Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Suomalaisia tutkimusmatkailijoita pääkuva

Adolf Erik Nordenskiöld varaa ruokaa kolmeksi vuodeksi

Adolf Erik Nordenskiöld
Adolf Erik Nordenskiöld Adolf Erik Nordenskiöld Kuva: Museovirasto/Yle adolf erik nordenskiöld

Adolf Erik Nordenskiöld (1832-1901) oli geologi, valtiopäiväedustaja ja naparetkeilijä, joka purjehti Vega-aluksellaan ensimmäisenä Koillisväylän.

- Adolf Erik Nordenskiöld oli oikeastaan kolme ihmistä samassa persoonassa. Hän loi hienon mineraalikabinetin Ruotsiin. Sitten hän oli Jäämeren tutkija ja kolmanneksi hän oli valtiopäiväedustaja. Nämä kolme asiaa ovat ankkureita hänen elämässään, kertoo kulttuurimaantieteen professori Markku Löytönen Helsingin yliopistosta.

Vega juuttui jäihin 28. syyskuuta 1878 Koljutšininlahdella

- Hän oli äärimmäisen järjestelmällinen ja äärimmäisen huolellinen suunnittelija. Tätä kuvaa hyvin se, että hän ei menettänyt yhtään miehistön jäsentä virheen tai huolimattomuuden takia yhdelläkään matkallaan. Sairastumiset ovat tietenkin erikseen. Toisaalta hänen suuri harrastuksensa, historiallisten karttojen kerääminen, oli suistaa hänen perheensä useaan kertaan vararikkoon. Itse asiassa Vegan Koillisväylä-purjehduksen päiväkirjoihin pohjautuvien kirjojen myynti oli pelastus perheelle. Mutta vain hetkeksi, sillä sitten nekin rahat oli tuhlattu uusien karttojen ostamiseen.

- Ainoa matka, jossa Nordenskiöld vähän päästi seikkailuhenkisen minänsä näkyviin, oli yritys purjehtia laivalla Pohjoisnavalle. Huolellinen matkasuunnittelu korostui entisestään tämän matkan jälkeen, toteaa Löytönen.

Adolf Erik Nordenskiöld
Adolf Erik Nordenskiöld Kuva: Museovirasto/Yle adolf erik nordenskiöld

- Koillisväylä-purjehdus (1878-1879) oli ennen kaikkea yritys avata kauppareitti. Nordenskiöld valitsi laivakseen valaanpyyntialus Vegan, joka oli hyvin vankkaa tekoa ja kesti jäissä olo ja puristusta ongelmitta. Kun Suomi liitettiin osaksi Venäjän keisarikuntaa, Nordenskiöld kuului avoimen länsimielisten akateemisten nuorten joukkoon. Ennen Koillisväylän purjehdusta Nordenskiöldin elämässä oli tapahtunut dramaattinen käänne, kun hänet karkotettiin Suomesta Ruotsiin.

A.E. Nordenskiöldin Vega-alus
A.E. Nordenskiöldin Vega-alus Kuva: Museovirasto/Yle vega-laiva

- Vegan Koillisväylä-purjehduksella Nordenskiöld varautui jäihin jäämiseen. Laivalla ilmestyi joka päivä sanomalehti. Sanomalehti oli tietenkin vuoden vanha vuosikerta, jonka Nordenskiöld oli ostanut koko miehistön luettavaksi. Ruokaa Nordenskiöld oli varannut laivalla kolmeksi vuodeksi jäihin jäämiseen varautuen. Vegahan juuttui jäihin 28. syyskuuta 1878 Koljutšininlahdella. Lähes vuosi, joka jäissä oltiin, käytettiin tieteellisten havaintojen tekemiseen. Tutkittiin revontulia, mitattiin tähtitaivasta, perehdyttiin Siperian tšuktšien tapoihin ja torjuttiin pitkästymistä kaikilla keinoilla. Laivan viereen raivattiin luistelurata. Tšuktšit moista touhua ihmettelivät, naurahtaa professori Löytönen.

- Koillisväylä-matka herätti huomiota kaikkialla maailmassa. Kun Nordenskiöld Vegallaan pääsi irti jäistä, niin loppumatka oli yhtä juhlaa. he pistäytyivät maissa jo heti Alaskan puolella. Siitä sitten japaniin, jossa keisari halusi ehdottomasti tavata Nordenskiöldin. Jokaisessa satamassa oli valtavat juhlat. Nordenskiöld oli aikansa globaali julkkis! Tukholmaan tullessa pienimmätkin purtilot olivat vesillä ja ilotulitus mittava, sanoo kulttuurimaantieteen professori Markku Löytönen Helsingin yliopistosta.

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita aikajanalla.

Suomalaisia tutkimusmatkailijoita
Suomalaisia tutkimusmatkailijoita Kuva: Museovirasto / Yle suomalaisia tutkimusmatkailijoita
Kommentit
 • 18 kirjaa, kaksi viikkoa ja loputonta viestittelyä Finlandia-ehdokkaista

  Valmistautuminen lähetykseen on ollut lukemisen juhlaa

  Finlandia-palkinnot jaetaan suorassa televisiolähetyksessä 25. marraskuuta. Ohjelman juontajat Anna Tulusto ja Jani Halme valmistautuvat keskiviikkoiltaan lukemalla kaikki 18 ehdolla olevaa kirjaa. Mitä he viestittelivät toisilleen urakan aikana? Tällaisia ovat Annan ja Janin viestit kahden viikon ajalta.

 • Gena Rowlands, nainen vailla vertaa

  Taina West kirjoittaa suuresti fanittamastaan näytteijästä.

  “Katsoessani Gena Rowlandsia olen hänen kanssaan matkalla jonnekin”, kirjoittaa Rowlands-fani Taina West.

 • Mitä yhdestä Maasta, kun avaruudessa on miljardeja eksoplaneettoja!

  Eksoplaneetat eivät tarjoa nopeaa pelastusta ihmiskunnalle.

  Kotiplaneettamme Maan kantokyvyn rajat ovat ylittymässä. Elintilaa, puhdasta ilmaa, energialähteitä, raaka-aineita ja ravintoa ei enää riitä kaikille. Sen sijaan, että ryhtyisi ripeästi korjaamaan aiheuttamiaan vahinkoja ja muuttamaan kehityksen suuntaa, ihminen tähyää avaruuteen ja pohtii, mistä löytyisi seuraava planeetta, jota voisi alkaa käyttämään ja kuluttamaan.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri