitusta on kuitenkin vuosien ajan jatkuvasti lisätty. Pääomasijoitusten tahti vain kiihtyy Sipilän hallituksen aikana. Pääomasijoittaminen on yksi osa yhteiskunnan satojen miljoonien eurojen vuotuista satsausta yksityisen yritystoiminnan tukemiseksi. Suurin osa rahasta on erilaisia yritystukia. MOT julkaisee päivitetyn version neljän vuoden aikana kootusta yritystukiaineistostaan. Siihen on koottu tukien saajat ja yritystuet, joiden yhteenlaskettu arvo on noin 4,7 miljardia euroa.

Ohjelmassa haastateltu Etlan yritystukitutkija Heli Koski ja pääomasijoitusyhtiö Interan Tuomas Lang sanovat, että julkiset pääomasijoitukset ovat perusteltuja, jos ne kohdistuvat lupaaviin investointeihin ja jos niihin ei saada yksityistä sijoitusrahaa. Langin mukaan Suomessa ei ole pulaa yksityisestä sijoitusrahasta. Rahoituksen pullonkauloja on lähinnä ns. myöhemmän vaiheen kasvuyrityksissä, jotka tarvitsevat isompia kertasijoituksia.

Kommentit