Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningas Matti ja ysäristit pääkuva

Matti Airaksinen on ysäri-dj, joka soittaa timanttista jyystöä. Nyt päästetään ääneen Matin laaja fanijoukko ympäri Suomen. Talkoistetun dokumentin ja verkkosarjan ovat kuvanneet ysärifanit eli ysäristit, sekä Matti.

Ysäristit kohtasivat julkisuuden

Kuningas Matti ja ysäristit -dokumentin katselu (2015)
Kuningas Matti ja ysäristit -dokumentin katselu (2015) Kuva: Yle / Mika Tolvanen kuningas matti ja ysäristit

Kuningas Matti ja ysäristit -dokumentin kuvaajien äidit ovat pyöritelleet päätään. Yhden mielestä poika kiroili liikaa, ja toista hävetti niin, että piti kömpiä sohvan alle. Millaista palautetta dokumentissa esiintyneet kuvaajat ovat saaneet lopputuloksesta?

Vaikka ysäribuumi on riehunut Suomessa jo vuosia, piilojyystäjiä löytyy edelleen. Kuningas Matin kuvaajat ovat saaneet huomata tämän työpaikoilla, ravintoloissa ja festareilla.

Kuningas Matti ja ysäristit

 • Suomen ensimmäinen joukkoistetusti eli harrastajavoimin kuvattu dokumentti ja verkkosarja.
 • Ohjauksesta ja editoinnista vastasivat Ylen ammattilaiset
 • Dokumentti lähetetään uusintana 4.10. TV2:lla klo 22.05

“Moni on tullut sanomaan, että samalla tapaa hekin kuuntelevat ysäriä traktorissa tai muualla töissä, mutta nyt sille on kasvot. Kaverit ja tutut ovat kehuneet heittäytymistä ja käyttäneet jopa sanaa ihana”, Janne kertoo.

Kuningas Matin kuvaajat ovat saaneet eniten palautetta keikoilla, mutta yllättävimmät tilanteet ovat sattuneet työpaikoilla asiakkaiden kanssa tai palavereissa.

“Kun gerontologian yliopettaja hihkaisee, että mä tunnen sut ysärijutuista on syytä olla riemuissaan”, Maarit kirjoittaa.

Itsensä katsomiseen tottuu

“Hyvä Harri!” ysäristit huutavat ja taputtavat Harria selkään. Valkokankaalla Harri pyörii alasti lumihangessa. On maaliskuu ja Kuningas Matti ja ysäristit -dokumentin ennakkokatselu. Edellinen yö on bailattu Baltic Queenillä DJ Matti Airaksisen tahtiin.

Dokumentin harrastajakuvaajat nauravat, laulavat ja itkevät mukana. Jokaista esiintyjää kannustetaan. Hiljaista ei ole, sillä vähintään Maaritin innostunut, hieman nuhaisen aasin vinkunaa muistuttava ääni kiirii salissa: “Iiihiih!”

Vaikka kuvaajat rakastivat näkemäänsä, vappuun osunut ensi-ilta jännitti. Dokkari sai hyvät arviot sanomalehtien tv-sivuilla, mutta silti oman naaman näkeminen televisiossa hirvitti.

“Aluksi hävetti, kun olin homssuinen kotimamma, mutta mitä enemmän on katsonut niin alkaa olla ylpeä itsestään ja koko projektista”, Marjut kirjoittaa.

Isona minusta tulee viktoristi

Mutta, yhdellä kuvaajista on ihan oikea fanikin! Tai ehkä kaksi.

Pettämättömästä tyylitajusta, juopottelusta japillurallikulttuuria luotaavasta tunnettu Viktor on saanut fanipostina hienon repun.

Toinen tunnustus tuli kajaanilaiselta pikkupojalta, joka haluaa isona viktoristiksi. Kyllä, v-i-k-t-o-r-i-s-t-i-k-s-i.

“Jäbä oli saanut jonkun uuden lippiksen ja hehkuttanut, että ihan kun Viktorilla. Varmaan pitäs järjestää fanimiitinki”, Viktor nauraa.

Kuvaajat ovat saaneet eniten palautetta lähipiiriltä. Viktorin äiti esimerkiksi piti näkemästään, vaikka poika kiroilikin liikaa.

Mutta totuuden nimissä, suurin osa äideistä on pitänyt jälkikasvunsa tuotoksista. Kuten Lahen Lauran äiti: “Olipa upea dokumentti ja esiinnyitte Antin kanssa eduksenne. Velmu (koira) oli hienosti kuvissa.”

Kuningas Matti ja ysäristit -dokumentti, TV2 sunnuntaina 4.10. klo 22.05. Verkkosarja Areenassa ja osoitteessa yle.fi/musiikki


Katso myös kaksi upouutta verkkosarjan osaa!
18. Kuningas Matti: Janne in da traktor (karaoke edit)
19. Kuningas Matti: Making of

Kommentit
 • Anssi Kelan lyriikka vakuutti ja liikutti

  Anssi Kela löysi vanhan menestysreseptin

  Tällä kertaa kokonaan kotimaisessa Levylautakunnassa oli mukana monen hittiartistin uutta tuotantoa. Uusia lauluja olivat kuuntelemassa Diandra, Samuli Laiho ja Pekka Laine. Äänestyksen tulos ja kommentit 1. Anssi Kela: Ilves 26 pistettä (Anssi Kela) Diandra: Ei tätä voinut ruveta analysoimaan, jäi vaan kuuntelemaan. Tarina vei heti mukanaan.

 • Kylie Minoguen kantrivalssi ja Maj Karman rokkileka

  Kylie Minoguen kantrivalssi Levylautakunnan voittaja

  Levylautakunnan arvioille alttiiksi valikoitui viikon uutuuksista mm. Australian lahja pop-maailmalle, tuore laulaja-lauluntekijä ja kotimainen rokkijyrä. Arvionsa antavat Ylen Juha-Pekka Sillanpää, Susanna Vainiola ja Jyrki Koskenseppä. Äänestyksen tulos ja kommentit 1.

 • Kolme sointua riittää tangokuninkaillekin

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela

  Tangokuninkaat Jukka Hallikainen ja Marko Maunuksela ovat yhdistäneet voimansa duoksi, joka alkaa keikkailla yhdessä ja levyjäkin on tekeillä. Levylautakunnassa Marko ja Jukka saavat arvioitavakseen viikon uutudet. Tämän duon täydentää trioksi toimittaja Maija Salminen. Pisteet ja kommentteja 1.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua